"Девойко, мари хубава" оживява в календар за 2019 г.


"Девойко, мари хубава" оживява в календар за 2019 г.
Корица: Невестинска носия от с. Дряново, Асеновградско от втората половина на ХIХ в.
22 Ноември 2018, Четвъртък


Българките, позират за него с музейни експонати от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН, някои от които са на стотина години

Автор: Десант

Календар с български автентични народни носии, съхранявани в музеи на територията на България, "Девойко, мари хубава", пуснаха за новата 2019 година от bulgarianroots.com. В неговите 14 листа  „оживяват“ част от традиционните облекла на българите, съхранявани в Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН.

Девойките, които позират за него, до една с родолюбиви сърца, минават километри до мястото на снимките, за да преживеят вълнението да облекат и сложат безценните музейни експонати, някои от които са на стотина години.



Националният етнографски музей e част от Института за етнология и фолклористика при Българската академия на науките. Това е музей на българската културна идентичност, на връзката между миналото и настоящето, на собствената култура и на другите култури. Неговият екип издирва, опазва, изследва, популяризира колекциите от артефакти от културата и бита на българите в днешните граници на страната и на българските общности в чужбина, притежава във фондовете си десетки хиляди обекти.

Опазването на нашето наследство е мисия за музея – само музейният фонд „Българско народно облекло“, който предостави костюмите за настоящия календар, съдържа над 23 000 артефакта. Сред тях има носии на българи от всички региони на страната, от Западните покрайнини, Северна Добруджа, Егейска Тракия и Македония, намерили спасение в Родината, както и облекла на бесарабски и банатски българи.

Българската народна носия очарова със своята богата везбена и гайтанена украса. Множеството части, от които тя се състои, я изграждат като цялостна композиция, различна за всеки регион. Отделните части на облеклото и украсата му отразяват ролята и мястото на човека в обществото, неговата възраст и семейно положение.

Съществуват народни вярвания за облеклото, представени в митове и легенди, песни и приказки. Магията на българската народна носия е съчетание от богат колорит и украса с различни материали: сърма, монети, мъниста и гайтани.

Накитите на българката – прочелници, тепелъци, гривни, гердани, висулки, подбрадници, пафти и металически колани, са неизменни допълнения към облеклото. Те съответстват на социалното положение в обществото и се носят само от омъжените жени, отбелязват авторите на календара.

​Главен консултант за изработването му е доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив.

Бутиков подарък за елитни клиенти и ценители на цена която всеки може да си позволи, е и луксозният календар "100 години по-късно" за 2019 г.. За модели в него са снимани красиви български момичета, облечени в автентични народни носии, създавани и носени от българската жена в последните три столетия, собственост на: ИЕФЕМ - БАН София и РИМ-Бургас, където се грижат за тяхното правилно съхранение и поддръжка.

Някога обаче тези носии са били носени от български жени в териториите, които Ньойския договор отнема от Бълггария. 

Календарите може да се поръчат на тел. 032/663440 или 0885 019 324, както и през е-магазин www.bulgarianroots.com.



В категории: Добри Вести , Обичаи , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки