Дъжд или сняг днес вещаят снежна зима. Вижте още народни поверия, свързани с 21 ноември


Дъжд или сняг днес вещаят снежна зима. Вижте още народни поверия, свързани с 21 ноември
21 Ноември 2018, Сряда


Църквата чества на днешния ден празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж

Автор: Десант

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. Според Светото писание на този ден родителите на 3-годишната Мария я завели в Йерусалимския храм и отдали в служение Богу.

Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели - млади девойки със свещи в ръце вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата до Йерусалимския храм.

Църквата е приела празника и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си.

Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови домакините.

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.


В категории: Традиции , Вяра , Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки