Сценарист и режисьор с българска кръв създава едни от най-любимите съветски филми


Сценарист и режисьор с българска кръв създава едни от най-любимите съветски филми
02 Ноември 2018, Петък


Това е Игор Болгарин, който обаче у нас е почти неизвестен

Автор: Дина Харизанова

Преди Холивуд да превземе българския син и бял екран, в милата ни родина се прожектираха и излъчваха основно съветски филми. Няма да си кривим душата, че много от тях бяха вълнуващи и създадени с високо кинематографично майсторство.

Оказва се, че сценарист на някои от най-запомнящите се киноленти е един българин, което е видно и от фамилията му – Игор Болгарин, който обаче у нас е почти неизвестен.

Той се ражда на 28 юни 1929 г. в селцето Донузлав в тогавашната Кримска АССР в семейството на агронома Яков Андреевич и учителката Станислава (Стефания) Ивановна. Фамилията им е Болгарини. Според преданията, нейни родоначалници са българи овощари, преселили се в Украйна по покана лично на Екатерина II.

Бащата Яков живял и работил в село Великая Лепетиха в Херсонска област, като в Донузлав се озовава в командировка заедно с бременната си съпруга. Жена му, чиято моминска фамилия е Ковалска, била полякина. Нейните предци участвали във въстанието от 1784 г., заради което били изселени в Украйна. Тя заболява тежко и умира в началото на 1942 г.

П времето на Великата отечествена война Яков заминава на фронта. Игор тогава е дванадесетгодшен. Немците го вкарват в  един ешелон, с който изгонват местната младеж в Германия. Известно време той работи там като ратай на заможните немски селяни, но след това му помагат да избяга. После живее в дом за деца в Запорожието, докато най-накрая родствениците му не го намират. От декември 1943 г. до 1945 г. служи в батальон за аедродрумно обслужване, след което е пратен на обучение в спецшколата на ВВС. Именно от там го забира баща му.

Пред 1949 г. успява да завърши средното си образование и заминава за Москва, където през 1954 г. с дипломира в сценарния факултет на МГИКа и веднага започва работа в „Центранаучфилм“, а от 1956 г. работи в различни руски и украински киностидия, сред които е и „А. Довженко“.

Междувременно се подвизава и като щатен литературен сътрудник  на в. „Колсомольская правда“

От 1974 г. започва да преподава в катедрата за кинофотомайсторство при Московския институт по култура, като през 1979 г. става доцент, а от 2002 г. е член на Националната академия за кинематографическо ицкуство и науки на Русия.

За периода 1956 – 2006 г. той създава общо 34 филма. Сред най-известните му  работи са сценарият на приключенската многосерийна киносага „Адютант на негоно превъзходителство (1969); „Изпитателен срок“ (1969); „Дерсу Узала“ (1961); „Над нас е Южният кръст“ (1965), на койго е и режисьор; на цикъла от филми „Дума за Ковпак“ и др.  Повечето от сценариите си пише съвместно с Виктор Смирнов.


Афишът за филма "Дерсу Узала", който печели Златен вълк на кинофестивала в Букурещ

Игор Болгарин е заслужил деятел на изкуството на Украинската ССР (1978); лауреат на Ломоносовска награда (1961), лауреат на Държавната награда на РСФСР на името на братя Василеви (1971),  носител на златен медал „А. Довженко“ (1979), Орден на дружбата, почетен знак и много други отличия.

Освен като киносценарист, режисьор и педагог, той е известен и като талантлив писател. Нека се гордеем и ние с този мъж, в чиито жили тече и българска кръв, макар че не е роден в България и не носи българско гражданство. 




В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки