Монахиня изработва скафандъра на Гагарин, сплита библейски символи в него


Монахиня изработва скафандъра на Гагарин, сплита библейски символи в него
31 Октомври 2018, Сряда


Първият космонавт излита в космоса с „Отче наш“

Автор: Борис Цветанов

За ортодоксалните отрицатели на всичко, свързано с онова  време, звучи като ерес, но скафандърът на първия успешно излетял космонавт е изработен от никога нечленувала нито в Комсомола,  нито в Партията дълбоко религиозна жена, внучка на „нараден враг“, руски митрополит, на чиято чертожна маса е стояла Библията, а нощем Вечната книга на човечеството е била до възглавницата й. Новият тип скафандър е изцяло нейно дело, към което пристъпила с благословия от Небето и с чувството, че трябва да работи над него като над икона.

Варвара Чорная  вплита в скафандъра символи от Библията, уверена, че това ще помогне на космонавта.

За пръв път чух за нея в годините на перестройката от моя приятел Костя Паунов, син на българин и московчанка, доктор на физическите науки, работил дълги години на първия в СССР космодрум в Капустин Яр, Астраханска област, на 90 км от Волоград, открит 1946 г. От този център се правят първите опити за извеждане на човек в космоса, завършили все катастрофално.

Твърди се, че загиналите космонавти преди Гагарин са дванадесет, сред които и една жена – Мария Громова. Това се потвърждана в наши дни не само от руски източници, но и по думи на пророчицата Слава Севрюкова пред съветски професори, потвърдени от нея пред биографа й, приятеля от Сатиричния гонен полк Христо Нанев.

Варвара Чорная е внучка на герой от битката при Плевен по време на Руско-турската война със светско име Леонид Михайлович Чигагов – финландец, художник, композитор, историк, лекар, който приема монашеството и дори става руски митрополит с името Серафим (Той от своя страна пък е правнук на адмирал Василий Яковлевич Чичагов – един от първите изследоватил на Ледовития океан, б.р.).


Митрополит Серафим през 1925 г.

Баща й Василий изчезва безследно в Първата световна война. Като внучка на дворянин, „народен враг“, тя има бедно детство. Влиза с отличие в Института по органична химия, но е изключена и само твърдото застъпничество на преподаватлите й заради таланта, който проявила, се връща в науката.

Облаците над нея надвисват отново, когато през 1937 г. разстрелват в Таганската тюрма 80-годишния й дядо – по донос (През 1997 г. Руската православна църква го канонизира за свещеномъченик, б.р.). Тогава тя е само на 23 години...

Внучката на „народния враг“ никога не скрива религиозните си убеждения, никога не е членувала в Комсомола, нито в КПСС, но заради таланта й е приета на работа в най-секретния тогава институт в Тюра Там, наречен Байконур след излитането на Гагарин (Дълги години е и научен работник в Научноизследователския институт по каучукова промишленост, на който 16 години е заместник-директор, б.р.).

В края на 1960 г., разказвал ми е Костя, тя сънува в пророчески сън необикновения си дядо, който й казва: „Ти още трябваш на Русия и на мен“

И тя решава с Библия в ръка не само да разработи скафандър за първия, който ще излети в космоса астронавт, но и ще промени цялата космическа програма на Русия. Варвара ще вплете в скафандъра за успешен полет библейски символи – истинска ерес в атеистичния СССР.

След време европейски специалисти ще стигнат до извода, че в изработката на скафандъра на Гагарин  са нарушени световни до тогава стандарти, но пък иначе бил изключително практичен.

С тази си идея Варвара успява с големи усилия да се срещне лице в лице с всесилния председател на КГБ (1958-1961) Александър Шелепин. Той е любопитна личност, станал е шеф на безопасността без негово желание, по настояване на Хрушчов, отказвал е и от генералско звание, реорганизирал е сталинистките дотогава методи на работа, привличал е млади кадри, въвежда структурни промени...

Варвара Чорная открито заявява, че Капустин Яр е прокълнато място (след години за този космодрум ще се заговори, че бил Руския Розуел), че за успешно излитане в космоса руският астронавт трябва да излети от Тюра Там, Байконур, че иска тя да разработи специалния му скафандър, че ще работи само с трима избрани от нея сътрудници и никой да не й се меси.

Тя изказва и еретичната мисъл: „Имам за това послание от Небето! Взела съм си и благословия за делото“!

Имала е късмет, че Шелепин бил нестандартен човек, който ще я защити в желанието й пред Хрушчов. Но той пита: „Ако отново имаме несполука?“, на което Варвара отвръща: „Разстрелят!"

Връщайки се на космодрума, тя се заема със скафандъра като с послание от Бога.  Тя знае още, че този първи космонавт трябва да бъде вярващ човек и именно тя е която се спира на Юрий Гагарин. След време Хрушчов ще се хвали, че той бил определил космонавта, защото мпого харесал усмивката му, която ще покори света, но истината е в решението на Варвара.



По време на подготовката за полета никой от ръководителите на космодрума не е гарантирал живота на Гагарин, само Варвара му казала: „Ти ще се върнеш. Но трябва да излетиш с молитвата „Отче наш“... Небето ще бъде с теб!“.

Юрий от дете бил силно вярващ. Той израства в семейство на религиозни хора. По време на приема след успешния полет, когато там по протокол е поканен и патриарх Алексей, майка му отива и му се покланя, целувайки му ръка за ужас на атеиста Хрушчов...

Гагарин ще въведе традиция сред космонавтите преди полет да посещават тамошната Троице-Сергеавска лавра и ракетите да се благославят преди старта. Дори си подволява на пленум на ЦК на КПСС да говори за необходимост от възраждане на руската църковна традиция.

Трябва да разобличим и една лъжа – дълги години се говореше, че Юрий Гагарин бил казал: „Летях в открития космос, но Бог не видях“. Това го измисля болният мозък на Никита Хрушчов.

Дойде време да разкодираме библейските символи, вплетени в скафандъра.

За пръв път в разработката на този „костюм“ Варвара Чорная прибягва до изработване на шлема  в идеална форма на кълбо, както и съвършен кръг пред лицето на космонавта. До този момент нито в скафандри на водолази, нито на летци е имало кръг и кълбо. Продълговати и полукълба са били и скафандрите на подготвяните на Капустин Яр космонавти преди Гагарин, както и на американските астронавти по-сетне.

Според символите на Библията кълбото и кръгът са връзката на Бога с човешкия напредък.  Кръгът още символизира мъдростта.

Със звездата, която всички са приели като символ на СССР, всъщност Варвара Чорная е искала да покаже връзката с Христос, чието олицетворение според символиката на Библията е. Има една подробност – вместо звездата на шлема сега се вижда надписът СССР, но в проекта на Варвара този надпис не е съществувал. В нейната работа наистина не се намесва никой по разпореждане на Шелепин, но след свалянето на шпионския самолет Ю 2 с Хенрих Гари Пауърс, за да не се получи недоразумение при приземяването на космонавта и той да бъде взет за американски шпионин, се решава все пак на шлема да бъде написано СССР.

Има библийска символика и в снимката на Гагарин с разтворени ръце преди полета, това се доближава до символа на кръста – олицетворяващ страданието, кръста във формата на буквата Т с кълбо (шлема) по средата. Същевременно кръстът според Библията е и символ на надежата. Той е закодиран и в ремъците на скафандъра.



Най-сетне цветът, избран от Варвара, се доближава до цвета на старо злато, символ според Вечната книга на абсолютната красота.

Варвара Чорная след време се помонашва под името Серафима. Отначало продава свещи в Новодевическия манастир, но с времето стига до игумения и като такава почива в края на 1999 г.

На погребението й присъстват всички живи по това време руски космонавти...


Гробът на Варвара Чорная - майка Серафима


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки