В далечното минало лекували ангината с... жаби


В далечното минало лекували ангината с... жаби
09 Октомври 2018, Вторник


Вижте как се извършвал странният метод и какво още церили с тях

Автор: Дина Харизанова

В много страни от Близкия и Средния Изток в далечното минало практикували един странен способ за лечение на ангина, за който обаче древните лечители твърдели, че е много бързодействащ и ефикасен.

В какво се състоял той: до устата на болния се поднасяла една голяма жаба и той трябвало да диша право върху нея. От неговото дихание жабешкото сърце започвало да бие учестено и на болния тутакси му ставало по-добре. След десетина минути болестта напълно си отивала и както твърдят знахарите, се „прехвърляла“ на жабата.

Тя в действителност след „терапевтичната“ процедура правила две-три подскока и умирала.

Персийските лекари в Техеран и други градове на древна Персия (дн. Иран) лекували ангината почти единствено по този начин.

Някой може да попита какъв вид жаби се смятат за „лечебни“. Отговорът е – жабата трябва непременно да е по-едричка, по възможност да е сива или зелена.

Апропо, с жаби едно време лекували и много други заболявания.

Варено жабешко месо давали на астматиците. За отоци прилагали изсушена жабешка кожа, която се приемала вътрешно. Смятало се, че тя подобрява и сърдечната дейност.

Прах от изсушена кожа се налагал като компрес върху болен зъб или кървящи венци.

При малария слагали една жаба в буркан и я заливали със спирт. Оставяли я да престои 4-5 дни, след което давали на болния да пие от настойката. Това предизвиквало силно повръщане. Приемът се повтарял на следващия ден и след две такива процедури болестта си отивала.

Изсушен жабешки хайвер пък помагал при ревматизъм. Той се намокрял с вода със стайна температура и се слагал върху парче платно, с което се бинтовало болното място. Отгоре то се увививало с непромокаема тъкан, за да не изсъхва хайверът.

Може и да не вярвате, но времената и нравите някога били такива. Пък кой знае...


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки