Пет града в България ще отбележат европейските дни на птиците. Вижте как


Пет града в България ще отбележат европейските дни на птиците. Вижте как
03 Октомври 2018, Сряда


Традиционно тези дни се отбелязват в първата седмица на октомври

Автор: Силвия Горанова

В пет града в страната Европейските дни на птиците ще бъдат отбелязани с разнообразни събития. Това са София, Хасково, Свищов, Белене и Гоце Делчев. За 25-ти пореден път BirdLife International кани хора от Европа и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците.

Традиционно тези дни се отбелязват в първата седмица на октомври. Европейските дни на птиците 2018 г. ще се проведат на 6 и 7 октомври (събота и неделя).

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия свят и очарованието на миграцията.

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

През 2018 г. 38 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 38 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др.

През 2018 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Natur&ëmwelt (BirdLife Люксембург). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

Това е едно от най – големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 25 години в него са взели участие повече от 1 милион хора, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 25-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

Градове-домакини на събитието в България към които може да се присъедините:

София
2 октомври - екскурзия за наблюдение на птици в парк "Враня" и образователни игри с децата от 3 клас на 92 ОУ "Димитър Талев" в София.

6 октомври - детска приключенска игра "Открий, научи, спечели" в детски научен център "Музейко" в рамките на Детски приключенски фестивал.

Свищов
6 октомври - Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в местността „Паметниците“.

Хасково
6 октомври - от 9,30 до 13,00 ч. щанд на БДЗП и точка за наблюдение на птици в парк "Кенана".

Гоце Делчев
12 октомври, 18,00 ч. - „Крилатият съсед 2018“ – филм за живота на белия щъркел ще се излъчи в Дом на културата. Филмът представя кратки моменти от живота на белия щъркел, заснети от първата в страната видеокамера за онлайн наблюдение, монтирана върху щъркелово гнездо в с. Баничан.

Белене
4 октомври, 15,00 ч. – Изработване на хранилки за птици в ОУ „Васил Левски“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки