От Горна Оряховица до Трявна с личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес"


От Горна Оряховица до Трявна с личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес"
Снимки: БДЖ
28 Август 2018, Вторник


Атракционен ретро влак с парен локомотив ще измине маршрута по повод Деня на независимостта

Автор: Десант

Атракционен влак с парен локомотив и вагон от царския „Корона експрес" ще измине на 23 септември (неделя) маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно по повод Деня на независимостта, съобщават от БДЖ.

Влакът ще пътува на 23-и септември (неделя) по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно. Билетите за пътуването са в продажба от утре, 29 август.

Специална атракция за пътуващите и посетителите на празничното мероприятие е ретро подвижният състав на БДЖ. Влаковата композиция от шест пътнически вагона ще бъде теглена от парен локомотив № 16.27, като в композицията е включен и личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес".

Всички желаещи ще могат да разгледат специално прикачения вагон, както и да се снимат с парния локомотив. 

Тренът ще потегли от гара Горна Оряховица в 11:50 ч. и ще пристигне на гара Трапезица в 12:07 ч., където ще престои около час. През това време всички пътници и гости ще имат възможността да се потопят в атмосфера от епохата на прочитането на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на княз Фердинанд за български цар.

След пресъздаването на историческата възстановка на гара Трапезица атракционната композиция ще продължи своето пътуване по маршрута си до Трявна. От там в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15:00 ч.

Цената на билета между Горна Оряховица и Трявна ще е 29 лв. за пътуване в двете посоки - билетите за пътуването ще се продават предварително и ще бъдат със задължителна резервация на седящи места, която влиза в обявената сумаДецата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на гарите и бюрата в градовете: София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.



Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във „Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч.

Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възстановена в оригиналния си "немскo/австрийски" (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27 за момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в "Linke Hoffman Werke-Breslau", Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки