Археолози откриха неизвестна крепост под водата край о-в Свети Тома


Археолози откриха неизвестна крепост под водата край о-в Свети Тома
19 Август 2018, Неделя


Експедицията се финансира от Министерство на културата по предварително спечелен проект. Ръководител на проучванията е проф. д-р Иван Христов

Автор: Десант

С интересни находки завърши подводната експедиция на Националния исторически музей в района на остров Свети Тома край Созопол. Проучванията са естествено продължение на сухоземните археологически разкопки на острова от юни, при които бяха локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилице, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Археолозите разказват, че методика на проучване на острова през сезон 2018 е свързана с използването на комплексният метод на изследване на крайморски обекти илюстрирани с дейността на Националният исторически музей и Центърът по подводна археология – Созопол.



Така са проучени и  микрорайони като устието на р. Ропотамо, залива Вромос, Античният и Средновековен Несебър, късноантичната крепост Акра, Анхиало и др. където археологическите проучвания от сушата продължават и под вода.

Първите изследвания след сушата са осъществени от геодезистите на инж. Ангелов . В резултат на геодезическите работи в най-плитките участъци на подводния риф са получени данни за дълбочината на рифа свързващ Андрея баир и остров Св. Тома. Измерванията показват, че рифа е разположен на дълбочина средно от 2 метра. В плитчините на рифа, където е рисковано да влезе лодка е мерено с помощта на водолази.

Следващата стъпка в проучванията е свързана с дейността на екипът на инж. Велковски, който  провежда морско археологическо проучване с използване на комплекс геофизични недеструктивни методи в акваторията на остров Св. Тома.

Специално пригодена лодка на Центъра за подводна археология изпратена от неговия директор д-р Калин Димитров навлиза в по- дълбоките участъци около острова. Лодката е накичена като «коледна елха» със скъпоструваща апаратура, която «вижда всичко под водата».

Управлявана е от опитния капитан и водолаз Радостин Пенев, който преди да започне работа в Центъра за подводна археолия има дългодишен стаж под вода в Скандинавия.

Водолазите продължават работата си въпреки двете морски бури.

В рамките на подводните проучвания са извършени водолазни спускания под вода в състав на трима водолази под ръководството и присъствието на проф. Христов. Подводните издирвания обхващат всички страни на острова на дълбочина до 15 метра и са осъществeни в рамките на 5 работни дни през месец август 2018 г.

Картирани са две места места с ниска концентрация на фрагментирана керамика. Първата зона в която се откриват силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хил. пр. Хр. е разположена в югозападното продължение на острова на дълбочина едва 1 м. Тук са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина 1 м.

Тези блокове се откриват перпендикулярно на подводния риф и са част от силно разбита от морските стихии структура преграждаща острова от достъпната в миналото западна страна. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки.

От южната страна на острова на дълбочина 9 м. интерес предизвиква откриването на част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета които са били предназначени за древен строеж на острова.

Археолозите са категорични, че островът в миналото е бил полуостров. Доказателство  за това са измерванията на ясно очертаващия се широк риф, който свързва материка със сегашния малък черноморски остров. Както споменахме по средата между сушата и острова най-дълбоката част е едва 2 м.

Предвид общото покачване на водите на Черно море в периода VІІ–ХІІІ век големият провлак свързваш Св. Тома с материка е залят. Тук трябва да се вземе под внимание факта, че всички заляти структури в крайбрежната зона на провинция Хемимонт от периода V–VІІ век се намират на дълбочина от 0, 50 до 1,40 м.

По-ранните градежи от Елинистическата и Класическата епоха можем да търсим на по-голяма дълбочина до 6-8 м. Тези предварително оповестени изчисления са индикация за коренно различна брегова ивица в древността от сегашната, както и на сравнително по-голяма сухоземна територия на обектите от Късната Античност в това число и изследвания остров.

Експедицията се финансира от Министерство на културата по предварително спечелен проект. Ръководител на проучванията е проф. д-р Иван Христов. В състава на експедицията се включва инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист , водолази от Общински водолазен център- гр. Созопол с ръководител Тенчо Тенев.


В категории: Новини , Траки , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки