Трима пациенти с ампутирани крайници проходиха отново в Бургас


Трима пациенти с ампутирани крайници проходиха отново в Бургас
23 Юли 2018, Понеделник


Първият в страната Център за специализирано протезиране и рехабилитация е резултат от съвместните усилия на УМБАЛ-Бургас, общината и неправителствена организация

Автор: Десант

В УМБАЛ Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново. Те ползват специализирана база за протезиране, рехабилитация и социална помощ от експерти.

Днес дейността на Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация бе представена с историите на трима пациенти, успешно върнати към пълноценен живот. Те вече ходят, работят и дори спортуват.

Идеята за тази специализирана подкрепа се ражда след два случая, добили медийна известност. Едната е протезирана млада жена, останала без крака след прегазване от влак. Вторият пациент е мъж на средна възраст, който след ампутация на краката живя в болницата няколко месеца – отчаян, че няма как да се грижи за себе си и няма къде да отиде.

След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти получават специално изработени за тях протези, рехабилитация и човешка подкрепа. Младата жена води пълноценен живот, работи и ходи на спортни състезания. Мъжът се прибира в родния си град и сам се грижи за себе си.

След подписано споразумение с УМБАЛ Бургас и меморандум за сътрудничество с Община Бургас, центърът вече е факт. Той се намира на 10-я етаж в стария корпус на болницата, в Отделението за продължително лечение. Базата и част от специалистите се предоставят от болницата, а пациентската организация осигурява съдействието за протезиране и свои експерти в специфичните упражнения.

Днес третият пациент – 57-годишният Христо Христов, уверено прави първите си крачки с протези.



„Щастлив съм, чувствам се нов човек. Благодаря на всички тук“, казва той. Христо е останал без крака заради измръзване. С новите си „крака“ се е научил да ходи за по-малко от 10 дни. За това помагат специализираните упражнения, както и симулационен терен, наподобяващ естествени настилки, които се срещат в градска среда.

„Най-трудното нещо е човек с ампутирани крайници да се върне обратно в обществото. След като два пъти успяхме да направим това, решихме да окажем тази подкрепа на повече хора“, каза д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас. Пациентите не заплащат нито протезата, нито престоя в болницата, той се поема по Здравна каса.

„След толкова години стаж в здравеопазването, мога да кажа, че за съжаление медицинските проблеми прерастват в тежки социални проблеми. Особено е характерно това за хората с тежки физически увреждания. Решавайки този медицински проблем, ние решаваме и социалния проблем на пациента“, обясни д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас. Община Бургас е сред първите администрации в страната, подписали меморандум за сътрудничество с пациентската организация.

„Тенденция в Европейския съюз е такива хора бързо да бъдат връщани в обществото. В Бургас успяхме да постигнем уникално сътрудничество, каквото няма никъде в страната. Рехабилитацията на човек с изкуствени крайници се отличава от обичайния рехабилитационен процес. Тук прилагаме видяното във водещи центрове в Европа и Азия“, добави адв. Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране.

Всеки пациент, който желае да получи съдействие от експертите на алианса и подробна информация за дейността на центъра, може да се свърже с тях на тел. 0887379739, 0886 879701, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и чрез електронната поща: office@novjivotsprotezi.eu.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки