16 кончета от породата коник се родиха тази пролет в Източните Родопи


16 кончета от породата коник се родиха тази пролет в Източните Родопи
22 Юни 2018, Петък


Първите 12 екземпляра в България бяха докарани в района на изоставеното с. Сбор, Крумовградско

Автор: Десант

С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите диви представители на породата коник в Източните Родопи през тази пролет. Така общият им брой става над 70.

Първите 12 екземпляра в България бяха докарани в района на изоставеното с. Сбор, Крумовградско, през септември 2011 г. от Холандия. През есента на 2013 г. в Източните Родопи беше докарано второ стадо от 29 коня, които бяха разселени в района на Бойник (Студен кладенец).



Двете стада успешно се приспособиха към природата на Източните Родопи, справят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и успешно оцеляват от вълчи нападения. Само за няколко години броят на конете се е удвоил.

Свободно живеещите коне имат огромна роля за опазването на дивата природа и биоразнообразието на Източните Родопи, поддържайки отворения пейзаж на района. Те са и туристическа атракция и постепенно се превръщат в новия символ на Родопите.



Екипът на инициативата Статут ДИВ оценява като изключително успешно повторното връщане на свободно живеещите коне в Източните Родопи, която е била населявана от диви коне в древността.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки