Ще търсим в архивите на Ватикана и апостолическата църква сведения за кан Тервел


Ще търсим в архивите на Ватикана и апостолическата църква сведения за кан Тервел
20 Април 2018, Петък


Вижте какви още намерения и инициативи има Националният комитет за честването на 1300 години от знаковата победа на българския владетел над халифата край Константинопол

Автор: Десант

По повод 1300-годишнината от битката при Константинопол Националният комитет за честването на юбилея обяви различни инициативи, които да отбележат с искрен патриотизъм това знаково историческо събитие. 

Те включват изграждане на паметници на кан Тервел в София, в Стара Загора и Св. Влас, организирането на 24 май в Тетевен на изложба и научна конференция за великия български владетел, представяне на книгата на професор Пламен Павлов и Георги Атанасов „Кан Тервел – Спасителят на Европа“, чествания на годишнината от победата на кан Тервел в едноименния град Тервел и на 9 юни в Камено, както и изграждане на българска църква в Мадрид, която да се казва „Св. Тривелий Български", както е известен нашият владетел като светец.

Кулминацията на честванията се очаква да бъде на 3 септември 2018 г. в София с полагането на основен камък на паметника на кан Тервел в района на НДК, организиране на изложба и научна конференция с международно участие за приноса на българския владетел за спасяването на християнска Европа от нашествието на арабите и издаване на двуезичен сборник с докладите от конференцията, както и на младежко лятно училище във Военната академия и тържествен концерт пред Националната художествена галерия на ансамбъл „Българе“.

Комитетът планира също да бъде открита изложба в Европейския парламент за кан Тервел и да съдейства за проучването на писмени извори за него в архивите на Ватикана и апостолическата църква.

„Тервел е кауза. Ние сме тези, които трябва да върнем дължимото уважение и признателност към стратега, към дипломата, към владетеля Тервел“, отбеляза на пресконференция днес проф. Николай Михайлов.


В категории: Новини , История , Средновековие

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
MUNCHO
23.04.2018 14:09:38
1
0
OPREDELENO SMJATAM ,4E E NEOBXODIMO I PROU4VANE NA BOGATITE ISTORI4ESKI ARXIVI I NA ISPANIJA ,PORTUGALIJA I FRANZIJA! SAS SIGURNOST MOZE DA BADAT OTKRITI MNOGO NOVI IZTO4NITZI ZA BALGARSKA
TA ISTORIJA!
3
Генади Савов
22.04.2018 13:45:40
0
0
Исках да дам кратки описания на някои политико-полувоенни успехи на княз Тервел ср.Византия и,съм пропуснал годините.Тервел е управлявал от 701 до 718 години.През 705 година с 15 хилядна армия той помогнал на император Юстиниан да си вземе престола.В тази борба на ромейските императори за престола-българската войска и нейният владетел стояли близо до Цариград в боен стан,но в боеве с ромеите не влязли-Юстиниан си правел със свои хора преврата.Туй събитие мирното влизане на българите и княза им в Константинопол е станало през 705 година.Петър Мутафчиев-История На България-1998 година и Кратка История На България-1980 година.
2
даже ги няма годините...
22.04.2018 09:51:19
0
0
Точно щях да попитам за повече данни за самата битка/битки... Коментарът долу дава известно допълнение на пропуските... но пак не са дадени точно битките, положението на/във Византия... Съжалявам, но пропуските... в нашите истории - ето и за хан Тервел... не се коректни. Предполагам. не го е писалала Мерсия Макдермот... Даже годините не са дадени....
1
Генади Савов
21.04.2018 18:41:45
1
0
Канас-субиги-княз Тервел е бил християнин-православен,като дядо си Кубрат и баща си Исперих.Печата на Тервел гое доказвал-Богородице,помагай на кесаря Тервел-православният култ,към Богородица.Имало е доста българи-манихеи-арменска-християнска-ерес,която е била смесена с персйски-Зороастризъм.Манихейството е дошло в Кубратова България от пристанището-Фанагория в,което живеели арменски търговци-християни-по мнение на историци.Паисий Хилендарски е считал,че владетеля Тервел-пръв насила е кръстил в християнска-православна вяра много българи...Историк доказа,че този наш княз е бил женен за дъщерята на византийския император Юстиниан.С държава от Днепър до Карпатите,Дунав и до Кладово и Видин за запад на юг до Ямболско и Поморие със Старозагорско-Тервел от рода Дуло нее бил ,кой дае владетел-имал е ок.15-30 хилядна армия,като елитна гвардия с,която е атакувал или обсаждал градове-примерно помогнал е на Юстиниан да си вземе Цариград-от съперническа династия.Една 15 хилядна гвардия е била огромна войска за времето на 8-9 век.Цялата армия на Тервел е била много повече от 20 хиляди души.Велик военен и дипломат е бил този наш княз.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки