Българско знаме се вее край лобното място на Аертон Сена


Българско знаме се вее край лобното място на Аертон Сена
Снимки: Авторът
15 Април 2018, Неделя


Една кратка разходка край пистата в Имола 

Автор: Диана Славчева

Неизвестен фен на легендарния пилот Аертон Сена, който загина на 1 май 1994 г. на пистата в Имола по време на турнира за Голямата награда на Сан Марино, е опънал българския трибагреник край предпазната стена на завоя Тамбурело, където се разби болида на шампиона.



Недалеч от прокълнатото място, в парка на минералните извори, е издигнат паметник на Сена, край който са накачени байраци от цял свят.



​Рекордът за най-бърза обиколка на тази писта от "Формула 1", която е една от малкото писти в Европа, където посоката на движение е обратна на посоката на часовниковата стрелка, принадлежи на Михаел Шумахер. Но централната трибуна носи името именно на загиналия бразилец Аертон Сена. 

 

И понеже Имола е известна като домашната писта на "Ферари" край нея може да се види и вече доста поочуканият паметник на състезателните коли от тази прочута марка автомобили.



Но в Имола - малко градче в провинция Болоня в областта Емилия-Романя в Северна Италия, освен пистата, може да видят и много старини, от които най-голямата забележителност е част от крепостта Rocca Sforzesca. 



Строежът й започва през XIV век, а когато търговското селище, основано по време на Римската империя, . става част от Папската държава (1504 г.), Rocca Sforzesca запада и се превръща в затвор до 1958 г.

Днес тя е затворена за посещения, но през лятото в нея се организира лятно кино и редица културни мероприятия.

И още нещо любопитно - счита се, че най-старият образец за съществуваща градска карта е тази, която прави на Имола гениалният художник и инженер Леонадро да Винчи.


Апропо, в градчето живеят не малко българи, които са намерили тук препитание. Нищо чудно, тъкмо някой от тях да е закачил родният ни трибагреник край лобното място на Аертон Сена.


В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки