Пролетна Странджа потъна в... тонове боклуци


Пролетна Странджа потъна в... тонове боклуци
Снимки: Автора
22 Март 2018, Четвъртък


Това, което се случва навътре в планината, едва ли има аналог в света

Автор: Севдалина Пенева

Река от тонове боклуци заплашва да залее международния главен път за Турция през Малко Търново, буквално на метри от входа на странджанския град. Стряскащата картина създава впечатление за страна от Третия свят, но не и за уредена държава членка на Европейския съюз. Това, обаче, което се случва навътре в планината, едва ли има аналог в света.

Докато край Малко Търново общински трактор все пак минава веднъж на десетина дни, за да натъпче боклуците по-далеч от шосето за Истанбул, край Граматиково те вече са превзели единствения път, който води към селото и са покрили огромна територия от горите в близост до селото.


Този кошмар се намира на международния път за Истанбул, на метри от шосето

Същата е ситуацията и край някогашното оживено село Звездец, в което днес не е останал почти нито един българин.

Проблемът идва от старите сметища край трите населени места, които би трябвало да не функционират от 2015 г. насам, когато бе завършено новото депо за отпадъци, в близост до Малко Търново. Едно по едно те трябваше да бъдат закрити, но това все още не е сторено.


В Граматиково ситуацията е още по-страшна


„В момента тече процедура по провеждане на търг за избор на фирма изпълнител за рекултивирането на сметището край Малко Търново, за другите две – край Граматиково и Звездец, още чакаме документи от Министерството на околната среда и водите“, каза за Десант кметът на Малко Търново Илиян Янчев.


Илиян Янчев

Той сам разбира, че грозният проблем с боклука няма как да направи планината привлекателна за туристи. Като добавим и липсата на инфраструктура и ВиК канализация в голяма част от селищата, това е последният пирон в ковчега на Странджа, е тъжната констатация на кмета, който обаче признава, че не може сам да се справи с всички проблеми в една от най-бедните общини в страната.

Боклукът обаче би трябвало да е сред приоритетите му, защото очевидно е, ситуацията вече е извън всякакъв контрол и временните решения за замитане на отпадъците навътре в гората само задълбочават проблема.


Екип на Десант два пъти посети депото край Малко Търново в два различни дни. Жив човек там така и не видяхме. Според Илиян Янчев, там би трябвало да работят поне трима работници, които да сортират боклука, но ние такава дейност не засякохме

Новото депо край Малко Търново се намира на около километър от града по пътя за Граматиково. Изградено е по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ и е

на обща стойност близо 6,5 млн. лв.,

от които 5,2 млн. лв. са от Европейския фонд за регоинално развитие, близо 924 000 лв. - национално съфинансиране и 324 000 лв. - общински бюджетни средства.

В момента там функционира само една клетка, която е с давностен срок общо 7 години. Пари за пускането на втората клетка в експлоатация няма. Става въпрос за 100-тина хиляди лева, с които общината не разполага.

По договор, подписан от Илиян Янчев на 27 юни 2015 г., с управлението на обекта и със сметосъбирането в Малко Търново и 12-те съставни селища се занимава пловдивската фирма „МИТ И КО“  ЕООД с управител Стоян Хаджиев.

Общата стойност на сделката с пловдивчанина е 446 500 лева за целия период на договора от 5 години. Тези пари обаче не са предвидени за подобрения на депото, а само за неговата експлоатация.

Стана ясно също така, че

фирмата разполага само с един сметовоз,

две ГАЗ-ки за големите контейнери и един самосвал, тепърва ще кандидатства по проекти за закупуване за още техника. Защото видно е, наличната се оказва недостатъчна, щом хората се принуждават да изхвърлят сами отпадъците си на старите сметища. 


ГАЗ-ките и те, както и работниците, перманентно бездействат

Кметът на Малко Търново има и друго обяснение за това безобразие. Проблемът според него е чисто финансов. Ние, българите, казва той, нямаме разбирането, че за такива услуги трябва да се плаща. Вместо да дадат 20 лева на фирмата, да дойде и да им натовари строителните отпадъци, например, хората предпочитат сами да ги изхвърлят на старите сметища, коментира Илиян Янчев.

„Имаме идеи как да се справим с проблема. Надяваме се, че като видят хората след рекултивирането на сметищата, че е чисто, няма да изхвърлят там боклуци“, казва още кметът.

Друга идея на общината е на старите сметища да се осигури временно охрана, да се поставят предупредителни табели или да се монтират камери. Както и да се налагат солени глоби. Което обаче, по думите на кмета на Малко Търново, ще се направи едва след като бъдат рекултивирани сметищата. Процес, който, както стана ясно, дори още не е започнал.


"Мила" родна картинка

Дотогава туристите в Странджа и преминаващите по пътя за Турция ще се сблъскват с кошмара от тоновете боклуци и с основание ще се съмняват, че се намират в страна членка на Европейския съюз.

***

“Солидарни“ с проблемите на Странджа във Фейсбук има стотици, но когато стане дума за контректи действия, редиците на любителите на планината рязко намаляват. Такава е равносметката на Георги Бъклев от Малко Търново, който преди седмица обяви на страницата си във Фейсбук, че започва кампания за почистване на „Шофьорското врисле“ край града.

„Тези отпадъци са изхвърлени в продължение на доста години от жителите на Малко Търново. Дерето срещу Шофьорското врисле е пълно с буклуци. Тук всички идват за вода с колите си, но си хвърлят отпадъците, вместо да ги върнат в града. От една година общината е поставила и кофа за боклука. Въпреки всичко, резултатът е налице.

Започваме пролетното почистване. Който желае да се включи, да заповяда на 17 март (събота) от 10,00 часа на „Шофьорското врисле“. Чували ще осигурим, носете си ръкавици“
, написа Георги Бъклев.

На 17 март, след акцията, ето какво добави той:

„Харесванията във Фейсбук бяха повече от 30. Желаещи да почистват – 0. Все пак за два часа почистихме дерето, като напълнихме и изнесохме на пътя 15 чувала с отпадъци. Хвърляли хората...
Докато чистехме, дойдоха десетина коли, напълниха си водичка хората и си заминаха. Изводите от почистването и коментарите във Фейсбук са следните:
Първо – Всички харесват Странджа.
Второ – Никой не хвърля боклуци в Странджа.
Трето – Повечето харесват сметищата и боклуците в Странджа.
Четвърто - Никой не харесва да чисти в Странджа.
Пето – Всички в Странджа питат „Къде са зелените? За Пирин могат, а за Странджа немогат“.
Шесто – Навсякъде протестират, само в Странджа – не, защото всичко й е наред.
Седмо – Кво да се прави – такъв е матрялът.
Въпреки всичко, пролетното почистване продължава. До седмицата на гората трябва да почистим и останалите чешми около М. Търново – „Бъчварка“, „Русица“, „Воеводска“, Хижата.
Както казват хората – надеждата умира последна."


Вижте снимките на Георги Бъклев от самата акция по почистването на района край чешмичката: 








В категории: Природа , Общини , Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Галина Гюрева
24.03.2018 21:34:44
0
0
Поздравявам ви за безвъзмездно положения труд, за да е чисто едно кътче в родната ни България!
1
MUNCHO
23.03.2018 11:58:18
0
1
KAKVO?!,,PROTZEDURA ZA PROVEZDANE NA TARG ZA FIRMA IZPALNITEL,,?!AMA MOLJA VI SE-PRI TOLKOVA ,,
ZELENI PRIRODOZASHTITNITZI,, ZAGRIZENI ZA BALGARSKATA PRIRODA NA ,,ZALTITE PAVETA,,V SOFIJA-VIE DA
TARSITE FIRMA IZPALNITEL NA KOJATO DA SE PLASHTA OT BJUDZETA?!VEDNAGA IZPRATETE POKANI KAM
SAOTVETNITE ORGANIZATZII,TE SI IMAT I FINANSIRANE OT DARZAVATA I OT 4UZBINA!SHTE PO4ISTJAT BOKLU
KA ,,ZA NULA VREME,,PA I SREDSTVA! ZNAEME,4E GORJAT OT ZELANIEI OBI4 KAM PRIRODATA!DAITE TE IM
VAZMOZNOST ZA IZJAVA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки