Русенчета ще учат в „Кухнята на Калиопа“ и „Червенската кула“


Русенчета ще учат в „Кухнята на Калиопа“ и „Червенската кула“
Снимки: РИМ-Русе
22 Март 2018, Четвъртък


Те ще се запознават с историческото минало по забавен и адаптиран за детските възприятия начин

Автор: Десант

Класни стаи в музея ще разказват на подрастващите за различни периоди от развитието на Русе и региона. Предвидените дейности са част от проект „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула и Кухнята на Калиопа“ на Сдружение „Приятели на музея“, който се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе - град на сводния дух“, съобщават от регионалния исторически музей в дунавския град.

В заниманията ще се включат общо 48 ученици от ОУ „Любен Каравелов“, СУ „Христо Ботев“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе и Сдружение „Еквилибриум“.

Занятията ще се провеждат в музея и ще включват теоретична и практическа (интерактивна) част, разработени съвместно със специалисти от Регионален исторически музей – Русе. Обучението има за цел да установи трайни знания за историческото минало по забавен и адаптиран за детските възприятия начин.

Класна стая „Маските на историята“ въвежда децата в римската епоха. Подрастващите ще научат повече за римските богове, чрез изработването на маски, както и за въоръжението на римските легионери, чрез досег с адаптирани детски сетове от шлемове, брони, мечове, щитове и копия.

В класна стая „Червенска кула“ учениците ще се запознаят с периода на Средновековието. Изучаването на устройството на средновековния град ще се извърши посредством книга на крепостите и специално създаден за целта пъзел на Червен. Чрез практически игри и занимания (тъкане на станчета), децата ще разберат подробности за занаятите, които са практикували средновековните хора.



„Кухнята на Калиопа“ разказва за периода на Модерността. Малките гости на музея ще се занимават с проявленията на новото време и градската култура от края на ХIХ и началото на ХХ век. Децата ще използват направени за целта журнали-пъзели на дамски и мъжки облекла и визуални текстове за типичните ястия на етносите, живели в Русчук.

Часовете от първата класна стая, посветена на римската епоха, започват още през следващата седмица.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки