След масираните проверки в горите в Бургаска област: Само 2 нарушения, едното за изхвърлен боклук...


След масираните проверки в горите в Бургаска област: Само 2 нарушения, едното за изхвърлен боклук...
13 Февруари 2018, Вторник


Пропуски в законодателството позволяват кражби да дървесина от българските гори

Автор: Севдалина Пенева

Общо 17 764 проверки са извършени на територията на Регионалната дирекция на горите в Бургас през изминалата 2017 г. Това съобщи за Десант директорът на РДГ инж. Станимир Божанов.

Повод да потърсим разговор с него бяха десетките сигнали в редакцията ни, че извършваният по примитивен и варварски начин дърводобив съсипва горите на Странджа планина. Както и че се извършват масови кражби на дървесина заради пропуск в нормативната база, който не е регламентирал ефикасен контрол при извозването на дървесината от гората.

От официалната справка, предоставена от инж. Божанов, става ясно, съставените актове за констатирани нарушения през този период са 419 на брой. Близо една трета от тях са свързани именно с транспортирането на дървесина – липса на превозен билет, пренасяне на по-големи количества от вписаните в билета, както и превоз на немаркирана с контролна горска марка дървесина.

Веднага след тях по численост се нареждат актовете за незаконна сеч – 69 на брой.

Тази статистика е тревожна, но как държавата се бори с проблема?

Въпреки че регионалната дирекция разполага с 11 екипа, които да извършват проверки на територията само на Бургаска област, държавата е дала допълнителна възможност контрол да осъществяват и гражданите.



Всеки може да извърши проверка на даденото позволително за сеч на интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите. Може да провери превозните билети на камионите, с които се извозва дървесината, технологичния план за добива на дървесината, може да се провери и протокола за освидетелстването на сечището, обяснява директорът на РДГ-Бургас.

В този случай е необходимо само да се запише номера на превозното средство, преминало през дадена територия, и след като се вкара номера вече вътре се дава пълна представа за това какво съдържа един превозен билет. Тук се включва дървесината като кубатура, която се извозва, като асортимент, като дървесен вид, като количество“, казва Станимир Божанов.

Тези проверки обаче могат да проследят пътя на дървесината, но не и нейното количество. Обществена тайна е, че фирмите описват по документи по-малко количество дървесина от това, което реално е натоварено.


Снимка: Г. Бъклев, Фейсбук

Разликата представлява чиста кражба, а печалбата от нея се разпределя между дърводобивната фирма, превозвача и горския служител, който си затваря очите. Допреди няколко години на няколко възлови места в Странджа имаше поставени кантари, които днес не функционират.

Възможно ли е изобщо да се контролира тогава този процес?

Оказва се, че други начини, освен извършване на проверки на случаен принцип, няма.  Законодателството не е предвидило изнасяната дървесина от гората да се контролира като се изтегля на кантар. Допреди няколко години поне три специализирани кантара имаше само на територията на Природен парк „Странджа“, които обаче днес не функционират.

Единствентата такава теглилка на територията на РДГ-Бургас в момента се намира в дървопреработвателното предприятие „Кроношран“, но там се мери само дървесината, която влиза в завода, не се извършват проверки за несъотвествие с превозните билети. От този правен луфт се възползват недобросъвестни лица, които знаят, че няма как да бъдат хванати.

Оказва се, че излизане от омагьосания кръг няма, поне докато не се извършват промени в нормативната база, признават и самите горски служители в държавните стопанства.

Междувременно излязоха резултатите от масираните проверки в горите в Бургаска област, извършени миналата седмица. Констатирани са общо две нарушения. На един шофьор на камион от Айтос, който си изхвърлил боклука в гората. И на дърводобивна фирма от Малко Търново, която допуснала коловози от тежка техника в гората...


В категории: Новини , Природа

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
"Чоплят" си Мозъците
15.02.2018 10:57:43
0
0
Такива закони (законова, нормативна уредба, рамка, съдебна практика също....)... трябва (предполагам) да се отнася до Конституционния съд. Понеже КС не може да бъде сезиран от гражданин, а само от Организация, дружество... значи остават Партия, НПО... по екология, гори..., професионална на горския труд... други, научна... Омбундсман....., синдикати! Или такава, т.е. организация организира, или финансира... всички експертни/вещи оценки, факти!!! И представя съдебното дело, завежда дело, сезира КС. (също институцията на Президента какво прави)

Същото това нещо се отнася и до...заложени законови рамки по децибели/шум. (аз съм малко насила задържан в София. Дори и това, което беше по закон /вече съм забравил... Това са непрекъснато Глупости! когато човек е тръгнал да върши работа... не иска да слуша глупости. Глупостите му губят времето.; информация, която търсиш я няма когато я търсиш; след 5-6 години - нещо се е появило; извинявайте, обаче аз няма да се връщам отново, да преорганизирам нещото, когато не е било направено; Един активен, и "умствен" човек....работи на други обороти, с голям обхват на сфери...Вкл. социалния, културния обмен с институциите, който трябва да бъде на ниво; а не да се интересуват кой съм и защо съм; така или иначе няма нищо насреща; Аз не съм инженер, с нашите уговорки по образованието, И решавам инженерни проблеми....; на мястото на инженери, български с международен опит от Комунизма...тази информация не е проблем да бъде обработвана от хора не инженери по диплома. с нужната литература/;
Пак за ДВ и колите- при 67% трошки, дори и неправилни регламенти...въобще регламент/текст няма думата. Тука са и Синдикатите. Общо взето навсякъде имаме господа. Това е неприемливо и като култура и като хигиена, чистоплътност в културната или хигиенна парадигма за един "мъж"???

Държавния тероризъм.... (дори и да са агенти по новите системи, както и да са уредени)... това са очевидни неща.. от началото на Прехода ... с колите. Аз не знам какъв може да бъде климатът на работа....когато са очевидни нещата с колите и никой не предприема нищо??? Гледат се умно и какво правят??? това е нещо много странно? Някаква принуда да се правиш на какво??? Не е нужно да си някакъв капацитет .. за да има констатация по тези въпроси... Съжалявам също, но тези сфери, в тяхното иницииране и в тяхната защита.... вкл. и обществена не подхожда, не е целесъобразно да бъдат оставени на жена носител/защитник на експертиза по тези въпроси. (в други култури/страни... това може да не изглежда по този начин...обаче в България?)

Пак, по всички нон-сенси в Законодателството, в различни области - как работи цивилизования свят е ясно на нашето НС .(най-малкото има групи за приятелство с различните държави). Най-естественото е също да се викат държавните постове, вкл по чужбина (с дипломатически ценз) и им се рапортува... по това, което се изучава от депутатите. За всичките 29 години - какво е напправено? Къде са работите по тези елементарни неща. (за мене са елемнтарни...; елевнетарно е също да се организира тази работа). После всичко е ефективност, работа срещу труд, ефективност на това, което е получено. Прави се оценка на тези неща. така се работи... както чета в ДВеле - просто се влудява обществото..., провежда се режисура на влудяване на хората/обществото. Това е не-печеливша стратегия. И в материален и в нематериален план.

Даже трябва да се говори отдавна за техногенно замърсяване, техногенна екология;
Друго, че се развива зависимост от медиите, глупости, техниката; от тези тактилна техника няма никакъв смисъл. нещо като цигарите - всеки по културата си, както с цигарите, снек-баровете едно време. пушенето в една част, се използваше и за свалки/свалка, нали така. който няма нужда от тези работи (или има "важност", която не е свързана с цигарите, или техниката! мангизите). Искам да кажа, че психологията на телефончетата и цигарите е същата!!! А пък МПС-тата са и Вредни на всички!!! вече. с добавката за Хигиената. Пушачите с тези си зависимости в къщи държат чисто, нали? Чувството за хигиена е развито. Няча никакъв смисъл някой да си "чопли" телефона на обществено място, в градски транспорт, фоайе и т.н. Отиваш си на компютъра иси проверяваш пощата. Не си Президента, или каква особена личност... за да има нужда от подобни глупости. И в НС и те си "чоплят" мозъците. И това е 29 години. Със скритите неща от Комунизма...."Чоплят" си мозъците!!! и всичкия боклук от Чопленето. Тема по Литература!!! (тестове правели.. да не се организира мисълта, активно! в изречение!!! да не използва активно мисълта. четеш- пасивно. произвеждаш - активно)
1
какво казвате, моля?????
14.02.2018 10:29:17
0
0
Т.е. искате да кажете, че няма горски, лесничеи ... или поне имаме някакви такива спомени. Има и дейности по дивеча.... Толкова писатели от близкото минало всъщност са били ... горски/лесничеи ... каквато е организацията по тези неща???? И законодателството е явно от комунизма/предишна свободна българия също.
Много добре знаеме също защо е затворена витоша (явно и затова т.нар. приватизация се извърши по тези начини) По принцип горите, планините. Специално с Витоша и тежката екология със София!!! -тези морени проходи са екосистеми по подводни води/баланси/блата. Това са Системи! Влажности, отвлажнявания.... Последица със сигурност е София! (с просто око си личат нещата, без микроскоп) но може и да е Ниш...примерно.
А за Сечта по Градовете???
Чист държавен тероризъм.... като идеология на Културата??? казано културно. (виждал съм екзекютифс... с не знам какви снаряжения и брой охрани ... не в горите, а в градовете!!!)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки