По пътя на уникалната странджанска боровинка


По пътя на уникалната странджанска боровинка
Снимка: Агролайф.бг
24 Януари 2018, Сряда


Нов туристически маршрут ще води до нейните редки находища, разкрива авторът на единствената книга, посветена на това растение инж. д-р Дико Патронов

Автор: Севдалина Пенева

През 1938 г. един от най-големите български ботаници акад. Даки Йорданов пророкува, че до няколко десетилетия от странджанската флора ще изчезнат безвъзвратно редица растителни видове заради човешката дейност в планината и най-вече – заради дърводобива. Сред застрашените растения са тис, планински бряст и кавказка боровинка, известна у нас като странджанска боровинка.

Действително, през следващите 50-тина години за странджанската боровинка никой не говори, нито се сеща. Това единствено по рода си у нас растение сякаш е загубено завинаги. До началото на 90-те години, когато експертът по горите и един от радетелите за създаването на природен парк „Странджа“ през 1993 г. - инж. д-р Дико Патронов, заедно със свой приятел, случайно открива при един от обходите си в планината невзрачно храстче с непознати листа.

Малко по-късно, в днешната защитена местност Руденово, двамата откриват истинска гора с боровинка.

„Да кажа, че съм се зарадвал, е слабо казано. Години наред лесничеи, горски служители и експерти бяха търсили това растение, но никой не беше го открил“, разказва Дико Патронов.

Спомените си, както и задълбочените си изследвания и дългогодишните битки за съхраняване на странджанската боровинка, той е събрал в книга, която бе представена официално на 24 януари в Морското казино в Бургас, по повод 23-годишнината от създаването на природен парк „Странджа“.



„Появяването на тази книга на бял свят е резултат на дългогодишен труд, който беше положен не само от мен, но и от още няколко души. Скъсахме по нялколко чифта гащи, за да обикаляме планината и да издирим всичко, свързано с това рядко растение“, добавя с присъщия си закачлив тон Дико Патронов.

Неговите проучвания намират място в новите планове за ползване на горите в Странджа, влезли в сила от миналата година. В тях са заложени рестриктивни мерки да не се сече там, където има находища на странджанска боровинка и расте зеленика.



Книгата на Дико Патронов има и практично приложение. В нея е посочено място, където боровинката се среща, има и описан туристически маршрут как се стига до това находище.

Следвайки указанията, любителите на планината със сигурност ще си направят една чудна разходка в девствения странджански лес, но боровинки сами едва ли ще намерят, ако не ги придружава служител на парка, обяснява Дико Патронов.

Точно заради това маршрутът е включен в юбилейното издание на Фестивала за зелениката, който тази година ще се проведе на 12 и 13 май, с домакин Малко Търново.

Издаването на книгата за странджанската боровинка е финансирано от Югоизточното държавно предприятие в Сливен. Тя се разпространява безплатно и може да бъде намерена в дирекцията на природния парк.

Най-голямата защитена територия у нас е вече част от списъка на съвременните Биосферни паркове по програмата „Човекът и природата“ на ЮНЕСКО, стана още ясно по време на тържеството, посветено на рождения ден на ДПП „Странджа“. Кратката история на парка разказа Иван Камбуров - старши експерт "Биологичното разнообразие" в дирекцията на „Странджа“.

На гостите бяха раздадени и годишни календари със снимки на вековни дървета на територията на парка.


Осем вековни дървета да станат защитени, предложи ДПП „Странджа” миналата година. Това са монументални екземпляри от странджански дъб от карстовата и лонгозната форма с размери над 150 см по диаметър (или над 450см обиколка на ствола) в горите на горските стопанства в Звездец, М.Търново и ДЛС Граматиково. Предложението е подготвено от д-р инж. Дико Патронов, гл.специалист в Дирекцията.

Дошлите да уважат годишнината бяха поздравени с народни песни и танци, изпълнени от учениците от специлазираните паралелки в бургаското средно училище "Добри Чинтулов".


В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки