Лютите червени чушки - огнените помощници за добро здраве


Лютите червени чушки - огнените помощници за добро здраве
03 Декември 2017, Неделя


Вижте за какво са полезни те и кой не бива да посяга към тях

Автор: Дина Харизанова

Червените люти чушлета притежават удивителни полезни свойства, благодарение на съдържащия се в тях алкалоид капсаицин. 

Жителите на Мексико твърдят, че той просветлява ума им, а тайландците и индийците вярват, че именно на него дължат доброто си здраве. Без него бедното население на Индия отдавна би измряло поголовно от хроничното си недохранване. 

Всъщност лютият червен пипер е прекрасно средство за възбуждане на апетита. За целта може да се използва спиртна настойка от него, от която се взимат по 10-15 капки преди ядене. Но тя следва да се взима от хора, които нямат проблеми с хранопровода, стомаха и бъбреците си, а също така и сърцето им работи нормално.

Външно - под формата на мазила и за разтривка, лютите чушки се прилагат при ревматизъм, полиартрит, подагра, възпаление на горните дихателни пътища. За приготвянето на такова мазило е нужна една част от настойка и 3 части растително масло. 

Лютият пипер участва активно в процеса на обмяна на веществата, при което насища кръвта с полезни компоненти. Наскоро учени установиха, че той помага и в борбата с излишните килограми. Активирайки кръвообращението и нормализирайки метаболизма, в организма се ускорява и процеса на разцепване на клетките на мазнините. Отделно, лютото помага за извеждането от дебелото черво на токсините и вредните вещества.

На практика червеният рют пипер е твърде низкокалоричен продукт, в състава на който практически няма въглехидрати. Отслабването с негова помощ може да се осъщстви чрез приемането на настойка от него. 

Време е да кажем как можем да я приготвим. И така, взимаме една част червени люти чушки и ги нарязваме на ситно, след което ги заливаме с 5 части водка или 90% медицински спирт. Ако се използва водка, настойката трябва да престои 3 седмици, ако се прави със спирт - само 7 дни. С цел да се намали теглото, от прецедената течност се приема пие по 10-15 капки три пъти на ден половин час преди хранене. 

Що се отнася до тромбите, може да се каже, че пикантната подправка се справя чудесно с причините за възникването на тромбози.

Удивително е, но лютите чушки влияят благотворно върху растежа на косата, като в същото време укрепва корените и прави ноктите ни здрави. 

Консумирането им укрепва имунитета, помага за лечението на ангини, подобрява самочувствието на страдащите от бронхиална астма.

В интервю за HuffPost д-р Клифърд У. Басет казва, че капсаицинът в кайенския и лютия червен пипер ще помогне да се отървете от хремата, провокирана от алергии.

Внимание! Употребата на лютия пипер е противопоказана при болни от стенокардия, аритмия, хипертония, а също и при проблеми с черния дроб и бъбреците, както и при наличието на язви и гастрит. В тези случаи може да се използва в минимални количества.


В категории: Новини , Здравословно хранене

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Галя
08.05.2022 07:00:20
0
0
Пишете при подагра може ли да се ядат
1
Слави
06.02.2020 08:09:04
1
0
Е как може да напишете че лютото вреди на хипертониците точно с лют червен пипер си излекувах високото кръвно
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки