„Бронзовата къща" е на крачка да се извиси на мястото на мавзолея


„Бронзовата къща" е на крачка да се извиси на мястото на мавзолея
Снимка: Столична община
08 Ноември 2017, Сряда


Вижте подробности за проекта и за гласуването на двете общински комисии в столичния общински съвет

Автор: Десант

Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда - т.нар. „Бронзова къща", най-вероятно със сигурност ще се извиси на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

До разрешението за поставянето на инсталацията на столичния площад „Ал. Батенберг" остава една крачка.  Тази сряда две общински комисии одобриха монтирането на сградата-скулптура в центъра на София, като се очаква предложението да събере мнозинство и на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. 

Скулптурата е подарък на България от Австрия, която ще поеме след нас председателството на Съвета на ЕС.

Проектът "Бронзовата къща" е дело на българина Пламен Деянофф, който живее в Австрия. Високата 14 метра кула, с основа 7 на 7 метра, тежи около 120 тона. Тя е изработена от масивен бронз и се състои от 1000 ръчно обработени правоъгълни елемента.

По думите на автора й, композицията е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане, а цялостният план на ажурната „постройка" пък прави асоциация с Хрельовата кула в Рилския манастир.

Създателят й Пламен Деянофф твърди още, че произведението съдържа в себе си много от традициите на българската архитектура и занаятчийство и е свързана и с тракийски бронзови и златни съкровища. 

Скулпторът работи по проекта цели 15 години. 

„Бронзовата къща" е функционален обект - във вътрешната част на сградата има зала. Идеята на общината е тя да се използва за различни събития от културния календар - концерти, представления, изложби и други. 

Проектът на Пламен Деянофф беше представен през лятото в Софийската градска художествена галерия преди няколко месеца. Преди това художникът е имал намерение да постави артинсталацията в родния си Велико Търново, но това така и не се е случило. Вече близо 12 години той прави отливки на орнаменти и макети на „Бронзовата къща", които излага на различни места по света.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки