Ще възстановяват вилата на Евлоги Георгиев в Карлово


Ще възстановяват вилата на Евлоги Георгиев в Карлово
Снимки: Интернет
07 Октомври 2017, Събота


Сградата от години тъне в разруха, както и фабриката, построена от благодетеля в родния му град

Автор: Десант

Стартира съвместна инициатива между община Карлово и Софийския университет - висшето учебно заведение, създадено от братята Евлогий и Христо Георгиеви. Събитието ще се провежда се под патронажа на президенството и касае възстановяването на вилата на Евлогий Георгиев, която е знаков паметник на културата за подбалканския град, съобщи кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Този паметник на културата е общински и преди 4 години местната власт изработи архитектурен проект за възстановяване на сградата, която сега е в плачевно състояние и тъне в разруха.

„Първата ни стъпка ще бъде да убедим Министерството на културата, че статута на обекта трябва да прерасне в обект от национално значение. Финасирането ще бъде съвместно - от общината и от  Софийския университет, който догодина чества 130-годишнина от създаването си. Ще се търси и европейско финансиране, за да стане реалност поетапното възстановяване на вилата" - поясняма карловският градоначалник пред "Карлово тв".

От думите му става ясно, че след реконструкцията на сградата в нея ще бъдат провеждани тематични симпозиуми с преподаватели и студенти от СУ по журналистика, история, студенти в областта на изкуствата. "Идеята е заедно с творци от карловска община тази вила да ражда интелектуален и духовен продукт“, обобщава Кабаиванов.

Последно вилата е била използвана от ВиК, Карлово, но от около двадесетина години е оставена безстопанствена и без поддръжка.

В завещанието си Евлоги Георгиев пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно.“

В края на 80-те години на XIX век Евлоги Георгиев се допитал до карловци какво да направи, за да подпомогне развитието на родния си град. Решението на обществеността в Карлово е било единодушно – желанието им било да бъде построена вълненотекстилна фабрика. Евлоги Георгиев дарява за целта 500 000 лв. Основният камък е положен на 10 април 1890 г. и само за година предприятието и вилата към него за директора му, са готови.

Над централния вход на сградата, известна в града като Щампата, и сега се вижда надписът „Фабрика за вълнени изделия, въздиганата от Евлоги Георгиев в полза на родний му град Карлово. 1891“.



В сайта на община Карлово при културните паметници, даже на първо място е отбелязано, че „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев“ е обявена като групов паметник на културата-архитектурно-строителен и производствено-технически комплекс с категория „местно значение“. 

Тя обаче също тъне в разруха и се търсят начини за нейното възстановяване.


В категории: Забележителности , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки