Кои са родителите на св. Йоан Кръстител и предтеча Господен


Кои са родителите на св. Йоан Кръстител и предтеча Господен
05 Септември 2017, Вторник


Тяхната памет честваме на 5 септември

Автор: Десант

Св. пророк Захарий и света праведна Елисавета, чиято памет Църквата почита на 5 септември, са родители на св. Йоан Предтеча.

Захарий бил син на свещеник Варахия, а Елисавета - сестра (в някои писания се твърди, че е бртовчедка) на Анна, майката на св. Дева Мария. Тя била "от дъщерите Ааронови" (Лук. 1:5).

Двамата живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сара.

И чудото станало - Елисавета родила син, когото кръстили Йоан.

В определеното време се родил и Исус Христос. Това събитие хвърлило в голяма тревога жестокия и подозрителен юдейски цар Ирод, който знаел, че Исус е потомък на цар Давид и се страхувал, да не би като порасне, Младенецът да му отнеме престола. Затова издал заповед да бъдат избити всички деца от две години надолу във Витлеем и околностите му, та по тоя начин да бъде погубен и Божия син.

Детето на Елисавета Йоан било също застрашено с убийство. Затова разтревожената майка се криела с него в някаква пустинна планинска пещера.

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от войниците на цар Ирод, задето не казал къде е синът му, за да го погубят по наредбата за избиване на витлеемските младенци.

Според предание, водещо началото си още от апостолско време, именно св. пророк Захария, като първосвещеник в храма в Йерусалим, въвел Пресвета Богородица в храма.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки