Румънци, сърби и казаци треперят пред страховитата конница на ген. Иван Колев


Румънци, сърби и казаци треперят пред страховитата конница на ген. Иван Колев
03 Септември 2017, Неделя


Паметни са думите на родения в Бесарабия генерал: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.”

Автор: Десант

На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.

Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен.

Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.

Генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на действащата армия очакват сблъсъка с тревога, поради опасения, че някои войници няма да вдигнат ръка срещу бившите ни освободители.

Генерал Колев, който е роден в Бесарабия и е русофил, произнася пламенно слово, в което казва: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.”

На 5 септември конната дивизия поема рискован рейд на север и в поредица от схватки отблъсква руски разузнавателни конни разезди, заемайки стратегическото шосе Добрич-Силистра.

На 7 септември 1916 г., третият решителен ден от боевете на Добричката епопея, генерал Колев отново демонстрира тактически усет и инициативност. В най-критичния момент от отбраната на града, когато една непълна българска дивизия изнемогва под напора на атакуващи руски, румънски и сръбски войски, той не се поколебава да предприеме крайно рискован, но пресметнат ход. Оставяйки слаби заслони срещу руската кавалерия и без да изчака заповед от командващия армията, Колев насочва дивизия към Добрич.

След изненадващ флангови маньовър на конницата в десния фланг на противника при с. Чамурлий (дн. Смолница) е постигнат обрат в хода на сражението.



Неприятелските войски се оттеглят в паническо бягство, а сръбско-хърватската доброволческа дивизия напълно губи боеспособността си.

Победите при Карапелит-Кочмар и при Добрич са от оперативно-стратегическо значение, като оказват и огромно психологическо въздействие на войските от двете страни на фронта.

След като е разбит и при Тутракан, противникът започва да се оттегля по целия фронт в Добруджа. Създават се условия частите на Трета армия да влязат без бой в Силистра на 9 септември.

На 30 септември 1916 г. генерал Колев е награден с германски железен кръст „За храброст“ лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен - главнокомандващ войските на Балканите.

При награждаването той изтъква: „Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте, се е случило наистина!”

По време на едномесечните сражения на Кубадинската укрепена линия, конната дивизия воюва на десния фланг на армията. Тук тя взема участие в ожесточените боеве срещу струпаните огромни, като запушва очертаващ се пробив.

На 18 октомври конницата първа преодолява Кубадинската позиция. На 23 октомври при с. Кара Мурад (северно от Кюстенджа) Първа конна дивизия обкръжава и пленява 265-а Оренбургска дружина, заедно с командира й и бойното знаме.

През втората половина на 1916 г. конната дивизия е спешена пред Мачинската позиция. След преодоляване на телени заграждения и атаки на нож, на 3 януари е овладян град Мачин.

На 5 януари е превзета Тулча, с което завършва бойния път на дивизията в Добруджа. След това до лятото на 1918 г. тя охранява дунавското крайбрежие на Северна Добруджа и част морския бряг.

За 4 месеца Първа конна дивизия изминава почти 1000 километра, помитайки всичко по пътя си. Кавалеристите дават само 189 убити и 965 ранени. Заслугата е преди всичко на генерал Иван Колев.

През това време той стоически понася всички лишения наред със своите бойци и не слиза от арабския си кон. За времето на 30-годишната си служба той е ползвал едва 7 месеца отпуск. Всичко това се отразява на здравето му.

На 10 май 1917 г. генерал Колев е назначен за командващ 3-а армия в Добруджа, но още в края на месеца е принуден да напусне фронта и заминава на лечение във Виена.

На 28 юли е произведен в чин генерал-лейтенант „За особени заслуги през войната в Добруджа” и е награден с орден „За храброст”. На следващия ден 53-годишният генерал умира във виенски санаториум. В началото на август тленните му останки са пренесени и препогребани с военни почести в София.


Точно преди една година в Добрич бе открит паметник на ген. Иван Колев. Половината от средствата за построяването му са дарени от лидера на НФСБ и вицепремиер по икономическата и демографска политика Валери Симеонов


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение , Епопея на забравените

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Игорь
18.11.2018 19:26:42
0
1
2 световые воины против России....Предатели!!!
4
БЪЛГАРИН
24.12.2017 12:05:11
7
0
Тук е уместно да се спомене следният факт."Дивата кавалерия"както са наричали казашката конница се считало,
че е непобедима.Генерал Иван Колев направил следното - експоприирал всички файтони в Добрич/малко известен факт е,че в ония години гр.Добрич е бил център на производството на файтони и се е славел с отличното качество на файтоните/.Поставил им по един "Максим" - т.е. картечница.Когато казаците тръгнали в атака,ген.Колев изкарал срещу им въоръжените файтони.Не след дълфо от нафуканата казашка конница останали само камари трупове.Всъщност това са първите"тачанки".Факт,който руснаците още не могат да преглътнат.
3
нашия човек
23.12.2017 14:01:51
0
3
Ей го нашия човек.... Явно си прави сондажи нашия човек. Кой кълве, кой не кълве....много интересно се оказва.... а. кво се кълве, кво не се кълве... докъде минава номера. ясно. от мене толкоз... пък од друг може и повече.
2
Приятел на България
04.09.2017 05:39:14
5
2
Руснаците наистина са ви освободили но те желаеха да има независима но подчинена на Русия България която да им помогне за превземането на Босфор и Дарданели. След това не се знае дали щеше да има независима България или не, вероятно България щеше да бъде окупирана от Русия, лишена от незвисимост и превърната в задунайска губерния за да се отстрани възможността България да започне да води самостоятелна анти-руска външна политика (под западно влияние) и руснаците щяха да настанят там многобройни войски за отбраняване тази стратегическа нова руска територия.
1
Емил Иванов
03.09.2017 06:58:31
16
1
Отдавна е трябвало да има паметник на този Велик Българин и не само там !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки