73% от българчетата до 12 години имат профили във „Фейсбук"


73% от българчетата до 12 години имат профили във „Фейсбук"
23 Август 2017, Сряда


Вижте какво, според експертите, могат да направят родителите и учителите, за да предпазят децата от опасните ситуации в мрежата

Автор: Десант

Покрай зловещото убийство на 11-годишната Никол в Бургас, която се оказа, че се е запознала с невръстния си убиец в интернет и че имала около 3000 контакта във "Фейсбук", специалистите започнаха да обръщат внимание, че децата започват да използват дигиталните технологии от все по-ранна възраст.

50% от децата у нас влизат в световната информационна мрежа на 7 години. Най-популярните дейности са гледането на видео клипове, игри и социални мрежи. Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, 73% от българчетата до 12 години имат профили във "Фейсбук".

От организацията изтъкват, че препоръчителната възраст за това е 13 години. Оттам съветват, при създаване на детски профил да не се избира случайна дата на раждане, а най-близката до реалната, защото профилите до 18 години имат специални защити.

„Ние правим профили на децата, просто за да не се чувстват изолирани от връстниците. Когато в трети клас 90% от децата имат профили и детето няма, то се чувства изолирано по някакъв начин. Важното е родителят от първите стъпки и през първия профил, все пак да бъде заедно с детето.

Самите операционни системи дават възможност да се направи детски профил. Изключително лесно и удобно е и той автоматично блокира и филтрира голяма част от съдържанието, което не бихме искали. Има и програми за родителски контрол, но интересът сред родителите спада“, уточнява Георги Апостолов.

Ново изследване Центъра за безопасен интернет за ползването на световната информационна мрежа от децата до 8 години в България показва, че овладяването на четенето и писането прави невръстните малчугани много по-активни потребители на интернет. В същото време обаче това води до съкращаване на времето, което детето прекарва онлайн заедно с родител.

Изследването е продължение на проучване от 2015 г., като и двете са проведени в рамките на общоевропейско изследване, координирано от Съвместният изследователски център на Европейската комисия.

Откакто са се научили да четат и пишат, децата са станали много по-умели в самостоятелното ползване на търсачките в интернет, отбелязват анализаторите. Добрата новина е, че макар и не в много голяма степен, те все пак са започнали да използват дигиталните технологии и за училищни задачи.

От една страна, родителите признават ползите от дигиталните технологии за развитието на малчуганите, но от друга са все по-разтревожени от различните рискови фактори.

Мнението на експертите обаче е, че повечето от тях не са добре подготвени да предложат напътствие по въпросите на онлайн безопасността (бащите са по-активни, но съветите им се отнасят предимно за техническите аспекти като предпазване от вируси и зловреден софтуер, а не до общуването с други хора и онлайн съдържанието). Затова родителската подкрепа в повечето случаи се ограничава до редовни проверки на дейностите на децата онлайн.

На базата на изследването на Центъра за безопасен интернет са разработени някои препоръки, съобразени с ползите и рисковете за малките деца при употребата на дигитални технологии.

И така, препоръчва се родителите да не се подвеждат, че усъвършенстваните технически умения на децата са достатъчни, за да ги предпазят от опасните ситуации в мрежата. Вместо това би следвало да подкрепят ранното развитие на дигитално-медийна грамотност у децата си, да насърчават критичното им мислене и отговорното поведение онлайн.

Много родители се чувстват неподготвени и/или усещат, че нямат достатъчно време, за да помогнат на децата си да се справят в дигиталния свят. Те би следвало непрестанно да обогатяват знанията си за устройствата и приложенията, които децата им ползват, и за уебсайтовете, които посещават. Биха могли например да се съветват с други родители, с учителите и със съответните експерти като например експертите от Центъра за безопасен интернет.

Вместо да ограничават употребата на дигиталните технологии, би било по-добре училищата да въведат ясни и ефективни правила за тяхното използване с акцент върху ползите, но и безопасността на децата.

Изследването показва, че подрастващите се учат и от връстниците си. Това учене може да включва позитивни и полезни умения, но също и опасни и рискови практики. Затова училищата би трябвало да поддържат програми за обучение между връстници, съветват специалистите.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки