Пристанище Варна стана на 113 години


Пристанище Варна стана на 113 години
18 Май 2019, Събота


Всъщност на това място е кипяла оживена търговска дейност още от праисторически времена

Автор: Десант

На днешния ден, 18 май, преди 113 години с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия е открито пристанище Варна. В церемонията се включва лично княз Фердинанд І, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“. Денят на откриването не е избран случайно – това е именният ден на Негово величество, припомнят от „Пристанище Варна“ ЕАД.

За тържеството край морския град акостират 23 военни и граждански кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот. Събират се и над 300 официални гости.

Търгът за строителството на варненското пристанище е проведен в началото на 1895 г. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана, след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена, или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 г. фирмата изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения, „Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Заради това продължаването на започналия градеж се прехвърля на новосъздадено „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, в което главните акционери са участниците в първото предприятие. То довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.

Проектантът Адолф Герар (1847 – 1921) е един от най-авторитетните за времето си експерти в строителството на пристанищата. Неговото име се свързва и с построяването на пристанищата в Бургас, Констанца (Румъния), Монтевидео (Уругвай), разширението на пристанището в Буенос Айрес, даже и като представител на френското правителство при строителството на Панамския канал. 


Около първата половина на VІ в. пр.н.е. в 572 г., по времето на мидийския цар Астиаг, гръцки колонисти от йонийския град Милет основават древното селище Одесос и го превръщат в един от главните търговски центрове в Черно море.

По откритите тук артефакти се съди, че преди това - още през късната каменно-медна епоха и раннобронзовата епоха - оттук са минавали търговските връзки по вода на Златната праисторическа цивилизация във Варна с далечни страни.

Предполага се, че при основаването на Одесос мястото на пристанището е било в района на днешния подлез на жп гарата, сградата на Транспортна полиция и бензиностанцията, като то е останало непроменено до края на ХІХ в.

Когато около 399 г. пр.н.е. Одесос влиза в империята на Александър Македонски, лизимаховият пълководец Плейстарх е използвал пристанището, за да прехвърля войски в Хераклия Понтийска на Малоазиатския бряг.

По-късно, през 15 г. Одесос е включен в Римската империя, в провинция Мизия (по-късно Долна Мизия) и става нейно главно пристанище.

До 1369 г. Варна е едно от най-важните пристанища на Търновското царство, наричано от генуезките търговци Загора.

Още през 1888 г. правителството взема решение за строителството на Варненското и Бургаското пристанище. При проектирането на порта във Варна, съгласно актуалните към него момент европейски изисквания за функциониране на едно съвременно пристанище, е предвидено с известно разширение то да служи безупречно за пристанищна дейност през следващите 100 години, преди да се заговори за нови планове, свързани с него.

Построеното тогава пристанище днес наистина се разраства и сега е известно като пристанищен терминал Варна-изток, който разполага с 13 товарни корабни места и пътнически терминал. 


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки