Тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ отново са достъпни за туристи


Тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ отново са достъпни за туристи
19 Април 2017, Сряда


Официалното им откриване след мащабните дейности по консервация и реставрация е насрочено за 20 април

Автор: Светлана Николова

На 20 април Община Казанлък представя окончателната реализация по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Това ще стане в конферентната зала на административната сграда на общината в 10,00 часа.

Час и половина по-късно, в района на двете обновени гробници, разположени в землището на гр. Шипка, ще се състои и официалното им откриване.

Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи.Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за рекреация и малък паркинг.

Средствата за начинанието са отпуснати от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“.Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта Исторически музей „Искра“. Общата стойност на начинанието е 1 419 614 евро или 2 776 524 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.


В категории: Новини , Траки , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки