Тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ отново са достъпни за туристи


Тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“ отново са достъпни за туристи
19 Април 2017, Сряда


Официалното им откриване след мащабните дейности по консервация и реставрация е насрочено за 20 април

Автор: Светлана Николова

На 20 април Община Казанлък представя окончателната реализация по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Това ще стане в конферентната зала на административната сграда на общината в 10,00 часа.

Час и половина по-късно, в района на двете обновени гробници, разположени в землището на гр. Шипка, ще се състои и официалното им откриване.

Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи.



Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за рекреация и малък паркинг.

Средствата за начинанието са отпуснати от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“.



Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта Исторически музей „Искра“. Общата стойност на начинанието е 1 419 614 евро или 2 776 524 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.


В категории: Новини , Траки , Античност , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПИЧА ОТ МОРОКО
20.05.2017 23:12:31
2
0
Ще бъде разкрита зона за рекреация- - - - ИЗЛАГАТЕ СЕ КАТО КИФЛАДЖИИ англ думички , , за по-ентелигентно - - - - ами обяснете на илектората ,защо господарите от острова на пиратите не казват шопска салата , , ,, а си държат на тяхното - - salad de shop ! НЕ КАЗВАТ ПОРТИЕР ,КАТО БЪЛГАРИТЕ , , А DOOR-ASSISTANT ! - - ОБОДРИТЕЛЕН ПУНКТ , , , СЛАДКАРНИЦА , , , , , КАФЕНЕ , , , , , ХУБАВИ БЪЛГ.. ДУМИЧКИ !Много ли останаха още ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки