По стъпките на отче Матея... в Бургас


По стъпките на отче Матея... в Бургас
01 Март 2017, Сряда


Бургаският музей представя три изложби по случай 139 години от Освобождението на България

Автор: Десант

„По стъпките на отче Матея“ е заглавието на най-новата любопитна изложба, която гостува в бургаската историческа експозиция от Регионален исторически музей - Велико Търново. Тя ще бъде открита от 17,00 часа на 2 март, в навечерието на националния празник за Освобождението на България от Османско владичество.

В Иконната зала на музея, на ул. Лермонтов 31, ще бъдат подредени предмети и табла, свързани с родолюбивото дело на отец Матей Преображенски и други близки сподвижници на Левски.

Оригиналната личност на отец Матей не е достатъчно позната на днешното поколение българи. Всъщност монахът впечатлява с разностранни интереси, които освен с книжовното поприще са свързани и с влечение към техниката и дарбата на изобретател.

При престоя си в Атон отче Матей прави опити да изгради самодвижеща се мелница, използвайки енергията на морските вълни. По-късно създава оригинална водна помпа, модел на пушка и механизъм за вечен календар, рисуван върху стена в училището в с. Михалци, Търновско през 1870 г.

Моно Петров Сеизмонов (известен с прозвището Миткалото) е роден в с. Ново село, Търновско през 1828 г. Приема монашество през 1848 г. Непрекъснато учи и се самообразова. Пребивава в Атон,  Пеображенския манастир и Троянския манастир, пътува до Йерусалим, Русия и Влашко.

През 1861 г. постъпва в Първата българска легия на Раковски. В последствие се отдава на книжовна дейност. Сам пътува по градове и села и разпространява просветни и революционни идеи.

През 1869 г. е привлечен в Търновския революционен комитет и участва в изграждането на Вътрешната революционна организация. Като един от най-близките помощници на Васил Левски обикаля страната, създава местни комитети и изпълнява пропагандни и куриерски задачи.

С усърдие разпространява познанията си за лечебни билки и народна медицина. Отче Матей умира внезапно през месец март 1875 г.

Изложбата „По стъпките на отче Матея“ ще очаква своите посетители в Бургас до 13 май 2017 г.

Час по късно, в 18,00 часа, в централно фоайе на Военен клуб (ул. "Хр. Ботев" №48) се открива още една изложба, чийто съорганизатор е Регионален исторически музей Бургас. В нея ще бъдат показани оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. По традиция домакини са Военен клуб – Бургас.

Третата изложба на Регионален исторически музей – Бургас, посветена на 3 март, е подредена в читалище „Просвета – 1927 г.”, гр. Камено. Тя е на тема „Освобождението на Бургаския край, приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската война и възстановяването на Бургас през 1878 г.” и може да бъде видяна безплатно от жителите на Камено до 7 март.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки