Паметник на отвлечените добруджанци от румънските окупатори ще напомня за драматичните събития през 1916 г.


Паметник на отвлечените добруджанци от румънските окупатори ще напомня за драматичните събития през 1916 г.
Паметникът на отвлечените през 1916 г. жители на с. Житен, общ. Г. Тошево, открит през 2009 г.
05 Септември 2016, Понеделник




Автор: Десант

На 6 септември, от 10,30 часа, в село Попгригорово ще се открие Паметник на отвлечените от румънските войски жители на селото. През 2016 г. се навършват 100 години от трагичните събития. Паметникът е изграден с дарения на спонсори и на наследниците на 30-тимата насилствено заробени мъже и жени от селото.

Официални гости на откриването на монумента ще бъдат директорът на Историческия музей - Добрич  Костадин Костадинов, инициаторът на идеята да бъдат подобаващо почетени жертвите на румънските окупатори Николай Цаневски, наследникът на поп Григор д-р Иван Войнов и организаторите на изграждането на паметника Костанда и Деньо Паскалеви.

През август-септември 1916 г., изтегляйки се от окупираната Южна Добруджа, румънските войски отвличат насилствено между 30 000 и 40 000 добруджанци. От село Попгригорово са отвлечени 30 човека като са подлъгани, че ще могат да продадат житото си в Констанца (дотогава е било забранено да се извършва подобна търговия с българи).

По пътя румънците конфискуват товара, каруците и конете, а селяните са вкарани в конвои с други добруджанци и откарани в област Молдова в северна Румъния, където са разпределени по чифлици и накарани насилствено да работят.

Живеейки в землянки и в крайна мизерия, повечето от селяните измират от глад и болести. През 1918 г. се завръщат само 12 от всичките 30 отвлечени от село Попгригорово. Един от тях е и свещеникът на селото Григор Бояджиев, който е убит от румънците през 1923 г., когато Южна Добруджа е отново под румънска окупация.

След окончателното освобождение на Добруджа през 1940 година, селото е наречено на името на поп Григор – Попгригорово.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки