Руснаците строят десетки подземни бункери


Руснаците строят десетки подземни  бункери
19 Август 2016, Петък


Според сътрудници на Пентагона Москва се готви за ядрена война


От няколко години в Москва и по цялата широка руска земя се строят десетки подземни ядрени командни бункери, докладват сътрудници на американското разузнаване, цитирани от The Washington free beacon.
Генералът от сухопътните войски на САЩ Къртис Скапароти, командващ силите на НАТО в Европа, смята, че ъндърграунд строителството свидетелства за това, че Русия модернизира своите стратегически сили. Информацията за бункерите идва на фона на неотдавнашните притеснения, че руската страна е предприела доктрина за използване на ядрено оръжие, която по думите на Скапароти „предизвиква опасения“.

Бившият сътрудник на Пентагона в областта на ядрената политика, работил преди това в Националния институт за обществена политика във Вирджиния, Марк Шайдер пък заявява, че новата държавна стратегия за сигурност на Русия, обнародвана през декември, предполага засилване на защитата на граждани в случай на ядрена атака. Което пък свидетелства, че Москва се готви за ядрена война. „Активната и пасивна отбрана бяха важни приоритети в Съветския съюз, а настоящето руско ръководство по своята същност е съветско“ – подчертава той.

Военни анализатори твърдят, че възможният отговор на САЩ на руските подземни ядрени комплекси включва разработване на ядрени бомби за дълбоко проникване, способни да подложат на риск руската командна структура.
Друг вариант, подозиран от ядрените експерти, е, че в бункерите ще се разработва ядрено оръжие с ниска мощност, което може да бъде използвано за нанасянето на много точни удари.

В статията се отбелязва, че много малко е известно за новите руски ядрени подземни бункери. По думите на един от служителите, те били аналогични на по-ранни подобни обекти в комплексите за оперативно управление на войските от времето на Студената война. Изданието посочва, че Русия е продължила да строи подземни ядрени обекти и след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. През март 1997 г. ЦРУ съобщи по секретни канали, че в руската столица тече строителство, включително и на подземна система на метрото, водещо от резиденцията на тогавашния президент Борис Елцин извън пределите на Москва до щаб квартирата на командването. В доклада на разузнавателното управление се говори също за „стратегически команден пункт, способен да издържи на ядрен удар, разположен в планинския масив в Северен Урал Косвински камък (Косьвинский камень), Свердловска област.

ЦРУ е установило, че бункерът, предназначен за използване от руското ръководство, се намира в селцето Вероново, отстоящо на около 46 мили южно от Москва. Директно до втори бункер, разположен в Шарапово – на 34 мили от руската столица, води специално подземно железопътно трасе.
На руските сайтове съоръжението във Вероново на Калужкото шосе е обозначено като изоставен бункер от третия кръг на ПВО С-50 в Московска област, като съществуват много туристически отчети за пътешествия до него. Сайтът „Интересни места“ например го препоръчва като „популярно място сред любителите на пълзенето под земята или просто туристи“ и дори указва как може да се стигне до него.

Бункерът до Шарапово е по-малко известен, но и за него може да се намерят данни във форумите на спелеолози и ловци.
Тайната многокилометрова система от метротунели, шахти и бункери, която е по съветско време прокарана под земята за вип персони, е известна като „Метро 2“.
Руският вицепремиер в периода 1990-1992 г. Михаил Полторанин бе заявил, че тайните линии представляват „разгърната мрежа от тунели и запасен команден пункт в случай на война, откъдето може да се командват ядрените сили на страната“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки