Недоверието между лекари и пациенти е признак на болно здравеопазване


Недоверието между лекари и пациенти е признак на болно здравеопазване
21 Юли 2016, Четвъртък


Много често в разговор, когато посочвате някого за пример, все ще се намери някой от компанията да заяви: „Аз му нямам доверие“!

Автор: Карикатура: Николай Арнаудов

Доверието между хората е взаимно. Както се казва в една сентенция, то се събира и укрепва с години, а може да се срине за минути.
Това е един от важните фактори за нормалното съжителство между близки, роднини, колеги и  приятели, между служители и работодатели, между народ и управляващи, между лекари и пациенти и т.н. В тези отношения между хората, ако те взаимно си нямат доверие, страдат не само отделните индивиди, не само семействата или болните, но и обществото като цяло.

Може би най-неприятно е, когато недоверието се създаде между лекар и пациент. Защото все пак се отнася за човешки живот. Нали медиците са дали клетва да лекуват болните, а пациентите обещават да изпълняват предписанията на лекуващите ги. При разпадането на доверието в тези взаимоотношения най-често потърпевшият е пациентът, който може да заплати за това с живота си.
По принцип хората се доверяват на лекари, благодарение на които са намерили изцеление на здравословните си проблеми. И е нормално всеки да търси най-доброто решение за болежките и страданията си.

Преди 26 години, когато имахме могъща армия, имаше и военни болници, в които можеха да се лекуват и цивилни граждани. Но заедно с армията и повечето от тези лечебни заведения бяха ликвидирани.
И все пак съществува ли недоверие между лекари и пациенти? Да, има го, но в повечето случаи не се изявява публично. Медиите избягват да показват недъзите на здравеопазването, а и болните нямат интерес от това, защото се страхуват за лечението си.

Най-добрата реклама за едно медицинско заведение е, когато пациентът се изпише здрав. От по-стари времена българинът е известен с това, че е уважителен към доктора, учителя и попа. Той намира начин да се отблагодари за положените за него грижи, но мрази да бъде изнудван да стори това.
По принцип добрият доктор, добрият даскал и изобщо добрите хора се помнят за цял живот и на тях всеки има доверие!
Ганчо Ганчев,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки