Родни ритми в далечна Канада


Родни ритми в далечна Канада
Гърмежи с черешово топче и кукери оповестиха началото на събора на българите, живеещи в Канада
18 Юли 2016, Понеделник


На 18 юни се проведе Четвъртият събор на българите, живеещи в района на канадския мегаполис Торонто. Празникът бе организиран от Училището за български народни хора

Автор: Георги Ваташки

и обичаи „Игранка“, с ръководители Катя и Недялко Тилеви, и се проведе в красивото предградие Мисигага, където живеят множество нашенци.
Форумът бе тържествено открит от кукерска дружина, съставена от българи от Торонто, и бе оповестен със салют от истинско черешово топче, създадено от наши студенти в Отава.
Съборът предложи забавления и за малки, и за големи. Нашите сънародници взеха участие в състезания по дърпане на въже, канадска борба, хвърляне на пънче, народна топка, скачане на въже и ластик, скачане с чували, бой на конници, футбол и дори разходка за най-малките с магарешка каручка.

Танцьорите от фолклорния състав към „Игранка“ отново бяха сред най-аплодираните. Те редовно участват в честванията на национални и традиционни празници на българската общност не само в Торонто, но и в цяла Канада.
Редом с народната музика и хора, организаторите бяха подготвили и демонстрация на български традиционни занаяти като тъкане на стан, предене на хурка, приготовление на кулинарни специалитети, както и пъстро меню с национални гозби. В българския празник взеха участие и фолклорни формации на самодейци от Словакия и Мексико, които също живеят в Мисигага.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки