Мила среща на славния еленски Кършовски род


Мила среща на славния еленски Кършовски род
Фамилията на Иван Кършовски. По време на емиграцията си във Влашко той се жени за румънката Мандика Димитреску, която му ражда шест деца: Борис, Крум, Боян, Александър, Райна и Анка
06 Юли 2016, Сряда


Потомци на фамилията са съратници на Левски, Раковски и Панайот Хитов

Автор: Мария Симеонова

Кършовският род е един от големите еленски родове. От 2011 г. негови потомци редовно се събират във възрожденския град при родовия си корен. На шестата родова среща на Кършовци, която наскоро се проведе в Елена, пристигнаха близки и далечни роднини от различни места по света и у нас.
Началото на известния род поставя легендарният Кършо войвода. За него се предполага, че е сред младите боляри, избягали в Еленския Балкан при падането на Търново под турско робство. Той се заселва под връх Острец и полага основите на известната и досега махала Кършовци.

Близо 1200 са потомците на рода, за които са събрани сведения. Родословното дърво, над което работи най-вече Валентин Кършовски, разпечатано на хартия надхвърля 400 страници. Най-ранната дата, фиксирана в него, е от 1769 г., когато е роден Иван Стоянов Кършов, при когото започва разклонението на дървото. Той е първият от рода, трайно заселил се в Елена и за когото има писмени сведения.

Иван бил буден и грамотен за времето си човек – даскал е в килийното училище, уредено в собствената им къща в Кършовци. Приписка в стар молитвослов свидетелства, че през 1800 г. е бил в състава на тричленната делегация, ходила в Цариград да иска разрешение за изграждането на кале в Елена за защита от кърджалийските набези. С името му е свързано и друго родолюбиво дело. Заедно с Дойно Граматик той отива в Котел да преписват Паисиевата „История славянобългарска“. За съжаление, Кършовият ръкопис е изгубен – предполага се, че е изгорял по време на Освободителната война, а Дойновият се съхранява в Народната библиотека.

Революционер по дух, Кършов прегръща идеята за народна свобода. Той поддържа близки контакти с Раковски, деен участник е във Велчовата завера. По чудо остава жив след разгрома й, като успява да премине Дунава и да се спаси във Влашко. Не след дълго, по примера на завераджиите започва да събира вярна дружина за бъдещи действия, която да повдигне народа против турското владичество. Но известното в историята Кършово съзаклятие също е обречено на неуспех.

Къщата, построена от него в Елена, е запазена и до днес и се намира в началото на малка калдаръмена уличка, която носи името „Кършовска“. В нея Васил Левски и Ангел Кънчев основават тайния революционен комитет във възрожденското градче. Тя е роден дом на петимата братя революционери Иван, Сава, Юрдан, Кръстьо и Антон от брака на най-малкия син на Иван Кършов – Христо, с Юрдана Симидова – племенница на Иларион Макариополски. Заедно със сестра си Андоничка петимата братя посвещават живота си на националноосвободителните борби. Примерът за тях е най-големият – Иван Попхристов Кършовски.

„Животът на моя прадядо минава между пушката и перото, между делото на Левски и идеалите на Волтер. Той научава седем езика, учителства на много места. Заедно с Раковски е в двете Български легии, писар е в четата на Панайот Хитов, близък съратник и приятел е на Ботев и Левски“ – разказва с вълнение правнучката Кристалина Георгиева. Именно в писмо до него Левски пише през 1871 г. знаменитите думи: „За отечеството работим, байо, кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправиме и да вървим заедно, ако ще сме хора“. 
За отечеството работи през целия си живот Иван Кършовски. Старият хъш и войвода Панайот Хитов казва за него: „Когато е ставало нужда, той не е жалил ни труд, ни имот, ни живот и всякога е бил готов да жертвува всичко най-скъпо, що може да има човек на светът”.

Видният кършовец е един от инициаторите за издигането на паметник на Апостола на свободата, дава и събира пари за него и чете на глас на 22 октомври 1895 г. одата си „Пред паметника на Васил Левски“.
Достойни са народните дела и на другите братя Кършовски, на които признателните еленчани издигат паметник в родния им град. 
Юрдан е в състава на Ботевата чета и се сражава край Милин камък и Околчица. След като е хванат заедно с други четници край Вършец, лежи в Софийския затвор. Под натиска на европейската общественост е пуснат на свобода, а по-късно участва в Сръбско-българската война. Той е автор на най-ранната история на Ботевата чета.

Кръстьо Кършовски пък участва в четата на Панайот Хитов. Най-малкият брат Антон завършва военно училище в Румъния и се бие в Сръбско-българската война (1885). Сестрата Андоничка е омъжена за книгопродавеца Васил Иванов Узунов от еленското село Беброво, чиято самоличност Васил Левски използва за преминаването си през Русе на 27 август 1869 г.

Сава Кършовски е възрожденски учител, участник в подготовката на Априлското въстание, председател на Еленския частен революционен комитет. След Освобождението е съдия, адвокат и журналист. Той притежавал писма на Левски, Ангел Кънчев, Панайот Хитов и Каравелов, част от които предава на Захари Стоянов. Грижливо съхранявал ценни вещи и печата на Панайот-Хитовата чета, предадени му от брат му Иван. Своите спомени за посещението на Апостола и Ангел Кънчев в Елена той събира в книга, която според някои автори е първата у нас за Левски.

„Аз веднага се сетих кой е той – пише Сава за срещата си с Дякона. – Повторно сграбих светата му апостолска десница и му казах: „Бе, дяконче, ти ли си, а бе да те убие майка ти с дървен пищов, що щеш тука, ти не знаеш ли, че твоят портрет се намира в джобовете и на последните заптиета, не знаеш ли, че турското правителство е обявило, че дава 100 турски лири на тогова, който те предаде на властите. Ето, ти днес се намираш при мен и аз ще те предам и ще получа богато възнаграждение.” А той ми отговори: „Стига да се намери член от Кършовската фамилия и пожелае да ме предаде, аз с него заедно бих отишъл при самите власти”.

Следващите и днешните поколения на Кършовския род продължават традицията да са в основата на българската интелигенция – те са изявени творци, учители, IT специалисти, икономисти, все хора с много добри професионални изяви, някои с успешна кариера в чужбина, но изявени патриоти. Сред тях има и много известни наши съвременници – заслужилият художник Преслав Кършовски, журналистката от БНТ Даниела Кънева, певицата Андрония Попова от „Сентиментъл суингърс”, актрисата от сериала „Четвърта власт” и солист в Националната опера и балет Анастасия Неделчева и нейният баща – балетиста Бойко Неделчев, композиторът проф. Стефан Драгостинов, дългогодишен ръководител на ансамбъл „Филип Кутев”.

Потомък на прочутата фамилия е и еленският кмет инж. Дилян Млъзев, както и зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която е правнучка на Иван Попхристов Кършовски.
Родолюбивата инициатива на Кършовския род не само че вече е традиция, но е и пример за други еленски родове, с не по-малко заслуги за България, да се намират едни други. Пък и стара житейска истина за малкия балкански градец е старите еленски родове да се свързват здраво помежду си с бракове.

Тазгодишната среща на наследниците на Кършовия род бе посветена на 140 години от Априлското въстание. Те посетиха трите средновековни манастира – Мерданския, Къпиновския и Плаковския, известни като еленските манастири, центрове на духовност и образование през Възраждането, на завери и съзаклятия, убежище за революционери. Кършовци спазиха старата традиция на еленчани и оставиха дарове на трите манастира.


Иван Попхристов Кършовски на млади години (снимката се публикува за първи път) Тримата братя Иван, Антон и Кръстьо (от ляво надясно)

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки