Ексдепутат от ДПС бе осъден за укрити данъци като Ал Капоне


Ексдепутат от ДПС бе осъден за укрити данъци като Ал Капоне
Гюнай Сефер
10 Юни 2016, Петък


Това е втора ефективна присъда за ексмилионера Гюнай Сефер, който вече трета година излежава 5-годишна присъда за измами и далавери

Автор: Десант

Състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателната присъда на Гюнай Сефер, който бе депутат от ДПС в 41-то Народно събрание и го призна за виновен в делнично престъпление за простосмъртни – неподаване на данъчна декларация за 2008 г., като по този начин успял да избегне установяването и заплащането на данъчни задължения в размер на 11 729 лева. 

Гюнай Сефер бе осъден на 6 месеца условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и му бе наложена глоба от 1000 лева. По същото обвинение той първоначално бе оправдан от Окръжен съд – Силистра, но прокуратурата протестира решението и така делото стигна до Варненския апелативен съд. И тъй като в България има триинстанционна съдебна система, а хора като Гюнай Сефер не си оставят магарето в калта, може да се прогнозира, че това скромно дело ще стигне и до Върховния касационен съд.

През април тази година отново Варненският апелативен съд потвърди произнесената от  Окръжен съд – Силистра друга условна присъда срещу Гюнай Сефер – една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок за това, че като длъжностно лице, в условията на продължавано престъпление и в съучастие с  друг бивш депутат от ДПС – Митхат Табаков, е съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства. Тук зад семплите определения се крият злоупотреби за милиони, за някои от които самият Табаков има вече три осъдителни присъди, като от юни 2014 г. излежава във Варненския затвор петгодишна присъда.

Между другото, през април  2015 г. едно от делата срещу Гюнай Сефер и Митхат Табаков бе върнато в прокуратурата на петата година от началото му, след като Софийският апелативен съд (САС) констатира десетки нарушения както на прокуратурата, така и в съдебната фаза на процеса. С такива аргументи бяха отменени изцяло тежките им присъди, съответно от 10 и 11 години затвор, постановени за престъпления по служба и документни измами. Или по-просто казано: за далаверата с две обществени поръчки за пътища край Дулово, обявени от тогавашния кмет на града Митхат Табаков и спечелени от фирми на Гюнай Сефер, след което шосетата не са построени, но са отчетени като готови и съответно платени.

Всичко това е и повод да си припомним кой е Гюнай Сефер, който е лежал в затвора за чисто криминални деяния и преди 1989 г., по-късно се „облажва” и покрай „Мултигруп”, а междувременно дълги години бе смятан за особено приближен до лидера на ДПС Ахмед Доган. Още повече, че самият Гюнай Сефер бе сочен за един от най-богатите депутати в 41-то Народно събрание, което на два пъти сваля имунитета му.

През 2010 г. по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Силистренският окръжен съд наложи запор на общо 24 негови имота, 23 автомобила и банкови сметки за 2,3 млн. лева, през 2013 г. съдия-изпълнител обяви за продан недвижими имоти на фирмата на Гюнай Сефер „Гелиг" ЕООД, оценени на 3,5 млн. лева, за да удовлетвори исканията на две банки-кредитори на Сефер, както и на КОНПИ.
Преди 1989 г. Гюнай Сефер е лежал в затвора по две присъди – едната е за изнасилване, а другата е за отнемане имущество на човек, прострелян по време на обир, съобщи през 2014 г. бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай във връзка с произнесените на първа инстанция 10- и 11-годишни присъди срещу Сефер и Митхат Табаков.

Заради престоя си в затвора Сефер опитал да се изкара политически затворник, търсейки изява в ДПС, въпреки че по това време в устава на партията има точка, забраняваща членуването на хора, пратени зад решетките за криминални престъпления. Но той прави кариера с личната благословия на Доган. Митхат Табаков пък, който има два мандата като кмет на община Дулово, бе протежиран от Гюнай Сефер, въпреки своята зависимост към алкохола и хазарта, твърди още Осман Октай.

По време на разцвета на „Мултигруп” Гюнай Сефер има ключова роля в управлението и в надзора на фирми от групировката. Той демонстрира приятелски отношения с Георги Найденов – бащата на покойния Илия Павлов. Двамата с него са съдружници в „Мултифрут” и „Балкан парке”. След влизането в политиката Сефер прехвърля дяловете в общите фирми с Найденов на братовчед си Шенол. Оказва се, че е правил и други врътки, пише в разследване на „168 часа” от 2011 г. В началото на новото хилядолетие Сефер прилага още една „златна хватка” в българския бизнес – прехвърля свои фирми на така нар. дедесари – т.е. на малоимотни хора, и така „загробва” над 500 000 лева дългове.

Гюнай Сефер се оттегля от бизнеса, поне формално, с влизането си в 41-то Народно събрание. За депутат е избран и ортакът му по партийна и бизнес линия Митхат Табаков – същият, който сега търка наровете във Варненския затвор.
Преди година той получи от Софийски градски съд трета ефективна присъда – отново заради престъпление, извършено от него като кмет на Дулово. Осъден бе на 4 години лишаване от свобода за присвояване на пари чрез фалшиви документи за непостроен път в село Върбино през 2005 г. Поръчката е възложена на фирма на Гюнай Сефер, който бе оправдан от съда. Звучи ви познато, нали?
Табаков има и тригодишна присъда за подкуп. През 2004 г., отново като кмет на Дулово, активистът на ДПС е поискал и приел 10 000 лева от тогавашния управител на ВиК-Силистра.

Всъщност всичко около двамата бивши депутати от ДПС и настоящи клиенти на правосъдието показва порочността на политическия и бизнес модел около противоконституционната формация, прилаган от Ахмед Доган чрез прословутите обръчи от фирми, и по принцип невъзможен, ако конците не се дърпат от някой, който разпределя порциите в държавата.
Затова и държавата е на този хал, а скромната 6-месечна присъда на Гюнай Сефер е повод да си припомним, че и Ал Капоне влиза в затвора за неплатени данъци, а не като бос на мафията.


Митхат Табаков

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки