С коалиция по интереси ГЕРБ, ДПС и АБВ си избраха подуправители на БНБ


С коалиция по интереси ГЕРБ, ДПС и АБВ си избраха подуправители на БНБ
31 Юли 2015, Петък


Покрай краха на КТБ – проспан, случаен или планиран и извършен по сценарий – стана така, че двама от тримата подуправители на БНБ, които би трябвало,

Автор: Десант

заедно с подалия оставка гуверньор Иван Искров, да понесат отговорност за случилото се с четвъртата по големина българска банка, се оказаха целите в бяло, досущ като в един стар виц.
В сряда едно не за първи път проявяващо се мнозинство по интереси – ГЕРБ-ДПС-АБВ, избра с голяма доза гьонсуратлък и въпреки бурните дебати, тримата подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор на Централната банка. Двама от тях са от екипа на Искров. Така и занапред Димитър Костов ще ръководи банковия надзор, а Калин Христов остава начело на управление „Емисионно". Новото лице – Нина Стоянова (досегашен юрист на БНБ), ще оглави управление „Банково".

По време на дебатите в пленарната зала парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „БСП Лява България“ се противопоставиха на избора на кандидатите за подуправители на БНБ и не спестиха критиките си към подобен подход на оневиняване на отговорни мениджъри от най-високо ниво с аргумента, че са брилянтни професионалисти.
От Патриотичния фронт опреде-лиха оставането на тримата подуправители като награда за участието им в случилото се с КТБ и посъветваха ГЕРБ да си понесат сами риска.
„Изберете ги, скрийте се зад каквито си искате лозунги, но утре обяснете на хората, които са си загубили парите, че вие сте помогнали да няма виновни, а да има само наградени", заяви от трибуната депутатът от ПФ Емил Димитров.

Колегата му Славчо Атанасов заяви, че кандидатите за подуправители трябва да бъдат разследвани. По думите му, новият управител на БНБ е маша в ръцете на две политически сили и вместо тези хора да бъдат разследвани, те в момента биват връщани на бял кон в Централната банка.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че десните са били против втория мандат на Иван Искров за ръководител на БНБ и са се оказали прави – доказала го е кризата с КТБ. В тази връзка той определи като предизвикателство предложението на новия управител на БНБ управление „Банков надзор" да бъде ръководено от Димитър Костов, който бе финансов министър по времето на Жан Виденов.
Остри критики към предложението Димитър Костов и Калин Христов да останат подуправители на БНБ отправи и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който при гласуването натисна „против".


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки