Идрис Елба, Джеймс Бонд, Орфей и Ние


Идрис Елба, Джеймс Бонд, Орфей и Ние
Този да ви прилича на Орфей?
18 Април 2015, Събота


Един задълбочен дебат кой какъв е и защо такъв е

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Всичко започна от един спор в интернет форум. Аз и мой приятел се опитвахме безрезултатно да убедим негов познат, че не е никак добра идеята, която се появи в последно време, Идрис Елба да играе следващия Джеймс Бонд. Човекът не възприемаше и не беше съгласен с нас.

Никой няма нищо против Идрис Елба, той е чудесен актьор, вече направи няколко десетки успешни роли в киното, а за изпълненията му на сцената отзивите са повече от брилянтни. Изобщо, класическа английска школа. Но Идрис Елба е чернокож. Ето това е проблем. Проблем е, защото не би имал нищо общо с описания в книгата на Йън Флеминг супер шпионин от „МИ 6” – бял, между 30- и 40-годишен... останалото го знаете, ако сте чели книгите за него.

Това щеше да е една от десетките напълно безсмислени интернет свади, с която изобщо не бих ви занимавал, ако не бях се натъкнал на нещо, което винаги ме е дразнело в манталитета на съвременниците ми – да говорим не по същество, оценявайки истината, а с тъпи клишета и чужди уста.
По-нататък, в лична дискусия с мен по въпроса, се включи четвърти приятел, който взе да ме убеждава, че да не харесаш Идрис Елба в ролята на последен Бонд си е чиста проба расизъм.

Ах, мама му стара! Какъв расизъм, та човекът е с черна кожа. Джеймс Бонд е бял. Никой не твърди, че актьорът е некадърен и няма да се справи, напротив, подчертано беше няколко пъти, че е много висока класа.  Но е чернокож.
И ще изглежда толкоз жалко и грозно, колкото черния Орфей в „Язон и аргонавтите”, една пищна продукция на телевизия „Холмарк” отпреди двадесетина години.

Историята пак хубаво разказана, всички играят отлично, Денис Хопър в ролята на главния злодей, обаче тракийският певец Орфей – черен. Къде е расизмът? Та той е бил тракиец. Трак. И не е бил черен. Това е лъжа. Подмяна на митологията – такава, каквато е стигнала до наши дни. Тук получих втрещяващ отговор – как може да се сравнява „реално съществувал човек” с „измислен литературен герой”. Стъпил на народната мъдрост, че по-умният отстъпва, се махнах от спора и седнах на този бял лист.

Всичките ни принципни разговори (дето им викаме „дебати”) са такива. За бъдещето, миналото, всичките. Затова продължаваме да сме на същото незавидно дередже както обикновено и не мърдаме нито стъпка напред.
Говорим, че трябват промени, но истински, сега и веднага. Обаче щом дойде време това да стане, се започва „един истински задълбочен дебат между държавната власт, институциите, от които това зависи, и гражданското присъствие в лицето на неправителствените организации, работещи в тази област”.

Реформи няма. Има дрънканици, преливащи от пусто в празно. Основани на идеята, че така трябва, това са европейски дискусии, така правят в Европа и ний, понеже вече не сме тоталитаризъм, трябва да питаме всички глупаци и умишлено противостоящи на реформите трябва ли да има реформи. Ето, няма. Няма и да има, бъдете напълно сигурни!
Хората страшно се ядосват, че циганите не си плащат тока и водата както останалите. Този мегасериозен проблем се размива в глупашко дърляне, радостно гушнато от правозащитните организации: „Расист ли е съвременният българин и ако да, до каква степен?” Или „Възможен ли е българският етнически модел в съвременните условия на пазарна демокрация?”

Нищо му няма на етническия модел, той си работи от сума ти време и нито Ахмед Доган го е измислил, нито някой съвременен депесарец ще го развали.
А що се отнася до циганите – те са граждани на Република България с всички произтичащи от това права и задължения. Но, да не останете с погрешно впечатление, че съм дежурен по тази тема, с норма на написани думи за нея...

Спира автомобил на червено и свинята отвътре използва случая да изхвърли пепелника, като за по-добро почистване почуква три-четири пъти в асфалта. Жълто, зелено и газ. Когато някой каже на свинята, че е свиня, нали се сещате какво следва? „Еее, айде, туй да ни е най-големият кусур!” любим момент ми са кофите за смет пред блока. Когато питам някого защо не си изхвърля торбата вътре, а я оставя до тях, получавам злобен контра въпрос дали не припечелвам допълнително като екоинспектор към общината.
Но съм сигурен, че същият тъпанар, който ме псува наум, вие до небето как иска в Европа, как по нищо не се различава от средния холандец например и „какво ти разбира свиня от кладенчова вода”.

Оставете битовизмите (дяволът бил в подробностите, но 70% от съвременниците ни, които ще строят бъдещето на България, са чели „Под игото” до седма страница и това не го знаят), важните приказки, от които зависят важни неща, вървят по същия начин.
Фалира най-мощната банка, тъпкана до повръщане с държавни пари от по-предишен кабинет, и шефът на този кабинет, който в момента работи същото, признава това, обвинявайки предишните, че са позволили фалита, люто се заканва да им иска сметка и изпростялата публика му ръкопляска!

Никой не казва къде са парите и кой ще бъде обесен за това, че опита да разлюлее цялата банкова система на огруханата България. А всички гледат, слушат и четат някакви безсмислени глупости, от които нещо не става ясно.
И още. Всичко сочи към някой виновен овластен търтей, с невъоръжено око се вижда как брутално е крал и трябва да влезе в затвора за много дълго време. Вместо това обаче се започват гневни тиради „Това е поръчка на моите политически опоненти и ако не престанат, аз много скоро ще посоча поименно кой стои зад атаката срещу мен!”

А съдебната власт, която трябва да се заеме с него, приглася на изкривената истина със замислено бъркане в носа. И взиране в собствения си (да, нереформиран) пъп.
Статистиката сочи, че у нас силно намалява квалифицираната работна ръка и който иска да си вади хляба достойно, трябва да покаже умения и желание за това. Обаче учили-недоучили чалгаджии, с дипломи (оценките оставете, за некадърници говорим) най-много 3.00 гордо заявяват, че за 500 лева няма да станат от леглото.

Така е, зер, те също имат право да карат мерцедеси и беемвета, каквито гледат на малоумните чалгарски клипове. Няма значение как се купуват такива автомобили, очевидно падат от небето, те с какво са по-долни от някой IT специалист, например? Или производител на селскостопанска продукция? Или... „Свобода, равенство, братство” бил девизът на Френската буржоазна революция”, който ни набиваха като на бавно развиващи се в социалистическото школо. Аз не виждам какво се е променило от моето детство досега.

Тези, от които зависи бъдещето на България са убедени в същото, което комунистите развяваха. И е напълно абсурдно, на светлинни години от истината. Никой не е равен с никого. По ум, сила, възможности, издръжливост, характер, воля. Като гледам в какво общество живеем, за братството изобщо не съм убеден. Виж, свободата...
Идрис Елба е много добър актьор. Но ако изиграе Джеймс Бонд, ще бъде гавра. Също като черния Орфей в „Язон и аргонавтите”. Но „те” са си свикнали. На изкривената от някаква уродлива толерантност истина.
Ние, ние да му мислим.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
18.04.2015 15:19:03
0
0
orfej e bil trakiez a ne grak ili balgarin za koeto se spori .
a vasko mu vnushavali mnogo raboti kato she e besplaten james bond i james mond kojto trjabva sam da si iskarva hljaba po sveta i njakoi si hitrezi mu okradvali hljaba kojto si nosil ot sveta i sega shaka njakoi ot negovite kolegi v balgaria i ot sveta da mu donesat hljaba kojto nikoj ne moshe da okrade ot vasko .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки