Масова сеч на дървета в Бургас заради велоалеи


Масова сеч на дървета в Бургас заради велоалеи
Тази сеч край пропукания храм „Св. св. Кирил и Методий“ също минава за „санитарна“
24 Октомври 2014, Петък


Клоните пречели и на климатиците, накачени по фасадите на новопостроените сгради в централната част на морския град

Автор: Георги Ваташки

Преди Бургас да започне да се кичи със съмнителната титла „най-добрият град за живеене“, дадена му по време на управлението на ГЕРБ, той имаше друга слава – на един от най-озеленените в страната. Крайбрежните квартали с достолепни дървета и красивата Морска градина от десетилетия са повод за гордост и любимо място за разходка на бургазлии.

В старата част на града например, има чинари, които са засаждани в началото на миналия век и точно те допринасят за неповторимия колорит на Бургас. В най-скоро време обаче за тях ще говорим в минало време.
След близо седем години кметуване на Димитър Николов (втори мандат от ГЕРБ), градът е напът да се превърне в презастроена пустиня от бетон. Причината за тази апокалиптична картина е само една - безконтролната и несъобразена с никакви експертни оценки масова сеч на дървета. Като тази, която се извършва в момента на улица „Георги Раковски“ в квартал „Възраждане“.

Десетки наши читатели буквално прегряха редакционните телефони с тревожни сигнали и възмутени писма, някои от които придружени и със снимки. „Това е недопустимо, лъжат ни, че уж се извършва санитарна сеч, но в действителност по цялата улица не е останало нито едно дръвче. Първо ги изрязаха, след което с багер ги изкорениха. Никой не ни дава информация защо се върши това престъпление! Кой разпореди това кощунство и в чий интерес?“, пише ни Манол Енчев, който е заснел цялата операция.

Служители на общината му казали първоначално, че там ще се подменя пътната настилка и ще се сменят плочките на тротоарите. Така обяснили струпването на строителна техника. Когато обаче били пуснати резачките, последвало ново обяснение – някои от дърветата са стари и застрашават живота на гражданите.
Понеже и това разяснение не хванало вяра у живущите наоколо, накрая дошло признанието. Тук ще прокарват нови велоалеи.

Не било сеч, а подмяна. Това отговориха на наше запитване от Дирекция „Озеленяване“ към Община Бургас. Причината - „във връзка с реконструкция на уличната инфраструктура, която е в отвратително състояние. За да се извърши качествен ремонт, се налага да се подкопаят корените им, което ги прави неустойчиви, опасни, предразположени към заразяване с допълнителни болести и изсъхване.“
Дали става въпрос за „подкопаване на корени“, или за брутално изкореняване, оставяме кадрите да говорят сами.

Като оставим настрана и факта, че дърветата не са някакви предмети, които местната власт просто да подменя, когато й хрумне, от мотивите на общинарите на човек може буквално да му спре дъха.
В местната администрация били получили също така оплаквания от живеещите на улица „Георги Раковски“, че „старите дървета се намират много близко до фасадите на сградите и клоните им влизат в терасите, чупят прозорци, климатици.“
В отговора си чиновниците са избегнали въпроса дали има експертна оценка, която да определи подлежат ли действително растенията на санитарна сеч. Но пък за сметка на това щедро са дали следното абсурдно обещание:

„На улицата предстои да бъдат засадени млади дървета с малки кръгли коронки, които ще дават сянка, но няма да са толкова обемни.“ Какви са тия малки коронки сигурно само бургаският кмет и подчинените му са запознати. Ясно е обаче, че докато въпросните фиданки бъдат засадени, докато се чака те да оцелеят, да пораснат и да започнат да хвърлят сянка през летните жеги, жителите на „Възраждане“ ще се „радват“ на пек през лятото и мръсен въздух през цялата година. Защото ще ги няма „зелените дробове“ на квартала.
Всъщност отговорът за екологичните престъпления на общината се крие в прословутия проект „Интегриран градски транспорт“, заради който Бургас вече бе санкциониран от Брюксел поради груби нарушения при изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие“.

Глобите, наложени на морския град, са девет на брой и са на обща стойност 760 хиляди лв. Най-основно, те са заради заложени дискриминационни условия в почти всички строителни договори.
Именно общинска обществена поръчка е в дъното на масовата сеч в Бургас през последните месеци. По проект, започнал през юни т.г., се предвижда „да бъдат изградени, рехабилитирани или маркирани в пътните настилки трасета от системата от веломаршрути.“

Алеите са предвидени все на знакови улици в Бургас, като започнем от булевард „Демокрация“, минем през околностите на полусрутения храм „Св. св. Кирил и Методий“ и стигнем до въпросната „Георги Раковски“. Това обаче далеч не е всичко – систематичното изсичане продължава и около жилищните блокове на жк „Славейков“. Там пък, в началото на юни тази година се стигна до парадокса, че общински служители изсякоха три здрави дървета, а подминаха изсъхналите в непосредствена близост до тях.

През януари 2013 г. набързо бе извършена масова сеч и на почти всички дървета в Морската градина, които бяха в близост до пристанището. Подпис под разрешението за това е на тогавашния заместник-кмет Атанаска Николова, която сега е заместник-министър на околната среда в служебния кабинет. Като мотив е посочена възможността на администрацията да спечели проект по оперативните програми за „облагородяването на района“.

С други думи – да се източат едни пари от еврфондовете, а цената на това да бъде обезлесяването на парка. Изброените дотук примери не изчерпват дейността на местната власт в тази насока, но показват ясно отношението й към озеленяването на града.
Прословутите велоалеи пък представляват една пародия и нямат нищо общо с тези, които сме свикнали да виждаме в Западна Европа. „Десант“ не веднъж е разкривал многобройните неуредици около тази „гордост“ на Димитър Николов и ГЕРБ. Изградените досега алеи вече са почти заличени – и от земята, и от спомените на бургазлии.

По-голямата част от тях са изронени, избелели, а настилката - с напукано покритие. Сега с новата обществена поръчка ще бъдат изградени нови, отново без гаранция, че ще бъдат използваеми за повече от половин година. Основното, което вълнува общинските чиновници, е да бъдат усвоени близо 4 милиона лева, които са предвидени да дойдат по ОП „Регионално развитие“.

В замяна на безвъзвратно изгубените дървета, общината вероятно отново ще се опита да убеди данъкоплатците си, че те живеят някъде на тропиците, като нашарят бетона с екзотични растения. През 2012 г. на мястото на изкоренените чинари, тополи, липи, се появиха десетки палми, набити в грозни метални варели. Саксиите бяха пръснати навред из целия град – по протежението на ларгото в суперцентъра, пред Морското казино и по централния булевард „Богориди“. Докато обаче кметът Димитър Николов се фукаше с тропическия вид на града, капризните растения, оставени без поддръжка, измръзнаха през зимата и в началото на курортния сезон вече представляваха жалка гледка. За да не се повтори гафът, на следващата година на тяхно място се появиха... маслинови дръвчета.

Градът заприлича на гръцка провинция, но пак само за няколко месеца. Маслините изненадващо изчезнаха, подмениха ги неидентифицираните дръвчета с „малките коронки“, които на свой ред също ще бъдат подменени. Примерно при следващия по-сериозен проливен дъжд. Понеже падне ли и малко вода от небето, бургаското ларго неизменно се превръща в пълноводна лека. Но това е друга тема, за друг път...


На ул. „Георги Раковски“ вече няма нито едно дърво. От снимката става видно, че не става дума за „подкопаване на корени“ и „подмяна“ на дървета, както се опитват да обяснят общинските чиновници Димитър Николов ще бъде запомнен като кмета, който срути храма на Бургас и унищожи дърветата в централната част на града Прословутите дръвчета с „малки коронки“, наслагани в саксии по протежението на централната улица „Александровска“, смениха липите, които години наред хвърляха спасителна сянка върху пешеходците през летните жеги

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Стар бургазлия
31.10.2014 09:17:08
1
0
Ей кметче герберско ако продължаваш да съсипваш Бургас лично аз ще те смачкам като въшка. Спри се мръснико!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки