Защо Съветският съюз окупира България


Защо Съветският съюз окупира България
Червената армия влиза в София
17 Септември 2014, Сряда


След разгрома на германо-румънската групировка „Южна Украйна“ в края на август 1944 г., войските на Трети украински фронт стигат до Дунав

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

и спират, защото нямат указание какво да правят. Отвъд Дунав е една държава, която е скъсала съюза си с Германия и е изгонила нейните войски от своята територия – България. Тя не е обявила война на Съветския съюз и поддържа дипломатически отношения с него.  Командващият фронта маршал Толбухин смята, че по всяка вероятност ще получи заповед да тръгне към Югославия, където има значителни германски военни части.

Но август минава, идва септември, а никаква заповед не пристига. На 2 септември изпраща запитване до маршал Жуков, но не получава отговор. Тава е така, защото и той не знае какви са намеренията на Сталин и няма никакво указание по този въпрос.
Впрочем в този момент и самият генералисимус не е решил как да постъпи. Само той знае, че на срещата в Техеран през миналата година са се договорили с Чърчил да си поделят зоните на влияние в Европа и България се е паднала на Съветския съюз. На как на практика да стане това?

Както обикновено, вечерта на 31 август той е в обкръжението на най-близките си сътрудници – Берия, Молотов, Жданов, Маленков, Калинин. Настроението е приповдигнато, защото Съветската армия жъне успехи по всички фронтове. Но Сталин е неспокоен, защото няма решение за казуса с България. Въпреки че вече е 1 ч. след полунощ, нарежда на един от секретарите си да доведе Георги Димитров в Кремъл.

Когато той пристига,  го въвеждат в малкия кабинет и там Сталин иска мнението му за създадената ситуация. Димитров е подготвен. Казва, че поддържа редовни връзки с Отечествения фронт и предлага по официален път Съветският съюз да поиска разрешение за преминаване на негови войски през България, като по-пряк път за влизане в Югославия, където се намират германски военни части. Възползвайки се от тяхното присъствие, Отечественият фронт ще извърши преврат.

На Сталин тази идея му се струва разумна, но казва, че ще помисли. Когато в 11,30 ч. на 1 септември става от сън, нарежда да извикат Молотов, който му е външен министър. Запознава го със ситуацията и му съобщава мнението на бившия генерален секретар на Коминтерна. Вячеслав Скрябин, това е истинското му име, а Молотов (на български Чуков) е псевдоним, като този на Сталин. Той никога не е харесвал Георги Димитров, а покрай него и България. Смята го за националист, както и всички балканци, и според него зад идеята му се прикрива стремеж България да запази своята независимост и присъствието си в Македония и Егейска Тракия.

Затова на царството незабавно трябва да се обяви война и войските на Трети украински фронт да влязат в него. Регентите и правителството да бъдат арестувани и да бъдат доведени в Москва, където да ги съдят като военнопрестъпници, защото години наред са снабдявали германската армия, която е воювала със Съветския съюз. Златният и валутният запас на България също следва  да се изпрати в Москва. И не е необходимо Отечественият фронт да прави преврат, защото той ще бъде осъществен от съветските войски.

Сталин се съветва и с все още смятания за негов най-близък съратник – Берия, въпреки че той постепенно губи влияние и доверие. Без да знае какво е казал Молотов на вожда, той доразвива неговата идея. Да, на България трябва да се обяви война, съветските войски да я завземат и да се назначи комисар, който да подготви страната за присъединяване към Съветския съюз като Задунайска република. Това стъписва дори Сталин, който има планове за създаването на Балканска федерация, в която се включват Югославия, България, Албания и Северна Гърция, която е под контрола на партизаните на комунистическата партия. Но сглобява всичко казано му от Георги Димитров, Молотов, Берия и накрая взима рещение. На 5 септември Съветският съюз обявява война на България и на следващия ден войските на Трети украински фронт преминават Дунав.


Патриотичен календар

13 септември 1943 г. — Над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък се провеждат англо-американски бомбардировки

13 септември 1996 г. — Оригиналът на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон (Света гора), но по-късно е върнат обратно там

16 септември 1875 г. — Избухва Старозагорското въстание, организирано от Българския революционен централен комитет в Букурещ и ръководено от Стефан Стамболов с помощници Захари Стоянов и Георги Икономов

16 септември 1907 г.  — Основан е Съюзът на запасните офицери в България

17 септември 2008 г. — 40 Народно събрание на България приема Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, която осъжда нацистките и комунистическите тоталитарни режими


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки