Започват дванадесетте дни на Макавей


Започват дванадесетте дни на Макавей
Икона с изображенията на седемте братя мъченици Макавей, майка им Соломония и учителя им Елеазар
01 Август 2014, Петък


В Странджа наричат първия от тях  „Протягус’’, а в ,,Родопите’’ - ,,„Егу“ или „Устина“


На 1 август Православната църква почита паметта на седемте братя мъченици Макавей, майка им Соломония и учителя им Елеазар. Те живели по времето на жестокия сирийски цар Антиох Епифан, който завладял Йерусалим, разграбил неговите храмове и убил много хора. Това се случило около 189 г. пр. Хр.

Учител на братята бил известният християнин Елеазар, който на едно жертвоприношение отказал  на поробителя Антиох да яде свинско месо. Заради това старецът бил осъден на смърт. Същата участ последвала и седемте братя, които един след друг напуснали този свят в страдания и мъчения. Не била пожалена и майка им  Соломония. Но Бог наказал злокобния цар, пращайки му страшна болест, от която телесата му окапали.

По стара традиция от 1 август започва отбелязването на дванадесетте дни на Макавей. Всеки един от тях се нарича на даден месец от годината. Първият е отреден за септември, тъй като на Симеоновден (1 септември) започва църковната нова година. Вторият е за октомври, третият – за ноември и т. н. И така до дванадесетия ден, който е отреден за август, но на следващата година. Така, проследявайки тези 12 дни, се гадаело какво ще е времето за цяла година напред. Ако през първия Макавей е дъждовно, то целият септември се очаквало да е с валежи. Ако през втория Макавей е топло – и октомври щял да е топъл.

Първият ден се тачи най-много от жените. В Ямболския край спазват традицията, че „на Пантелей-Макавей до пладне не се работи за здравето на децата, щото двата дни са хаталии“. Народните вярвания предричат за този, който се заеме с някаква работа на тази дата, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде добитъка му.

Според традицията на празника всички зетьове отиват при тъста си на гости. Носят дарове и целуват ръка. Затова някъде наричат деня Зетьовден. Гощават ги с вино и питки. След обяда най-възрастният зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави за здраве на овцете, кравите и кобилите и за да бъдат те плодовити.
В Родопите първият Макавей се нарича „Егу“ или „Устина“. Забранена е всякакъв вид женска домашна работа. Стопанките не предат, не тъкат и не шият, за да не нападнат вълци и мечки стадата на овчарите.

В Странджа пък празникът е известен като „Протягус“. Той се счита за най-горещия ден през лятото. Според поверието телата на всички покойници изгниват в гроба, тъй като „земята завира от жега“. За да не се мъчат много душите на мъртвите, още в ранно утро жените отиват на гробището и поливат обилно с вода упокойните места на своите близки.
От 1 август започва и Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Най-строго се пости в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио (масло) гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло и вино. На Преображение Господне (6 август) може да се яде риба.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки