Москва видя храбрата българска армия


Москва видя храбрата българска армия
В перфектен походен строй с възстановеното знаме на 46-и пехотен Добрички полк
07 Юли 2014, Понеделник


Родни възстановчици се върнаха с медали от първото си участие в мащабния военноисторически фестивал в руската столица, посветен на Първата световна война

Автор: Пламен Николов

Български възстановчици за пръв път взеха участие във военноисторическия фестивал „Времена и епохи” в Москва. Това е най-мащабното събитие, посветено на 100-годишнината от избухването на Първата световна война.

Тази година форумът събра на едно място над 1000 реконструктори от няколко европейски страни и повече от 200 000 зрители. Фестивалът се проведе в музея резерват “Коломенское”.
Сред участниците за пръв път бяха и 20 представители на четири елитни регионални клуба на Национално дружество “Традиция” – Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София.

Пресъздадени бяха пет битки от първия глобален световен конфликт. Първата бойна възстановка бе на „Атаката на мъртъвците” при крепостта Осовец. Там 300 руснаци обръщат в бяг 7-хилядна немска дивизия. На 6 юни бе пресъздаден и Брусиловският пробив. Третия ден на фестивала започна с възстановката на Месорупка (месомелачката) при Нивел. 

След това пред зрителите своите бойни умения показаха и българските представители. Те участваха в живи картини, възпроизвеждащи сраженията на Солунския фронт.
Тогава българските войници показват чудеса от храброст срещу числено превъзхождащите ги съюзнически сили на англичани и французи и в продължение на няколко месеца отстъпват едва 50-ина километра, не позволявайки фронтът да бъде пробит.

Атаката на българските участници започна със залпов огън, последван от преодоляване на заграждения с бодлива тел и обстрел с гранати. Българите се понесоха в боя с химна „Шуми Марица” на уста под интензивен огън от страна на френските и шотландски реконструктори. Показана бе и страховитата българска атака, придружена с мощно “Ура”.
В пресъздаването на битката при Монастир (Битоля) участваха английска, шотландска, френска, австроунгарска армия и експедиционен корпус от руската имперска армия.
В сраженията бе показана и жертвоготовността, с която българските войници защитават бойното знаме, преграждайки с телата си пътя на неприятелите, опитващи се да отнемат светинята. Командир на българския взвод беше д-р Добрин Добрев – председател на РК “46-и пехотен Добрички полк”.

Последната битка от фестивала представи бронираната техника, участвала в Първата световна война. Зрителите видяха немски и руски бронирани коли, бронемашини, самолет-дирижабъл, мотоциклети, артилерия от различен калибър.
Различното на фестивала в Москва бе, че домакините бяха заложили и на цялостно представяне на епохата. Показан бе битът на различните съсловия от преди век. За този уникален мост към миналото спомогна и обстановката в музея-резерват “Коломенское”, където на огромна площ могат да се видят сгради от различни епохи.

Зрителите видяха бита в руско село и в казашки хутор с всички елементи от ежедневието. Показани бяха и условията в тогавашните мини и заводи – работници копаеха въглища, а други се трудеха в доменна пещ.
Имаше и цигански катун с типичните песни, кръшни танци, изработка на дървени лъжици и кражби на портфейли на посетителите, които веднага бяха връщани.

Не бе забравена и аристокрацията – нейните представители организираха бал, на който присъстваше Великият княз – брат на императора. Представена бе и полева болница. Майстори занаятчии от цяла Русия, изработващи различни исторически предмети, показаха своите произведения, измайсторени по автентична технология. Организирани бяха и състезания по джигитовка с участието на най-добрите руски ездачи.

През трите дни участниците в бойните възстановки са били разположени на лагер в Коломенское. Така зрителите получиха възможността да се запознаят и с войнишкия бит.
В Москва за пръв път бе показано и възстановеното знаме на 46-и пехотен Добрички полк – образец 1881 г. То е точна реплика на оригиналното, в пълен размер и майсторски изработено от добричката фирма “Българска шевица” ЕООД. Красивото и напълно исторически достоверно знаме предизвика възхищение и дори известна завист сред реконструкторите от другите държави.

Българските участници се представиха отлично, демонстрирайки перфектна строева подготовка, безукорна дисциплина и завидни бойни умения.
Подготовката на родните възстановчици е била оценена и от организаторите, които връчиха на нашите представители четири медала. Кирил Бързаков от Добрич и Неделчо Чорулиев получиха Орден за ратна доблест. Медал “Александър Невски” бе връчен на Диян Иванов и Методи Навущанов.


Мащабите на фестивала бяха наистина впечатляващи… С „Шуми Марица” българите се понесоха в боя

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки