Първата акция на червените барети


Първата акция на червените барети
Отвеждането на арестуваните терористи
28 Май 2014, Сряда


Вместо от съветските спецчасти, нашите командоси изучавали опита на американските си колеги

Автор: Борис Цветанов

Колкото и парадоксално да изглежда, създаването на най-сериозното подразделение на българските тайни служби започва с един виц.
На 14 декември 1979 г. Димитър Стоянов, министър на вътрешните работи, разказва на Тодор Живков следния анекдот: „Самолет излита от летище София и само след две минути в пилотската кабина влиза мъж с два револвера в ръцете: „Курс - Москва!" – казва той. „Че ние летим за Москва" – отвръща главният пилот. „Така е – отговаря похитителят, – но аз вече три пъти се качвам на самолета за Москва и все в Истанбул кацам!"

След добре познатото „Ха-ха-ха" на генсека, следва сериозното: „Какво разрешение си дошъл да изкопчиш от мене?" Отговорът на министъра е: „Време е да се създаде специално поделение за борба с тероризма!" Живков отвръща по войнишки: „Действай!"
И Димитър Стоянов действа.

Специалното оперативно милиционерско поделение е учредено със заповед от декември 1979 г. Официално специалната служба ще бъде сформирана през юли 1980 г. На майтап Димитър Стоянов казва, че в работата ще се използва опита на американската легенда Чарлз Бекуит. Доста смело за онова време. Защото в СССР от пет години вече има група за специални действия АЛФА.
Полковник Чарлз Бекуит, военен със световна слава, легенда във войната във Виетнам, е трябвало две години да води битки с чиновниците на Пентагона и Белия дом, за да получи разрешението за легендарните „Делта форс”, което нашият човек изпросва за минути с един виц.

Първата акция на нашите момчета от първия набор на Специалното оперативно милиционерско поделение е истински звезден миг. Датата е 24 май 1981 г.
Специалното поделение е вдигнато по тревога в 9 часа и 18 минути. На летище Сарафово край Бургас е извършено принудително кацане на турски пътнически самолет с 86 души на борда, без да се брои екипажа. Приземяването е по нареждане на превзелите с оръжие машината четирима турски терористи. Техният ултиматум е: освобождаване на съидейници в турски затвори и получаване на политическо убежище в България. В противен случай самолетът щял да бъде взривен.

Командосите са тренирали по 26 специални дисциплини, сред които овладяване на бойна техника от близка дистанция, ръкопашен бой, бойни действия в населена местност, планини или море, денем и нощем, щурмуване и превземане на самолети, кораби и сгради при всякакви метеорологични условия. Кандидатите са минавали при изключителна процедура. Важни клечки са се опитали да пробутат синчета и баджанаци, но са се домогвали само до комични историйки. Защото приемът е започвал с младежи до 28 години и на ръст над 175 см, както и физическа годност по специален тест. Тъй като приетите сержанти били 182-ма и офицерите 17, някакъв майтапчия кръстил поделението "Театър 199".

„Артистите" тренират до кръщението си девет месеца. Нека направим сравнение: баретите на ФРГермания GSG-9 от сформирането си до първата си операция –  спасяване заложници от отвлечен самолет в Сомалия, са се подготвяли пет години; френските GIGN едва след пет години обучение спасяват деца от отвлечен автобус в Джибути.
Настъпва 24 май 1981 г. Командирът на баретите Нено Ганчев и началник щаба са в Москва на обмяна на опит. Заместник началник щаба капитан Маринов поема командването. Заедно с лейтенантите Колев и Велинов са подбрани 22-ма от командосите. Даден им е на разположение АН 24 на генерал Джуров. В 14 часа те вече са на летище Сарафово.

Обстановката е все по-усложняваща се. Аеропортът и пистата са отцепени, самолетът е в края на терена, близо до оградата.
Тук, на мястото на действието, става ясен и пропуск в подготовката – нашите барети са обучавани да щурмуват самолети само по принцип, на никого не е минавало през ума подробно изучаване на обстановката вътре в машините на различните марки самолети. Отвлеченият самолет е Д 9 и никой от командосите няма представа за салона, помещенията, кабините и люковете.

Почти едновременно с пристигането на нашия АН 24 на летище Бургас, каца и турски самолет с дипломати и турски командоси, които настояват да се заемат със случая. От най-високо място в София отговарят, че това си е наша работа.
Капитан Маринов тутакси оценява шанса да се добие представа как изглежда  вътрешността на отвлечения Д 9. Машината с турските дипломати и командоси е същата. На няколко пъти наши барети, облечени като обслужващ персонал от летището, по различни поводи влизат в самолета и правят огледи, благодарение на което до вечерта вече имат нужната им схема.

Към 22 часа терористите дават съгласие на самолета да се качат представители на летището, които да донесат храна и вода. Преоблечени като обслужващ персонал, при терористите отиват капитан Маринов и лейтенант Колев. В същото време психолози се опитват да убедят по радиовръзката терористите в необходимост от преговори очи в очи. Това е за печелене на време. Командосите подготвят щурмова група и под прикритието на тъмнината тя се настанява в спрял в близост до оградата автобус. Чака се само удобен момент.

Преговорите обаче текат бавно. Турските дипломати нервничат и настояват техните командоси да решат проблема.
Към 10 часа на 25 май акумулаторите на аероплана се изчерпват, климатикът спира работа, радиостанцията отказва, температурата се покачва до 40 градуса. В тази обстановка терористите се съгласяват на намеса от страна на специалисти от летището. На борда се качват лейтенантите Велинов и Колев.

Терористите приемат да преговарят очи в очи. Изпращат парламентьор.
Той заявява: до 12 часа да започне процедура по освобождаването на затворниците в Турция и даването им на политическо убежище в България. В противен случай започват екзекуции като начало, а като финал – взривяването на самолета.
Парламентьорът споделя още, че преди да тръгне на преговори на пасажерите е предложено да напишат предсмъртни писма до близките си, ако имат желание.
В това време става нещо неочаквано от никого. То ще покаже, че нашите барети са получили висока квалификация в овладяване и на най-неочаквани обрати.

Командирът на отвлечения самолет за миг е оставен без надзор и включва двигателите. Самолетът бавно се плъзва по пистата. Трима по-смели мъже от пътниците се нахвърлят върху единия от терористите и го повалят, отнемат му пистолета и го застрелват. Голяма част от останалите пътници се спускат да търсят аварийните изходи.
Докато самолетът се движи, наши автобуси и линейка му препречват пътя и той спира. В това време колата с парламентьора е поела обратния път. Капитан Маринов е на няколко метра от нея и веднага се спуска подире й. Скача върху терориста и го поваля на земята. Същевременно щурмовата група се хвърля, за да овладее паниката сред безразборно напускащите машината пътници.

Те посочват третия от терористите, който веднага е заловен. Последният е намерен в самолета и обезвреден. Проверка показва, че самолетът не е бил миниран, както са твърдели терористите.


Отвлеченият самолет Момент от подготовката на командосите

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки