Бургаските паметници жертвани от ГЕРБ


Бургаските паметници жертвани от ГЕРБ
Решението на Общинския съвет за издигането на паметник на великия писател Николай Хайтов в Бургас вече няколко години чака своето изпълнение
28 Март 2014, Петък


Местният парламент прие правилник с нелепи условия, блокиращи изграждането на мемориали в морския град

Автор: Георги Ваташки

Бургаските гербери наложиха драконовски мерки срещу изграждането на всякакви паметници на територията на морската община. Те въведоха строги условия дори за това кой да предлага мемориалните знаци, като лишиха от това право гражданите и дори техните представители в местната власт – общинските съветници.

Това се случи на сесията на Бургаския общински съвет на 25 март, която започна с минута мълчание в памет на родолюбеца от „Национален фронт за спасение на България“ Валентин Фъртунов – един от най-активните общински съветници от групата на НФСБ , водещ на предаванията „10-та степен по Рихтер“ и „Златното сечение“ по телевизия СКАТ, автор на уникални трилъри като „Операция Vox Dei“ и „Бастет“ и анализатор на геополитическите процеси във вестник „Десант“. Фъртунов внезапно си отиде от този свят на 9 март.

Той бе сред радетелите за културното развитие на Бургас и инициатор за създаването на общинската Наредба за символиката и почетните звания, както и на специален правилник за изграждането на паметни знаци на достойни българи от миналото на морския град.
Точно това обаче е напът да стане почти невъзможно заради политическия инат на мнозинството на ГЕРБ в местния парламент.

Приет бе нов Правилник за предложенията за издигането на паметници и паметни плочи, като в мотивите е записано, че това е нужно, за да бъдат уж съобразени изискванията с актуалното българско и европейско законодателство. Та според него искането за слагане на мемориални знаци вече не може да предлагано от общинските съветници, а само от самия кмет на Бургас Димитър Николов, от председателите на групи в местния парламент и от  ръководствата на научни и културни институти.

Властимащите все пак милостиво са дали такава възможност и на инициативни граждански комитети. За да не вземат  все пак обикновените данъкоплатци да се самозабравят в своя патриотизъм, герберите са вмъкнали и условието комитетът, предлагащ вдигането на паметници, да бъде съставен минимум от 1000 души.

Тези пречки обаче са нищо пред  нелепите условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да стане един монумент реалност.  Освен че трябва да се напишат десетина страници с мотиви, като че ли простият факт, че някой е дал живота си за родината не стига, ами са нужни задание за проектиране, скица за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), пълен финансов разчет, идеен проект и съответно макет на мемориалния знак.
И ако това ви се вижда все още преодолимо, ще добавим и условието, че общинският съветник, внесъл искането, трябва да получи одобрението на общинския  Експертен съвет по устройство на територия. Именно неговите членове следва да се произнесат дали изобщо на града е нужен искания монумент.

Накратко, съветникът от ОбС-Бургас, който желае да увековечи делото на национален герой, трябва да бъде наистина многостранен талант – архитект, финансист, художник и дори да може да майстори макети.
Изобщо в Бургас вече е по-лесно да построиш небостъргач, отколкото да издигнеш на бюст на Апостола на свободата Васил Левски!
На абсурдното предложение на управляващите се противопостави групата на „Национален фронт за спасение на България“. 

„Общинските съветници не участват в клуб по труд и творчество. Ограниченията в предложения документ всъщност са създадени, за да блокират всякаква инициатива, която не е удобна на мнозинството и всъщност цели да бъдат спрени предложенията на НФСБ. Предложенията не само са нелепи, а на всичко отгоре с тях се оневинява бездействие на общинската администрация“, категоричен бе водачът на родолюбците в местния парламент Валентин Касабов. Той се аргументира с текста в новия Правилник, който гласи, че приетите  вече решения на Бургаския общински съвет за нови монументи се отменят и трябва цялата процедура да започне отначало.

Патриотите от партията на СКАТ припомниха, че Бургас все още чака реализацията на паметника на великия писател Николай Хайтов. Проектът на НФСБ за изграждането му бе приет от местния парламент, но той дълбоко затъна в безкрайните бюрократични спънки, измислени от герберската администрация на морския град.

Същата е съдбата и на монумента, който трябваше да се издигне в памет на Александър Георгиев – Коджакафалията, останал в историята като Бащата на Бургас. След дълги увъртания от страна на съветниците от ГЕРБ, в крайна сметка предложението на Националния фронт да се направи паметник на благодетеля се увенча с успех и бе гласувано през юни 2012 г. Но ето, че още преди то да почне да се реализира, трудно извоюваната победа ще бъде отнета с изтънчени нормативни хватки.

Патриархът на българската литература Иван Вазов и създателят на градския Приморски парк  Георги Духтев също нямат свои мемориали, въпреки че НФСБ предложи те да бъдат вдигнати още през предишния мандат на ОбС. За сметка на това пък от ГЕРБ еднолично и в разрез на закона поставиха надгробна плоча на местния драматург и член на партията им Иван Славов точно до входа на бургаския театър „Адриана Будевска“.


Бащата на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията все още няма изграден мемориал в морския град Архитектът Георги Духтев е създател на бургаската Морска градина

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки