Кукери разтресоха чанове за здраве и плодородие


Кукери разтресоха чанове за здраве и плодородие
Кукерите окупираха всички свободни кътчета на площада Снимки: Пламен Николов
17 Март 2014, Понеделник


Пазителите на традицията се събраха на „Кукерландия” в Ямбол

Автор: Пламен Николов

Над 3000 кукери от 45 групи от България и 6 състава на наши сънародници зад граница взеха участие в 15-ото издание на Маскарадния фестивал „Кукерландия”. Цяла седмица – от 4 до 9 март, звън на хиляди чанове огласяше Тракийската низина и отекваше в гранитния ствол на Балкана.

Покрай непрестанния звън на хлопатарите и думкането на тъпани, се чуваха благословии за здраве, плодородие и благоденствие. А злите сили бяха подплашени и прогонени в най-тъмните планински дебри. Страшни същества, излезли от най-тъмните дълбини на народното въображение, обикаляха града и прогониха де що таласъми и караконджули, вампири и върколаци имаше...

Фестивалът непрекъснато се развива и става все по-привлекателен. Тази година за пръв път в центъра на Ямбол изникна цял истински Кукерски град. Той така и бе наречен – Кукерград. И очаквано се превърна в епицентър на веселбата. Като автономна територия, в него важаха законите на забавлението, уличния театър и страховитите изненади. В града се влизаше през портал, оформен като уста на чудовищен кукер. Тези, които имаха смелостта да го прекрачат, бяха погълнати от карнавалната магия.

Там можеше да се види всичко, свързано с обичая – гигантски чанове, чудовищни рога, базар на кукерски сувенири. И възможност за снимки с костюм – за тези, на които им стиска да надянат тежките над 10 килограма дрехи и оборудване.
През дните на фестивала се редуваха куклени представления, деца показваха въображението си в работилница за кукерски маски. Една от традиционните атракции, разбира се, е Алеята на гигантските маски. От тази година в нея има 6 нови попълнения, високи по 3 метра. В алеята  вече са заели своето място 14 гигантски чудовища.

Също за пръв път бе и продължителното дефиле на участниците, което не спираше цели два дни. Към него трябва да се прибави и карнавалното шествие за старта на фестивала.
Не бе забравено и мятането на огнени стрели – любимо забавление за децата на Сирни заговезни, когато по традиция са се провеждали и кукерските игри в Източна България. В западната част на българското етническо землище страшните създания излизат между Коледа и Богоявление. 

Навръх Международния ден на жената за пръв път се проведе и конкурсът за най-оригинална булка. В него дефилираха атрактивни „младоженки“, в чиито роли по правило влизаха само мъже.
В шествието обаче се бяха промъкнали и няколко странни създания, облечени буквално като съвременни травестити. Това „нововъведение” изглеждаше пошло на фона на  народния празник.

Булката е традиционен персонаж в кукерските игри, но маскирана с автентични атрибути, а не просто с женски дрехи и грим. А и толерирането на различна от традиционната сексуална ориентация няма нищо общо с кукерските игри, нито пък с народопсихологията на българина. Затова е добре в бъдеще организаторите да следят по-стриктно за автентичността на кукерските премени.

По централните улици на Ямбол по традиция бе организиран и пъстрият празничен базар, където посетителите можеха да се снабдят с автентични ръчно изработени сувенири.
По традиция в съпътстващата програма бе и фотоконкурсът „Кукерландия”, който провокира професионални фотографи от цялата страна да покажат уменията си.
Първа награда бе присъдена на Радосвета Георгиева. Второто отличие във фотоконкурса спечели Стоян Иванов, а на трето място бе класирана снимката на  Калина Шивачева-Стойчева. Сред събитията бе и научната конференция, в която доклади изнесоха най-известните български етнографи, изследващи кукерските игри.

За още по-голяма достоверност част от Кукерландия бе изнесена в автентична селска обстановка – в ямболското село Кабиле отбелязаха Кукеровден. В него взеха участие всички кукерски групи от община Тунджа, обхващаща селата около областния център. Тук се представиха и някои от съставите на наши сънародници зад граница – народните ансамбли „Росна китка” и „Извор” от Болград, Украйна, и детска група от Центъра за наука и изкуство „Билсем” от Къркларели /Лозенград/, днес в Турция.

Задграничните участници изнесоха специален концерт. Към изброените вече групи традициите на своя роден край показаха и групите „Цамалари  Тиквеш” от с. Сопот, община Кавадарци – Македония, кукерите към българската културна асоциация „Седянка” в Бранище, Румъния, и дружество „Дидима тихи” от Дидомитихо / Димотика/ в Беломорска Тракия.

Шанс за изява бе даден и на най-малките кукери. Удивително е как обичаят успява да запали съвсем невръстни деца, които не се плашат от тежестта на чановете, одеждите и на тъпана и с по детски чиста радост се включват в карнавалното веселие. Но пък знаят, че това са го правили от векове техните дядовци и на тях се пада задачата да пренесат традицията през рубежа на времето.

Маските на Кукерландия бяха изработени от всевъзможни материали – от всичко, което народният гений е сметнал за уместно и приложимо – вълна, плат, дървени летви, та дори и дънери, коренища, истински рога и кости на животни. Повечето от тях са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци и парчета плат, огледала, лъскави пайети и други подръчни материали.

Маската трябва да е максимално грозна и страшна. Традиционно срещани са тези на дявола, бика, овена, козела.  Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че обичаят е с езически произход. Някои от тях пък имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата  - зловещо. Това са символи на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими.

При украсяването на маските най-предпочитан е червеният цвят, символизиращ плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.
Всякакви митологични същества можеха да се видят на площада в Ямбол. Както и традиционните за различните етнографски области персонажи – мечкадари, попове, дяволи, булки, камили, царе и др. Кукерите танцуваха по улиците, ритуално зажънваха, оряха и сеяха – за да предизвикат плодородна година. Огласяха целия град с чанове, звънци и благословии. “Колкото листа в гората – толкова агнета в стадата”, “Колкото в гората шушулките, толкова и децата в люлките”, “Колкото пясък в морето, толкова жълтици в кесията”, редяха благослова си старците.

Кукерските игри са автентичен български обичай, разпространен в този си вид единствено в етническото землище на народа ни. В тях участват млади и стари, но за предпочитане е ритуалът да се изпълнява от ергени. Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

Кукерите обхождат всички къщи в селото с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Във всеки дом се разиграват различни битови и комични сцени. Накрая на селския мегдан кукерите се хващат на  буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.

Представянето на дефилетата и пред журито не се оказа достатъчно за стотиците пазители на българската традиция. Всяка от групите си харесваше кътче от площада или околните улици, където да продължи забавата. Кукерите наистина бяха неуморни през тази седмица на карнавална страст в Ямбол. За радост на стотиците граждани и гости на града, дошли да се докоснат до магията на този автентичен български обичай.


Страшните маски за прогонване на злите сили Маските се изработват от подръчни материали – вълна, плат, коренища, дънери, животински рога и кости Малките кукери с ентусиазъм се включиха в карнавалното веселие

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки