Вестник „Народен глас“ и българщината в Америка


Вестник „Народен глас“ и българщината в Америка
Редакцията на „Народен глас“ в Гранит сити
28 Октомври 2013, Понеделник


Първото българско издателство отвъд Океана в продължение на близо половин век издава и книгите на наши емигранти

Автор: Георги Ваташки

В началото на XX век българската общност в Новия свят, и особено в района на Чикаго, нараства с огромни темпове. Емигрантите не само желаят редовно да получават вести от Родината, но и да запазят своята традиция сред многото етноси в Америка. Безспорна заслуга за това има издателството „Народен глас“ и едноименният вестник, който е първото печатно издание на български език в САЩ. То се превръща не само в най-четеното сред нашите сънародници, но и в най-дълго просъществувалото – цели 47 години.

Началото на „Народен глас“ е поставено през 1907 г. в градчето Гранит сити в близост до столицата на Илинойс, където по това време вече са обособени цели два български квартала. В основата на издаването на вестник на български език стоят Христо Недялков и Атанас Матеев от Ямбол. В края на 1906 г. те са служители в параходната агенция на американеца Франк Зоти в Ню Йорк.

За да информира своите клиенти за цените на параходните билети, той започва да издава периодически малки рекламни вестници на съответните балкански езици. Българският вариант е наречен „Работник“, а за неговото списване са наети Недялков и Матеев. За около две години те овладяват тънкостите на вестникарския занаят и у тях постепенно назрява идеята за самостоятелен български вестник.

Двамата обаче нямат средствата за това и търсят помощ от първите големи търговски къщи на нашенци в САЩ – „Константин Мицарев и Ко“, „Ник Алабак“ и „Лазаров и Евангелов“. Предприемачите приемат радушно идеята, още повече, че по това време в Гранит сити и съседния град Медисън вече живеят над пет хиляди българи. Не след дълго, на 2 август 1907 г., в кафене „Македония" в град Медисън, собственост на видинчанина Иван Цолов, се полагат основите на първото българско издателство и печатница на американска земя.

На първо време вестникът излиза два пъти седмично, страниците му се набират на ръка, а отпечатването става на наета чужда печатарска машина с кирилски шрифт. Главен редактор на изданието става Христо Недялков, а помощник-редактор – Георги Зафиров от Кюстендил, придобил опит като журналист в излизащия в Бостън хърватски вестник „Работници“.

Първият брой на вестник „Народен глас" излиза на 12 септември 1907 г. Той е посрещнат много добре от българската общност в Съединените щати. Неговите издатели още в началото започват да разпространяват полезни четива за ограмотяването на емиграцията и за разширяването на знанията им за условията на живот и работа в САЩ. Затова още към края на годината постоянните абонати на вестника достигат немалката за реализация цифра в Америка – 400 души. Много скоро обаче идват и изпитанията.

През есента на 1908 г. в Съединените щати избухва тежка икономическа криза. Над половината от българските емигранти остават без работа в продължение на близо три години. В тези условия след завръщането на голяма част от гурбетчиите в Отечеството секват и записванията за абонаменти.

За оцеляването на „Народен глас“ в този труден период голяма роля изиграват талантът и търговският нюх на българина от Вардарска Македония Васил Граматиков. Той е роден в село Екши Су, Леринско. Дипломира се в Битолската българска гимназия. Говори перфектно гръцки, турски и френски език. В началото на 1912 г. пристига в Индианаполис, където се среща с карикатуриста на родната газета Матю Георгиев, който го привлича в малобройния й екип. Не след дълго, доказал своя журналистически и организаторски талант, Граматиков застава начело на вестника. По негова инициатива е закупена печатарска преса от фалирал руски вестник и така изданието се сдобива със собствена техника.

Когато през октомври 1912 г. избухва Балканската война, сънародниците ни в Америка изпитват неистова жажда за информация от Родината и най-вече от бойните полета  Тиражът на вестника за кратко време се утроява. Освен търговския успех, „Народен глас“ по това време спечелва и изключително висок морален престиж сред емиграцията.
Вестникът открива подписка за набирането на доброволни помощи за подпомагането на Българския червен кръст и ранените войници.

Само за три месеца са събрани и изпратени в София над седем хиляди долара. Общо през цялата война сумата на събираните дарения надхвърля 100 000 долара. В израз на благодарност цар Фердинанд, царица Елеонора и българският премиер Иван Гешов изпращат неколкократно благодарствени телеграми за „народолюбивата кампания, организирана от вестник „Народен глас“.

Новата техника и увеличеният тираж позволяват от юли 1913 година изданието да стане ежедневник. Той вече излиза в тираж от три хиляди броя и се разпространява из всички щати, където по това време работят българи – от източното до западното крайбрежие на Америка.

Нов етап в развитието на издателството настъпва, когато към средата на 1914 г. главен акционер става преселникът от Охрид Александър Шуманов. През 1906 г той отваря първата българска книжарница отвъд Океана, в която се продават библии, буквари и художествена литература, внесени от България. Привлечен от успеха на „Народен глас“ в началото на Първата световна война, той се присъединява към управата и благодарение на неговата финансова помощ вестникът най-сетне се сдобива със собствена сграда в самия център на Гранит сити. Закупена е и модерна за времето си печатарска машина, способна да отпечата над шест хиляди броя на ден.

През декември 1914 г. се появяват първите книги с емблемата на „Народен глас“. До 1920 г. са отпечатани над 120 заглавия, които намират радушен прием сред нашенците в цяла Америка. Бързо се разпродават първият по рода си „Речник на българските диалекти“ и „Джобен българско-английски речник“.
Книги като „Историята на Македоно-Одринското опълчение на американския историк“ от американския учен Уилям Мънроу и „История на българския народ в Македония и Тракия“ от Никола Павлов са част от усилията на патриотичните среди на емиграцията да защитят националната кауза на българския народ след войните.

В този период се зараждат и първите прояви на оригиналното емигрантско литературно творчество. Части от тези творби са публикувани в „Народен глас“. Много популярни стават  първата пиесата „Женитбата на поамериканчения Бай Ганьо” на Невянка Багрянова и есеистичната книга на Людмил Гошев „Победа на милосърдието“.
В началото на 20-те години Граматиков и Шуманов, натрупали увереност от успехите, замислят една уникална поредица от четири алманаха, които ще останат в историята като техен най-съществен принос за българската общност в Новия свят.

През 1922 г. издателската фирма навършва 15 години от своето основаване. За да се отбележи юбилеят, е издаден специален „Юбилеен сборник на вестник „Народен глас“. Като образец са използвани подобни алманаси на други емигрантски общности. В него на луксозна хартия е описана историята на българската емиграция, българската търговия, земеделие, журналистика и религия в Съединените щати в началото на миналия век.

Като илюстрации към текстовете са публикувани над 2000 снимки и портрети на видни личности от нашата общност в Чикаго. Тиражът на алманаха е 25 000 броя – цифра, която не е достигана дотогава от друго българско издание в САЩ. Отзивите сред нашенците са повече от отлични и през следващите три години са отпечатани още три алманаха.

По време на „сухия режим“ (1924-1929) „Народен глас“ вече се е наложил окончателно като най-популярния български вестник отвъд Океана, търсен от сънародниците ни не само в САЩ, но и в съседните Мексико и Канада. Това дава увереност на Васил Граматиков да подеме нова инициатива – разпространението на грамофонни плочи със записи на българска, балканска и класическа музика. Те се реализират в най-голямата звукозаписна фирма по това време в света - „Колумбия рекърдс“, а изпълнители са талантливи представители на нашата общност.

Една от любимките на сънародниците ни в Америка е певицата Вера Гронева от Медисън. Тя е и първата професионална изпълнителка на български народни песни отвъд Океана. До 1935 г. „Народен глас“ издава над 40 плочи с народни хора и модерни градски песни от България.
Наред с ежедневника, книгите и музикалните записи, неуморните българи от „Народен глас“ подпомагат и вноса на печатни издания от Родината. Сред тях са множество столични журнали и вестници, читанки, песнопойки и дори български атласи.

Издателството затваря врати след Втората световна война, а последният брой на „Народен глас“ излиза на 2 ноември 1950 г. За изминалото близо половин столетие газетата и другите издания се налагат като най-надеждните способи за съхраняването на българското национално съзнание сред хилядите ни сънародници не само в Чикаго и околните градчета, но в цяла Северна Америка.

Очаквайте в някой от следващите броене подробности за съдържанието на в. „Народен глас”


Юбилеен алманах от 1922 г. Христо Недялков Александър Шуманов

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки