Забравеният защитник на небето над София


Забравеният защитник на небето над София
Симеон Михайлов – Монката
27 Септември 2013, Петък


Група родолюбци от Добруджа възкресиха спомена за въздушния ас Симеон Михайлов-Монката

Автор: Пламен Николов

През Втората световна война редица български градове и най-често столицата София са били подложени на бомбардировки от съюзническата авиация. Във въздушните боеве за защита на българското небе загиват 22-ма български пилоти. Героизмът на някои от тези защитници на Отечеството е получил своето признание. Други обаче са малко познати и имената им не говорят нищо на днешните поколения. А всички те са загинали със смъртта на храбрите и заслужават нашия земен поклон на признателни потомци.

Във въздушните боеве загиват и трима добруджанци. Един от тях е „живата торпила” Димитър Списаревски – българският пилот, врязал се с изтребителя си в английска летяща крепост – водач на съюзническа ескадрила, изпратена със задача да бомбардира българската столица на 20 декември 1943 г. Другият е поручик Йордан Славов Тодоров – първата въздушна жертва в отбраната на София, загинал на 14 ноември 1943 г.
Третият е капитан Симеон Кирилов Михайлов. Той пада с управлявания от него самолет на 10 януари 1944 г. Със задачата да възкресят спомена за героя се заеха неотдавна група родолюбци от Добруджа.

Симеон Михайлов е роден на 28 декември 1941 г. Според кръщелното му свидетелство се е появил на бял свят във Варна. Балчик също претендира да е негово родно място, позовавайки се на престоя на семейството му в Белия град.
Бъдещият въздушен ас е първороден син на Кирил Михайлов и Пенка Николова. Първоначално фамилията живее  в Каварна. И двамата родители са учителствали в добруджанското село Спасово. Баща му се е сражавал за обединението на земите ни в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Съгласно Ньойския диктат от 1919 г. румънците повторно окупират цяла Добруджа. За български учители вече нямало място в поробената земя. Кирил Михайлов е принуден да се изсели със семейството си във Варна – там съпругата му Пенка притежавала къща. В този дом вероятно се ражда бъдещият летец-изтребител. След възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. семейството се установява в освободения Добрич.
Симеон Михайлов завършва подофицерска школа. По време на Втората световна война е назначен като пилот в 4/6-и изтребителен орляк, базиран на летището Марно поле край Карлово.

На 10 януари 1944 г. София е нападната от общо 280 англо-американски самолета – 180 бомбардировача от т. нар. „летящи крепости“ и 100 изтребителя P-38 Лайтинг. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Карлово излитат 73 изтребители – 43 български и 30 немски, водени от своя командир кап. Герхард Венгел от „Луфтвафе”.

От летище Карлово към небето поема и четворка изтребители, водена от кандидат-подофицер Тодор Розев, в чийто състав е и Симеон Михайлов. Карето  се насочва към Перник и Кюстендил, за да пресрещне съюзническите бомбардировачи. По пътя самолетът на кандидат-подофицер Михайлов внезапно пада и се разбива в земята край с. Мало Бучино, а пилотът загива. Командирът на Монката – Тодор Розев, отбелязва, че летецът не се поколебал да изпълни дълга си в защита на родното небе, въпреки че страдал от тежък синузит. Произведен е посмъртно в чин капитан.

Национален инициативен комитет от родолюбци с председател арх. Миломир Богданов се нагърби със задачата да възкреси паметта за Симеон Михайлов. Наскоро в Балчик – на входа на православния храм „Св. Николай Чудотворец”, бе открита паметна плоча на героя.
Средствата за мемориалния знак са предоставени от ВМРО. Потомците на Симеон Михайлов – децата на брат му Николай, също са дарили известна сума.
При откриването си плочата бе осветена от местни свещеници. Отслужена бе и   панихида за геройски загиналия летец.

Асът е погребан до параклиса във Военното гробище в Добрич. Майка му Пенка Николова е оставила покъртителни думи в летописната книга на мемориалния комплекс: „Скъпо дете, за да ни пазиш, ти падна геройски. Поклон! Нека Бог ни даде сили да понесем тази скъпа жертва за милото ни Отечество. Поклон, герою, скъпи!”.


Мемориалната плоча в памет на героя бе открита от зам.-кмета на Балчик Митко Петров и арх. Миломир Богданов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки