Обезлюдяват Странджа по анадолски сценарий


Обезлюдяват Странджа по анадолски сценарий
Избиването на стадата в Стоилово бе поголовно и безкомпромисно
27 Септември 2013, Петък


Разчистват терени за нов турски анклав покрай границата

Автор: Георги Костадинов

Нова вълна на масово клане на животни връхлита Странджа. След като през пролетта на 2011  г. бяха избити хиляди глави едър и дребен рогат добитък заради шап, сега бе обявено, че има съмнения за шарка. В странджанското село Стоилово, което е до границата с Турция, вече започна загробването на 80 овце и кози. Стопаните са потресени, а хората от другите населени места в планината изпаднаха в паника да не покоси страшната зараза и техния добитък.

Ветеринарите в пограничните райони се плеснаха по челата и запретнаха ръкави да преглеждат масово овцете и козите там, едва след като бе обявено, че в Гърция има болни от шарка животни. Така откриха, че в  стадото на стоиловската кметица били заразени три овце с шарка.
Заболяването не е опасно за хората, но то предизвиква огромни икономически щети, що се отнася до търговията и ограничаване на движението на животните, коментираха ветеринарни лекари.

Жителите на Стоилово разказват през сълзи как от години се занимават с животновъдство и то е единственият им поминък. Сега те недоумяват какво ще правят. 84-годишната баба Марийка Георгиева едва преглъща сълзите си. Възрастната жена разказа, че допреди клането  е стояла и е чакала всеки ден да си прибере животните в двора, а сега вече нищо не й е останало, освен самотата.
Най-потърпевш от черния съботен ден бе Янаки Мунев. Той притежава почти половината от умъртвените в Стоилово животни.

Въпреки обещаното им обезщетение, стоиловци са категорични, че това в никакъв случай няма да замени мъката им по умъртвения  добитък и да компенсира загубата им.
За да се възстанови броят на избитите животни, ще е нужно време. А съществува и много голяма вероятност клането да бъде пренесено и в други села, което ще доведе до истинска катастрофа в региона. Преди две години стотици стопани от този край останаха без добитък  заради шапа.

Най-странното е, че както тогава, така и сега не бяха показани заразени животни, нито пък проби, които да доказват, че има шап или шарка. Но пък масовото избиване на стадата доведе  до миграция на по-младите към градовете. Защото хората тук се занимават основно със селско стопанство и най-вече с дребно животновъдство. Отнемайки им поминъка, държавата не им оставя голям избор и те тръгват да търсят препитание в по-големите населени места, обричайки Странджа на тотално обезлюдяване.

И без това и в момента селата в нея са твърде малобройни. Във Визица например са останали да живеят само 20-30 човека, а пограничното Сливарово няма и десетина души население. Голяма част от къщите са необитаеми, инфраструктурата е отчайваща. В сравнение с 1989 г. са се запазили едва 15 -18 процента от населението. Жителите на общинския център  Малко Търново, които допреди 20 години бяха 5000, вече наброяват 700-800 души.
Това е страшен демографски срив, сравним единствено с последствията от настъпването на тежки природни бедствия или от разгръщането на някакви военни действия. Тъдява обаче не се е случило нищо подобно.

„Този процес не е случаен. Имам много сериозни сигнали, че Странджа се обезлюдява съзнателно по заповед отвън. Тукашните села са оставени на произвола на съдбата – улиците са разрушени, осветление почти няма. И измислените шап или някаква шарка са просто поредните мероприятия, които целят да унищожат селата в планината" – коментира общинският съветник от НФСБ в ОбС-Бургас и водещ в ТВ СКАТ Георги Дражев.
В същото време, в последните години в Странджа текат и други събития. Усилено се изкупува земя. Фирми са готови да плащат за частни гори, земеделска земя, къщи и парцели.

Месечно се продават хиляди декари. Обикновено сделките стават чрез посредници, които крият истинските купувачи. Но по наша информация зад самите фирми стоят турски купувачи. Цели фондове от югоизточната ни съседка финансират тези операции. Самата турска държава чрез свои партньори от частния бизнес е осигурила над 200 милиона евро за изкупуването на земята в този пограничен район.

Очаква се след около едно  десетилетие тук да бъдат заселени хиляди хора със смесено гражданство. Става въпрос за родни преселници, които живеят в Турция. Част от тях трябва да бъдат прехвърлени именно в Странджа. Целта е да се създаде нов турски анклав. Така след  Делиормана, Кърджалийско и Руенско на географската ни карта ще се появи още един район с преобладаващо турско население.

Тази маса от хора – поне  20 хиляди души на първо време,  ще има избирателни права. Това пък означава твърдо присъствие на ДПС в местните парламенти на Созопол, Приморско, Царево и Средец. Нещо, което е невъзможно с днешна дата.
Влизането на ДПС в местната власт в региона пък ще означава и налагане на определени политики от страна на етническата противоконституционна партия. Анадолският план вече е вкаран в действие, а блъфове като шапа и шарката са само лостове, с които българите ще бъдат изгонени от сакралната планина.


Една изгубена пасторална гледка, която едва ли някога ще се повтори в странджанското село

В категории: Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Елонка
07.08.2018 12:19:50
0
0
И сега ли ще си останем със скръстини ръце?
3
безп@ртиен
02.10.2013 10:24:20
1
2
Нещо за СОК Камчия и Росенец няма ли да напишете ? А за масовото изкупуване на имоти от руски граждани и превръщането на Южното Черноморие в руски анклав ? И че е въпрос само на време руснаците да завладеят общинските управи в Созопол, Приморско, Царево. Започна се с искане за руско училище в Бургас, където да се учи по руски образователни програми без българската държава да може да упражнява контрол там !
2
H **
29.09.2013 16:53:45
1
0
Това, което чета е потресаващо! Аз съм от този прекрасен край и от това, което се случва ме боли ужасно много! Единствено Вие показвахте и говорихте за това, което се случваше из Странджанските села през 2011г., сега отново пак само Вие виждате и чувате болката на хората! Политиците ни явно са бездушни или твърде заети със собствените интереси, за да видят сълзите на Странджанци, а ако допуснат тези земи да станат "нов турски анклав" са за затвора... Това е геноцид!!!
1
Suni
28.09.2013 21:07:20
1
0
И защо ли няма коментари под тази статия? Защо позволяваме вече четвърт век да съществува противоконституционна партия ДПС и също така позволяваме на алчни и безскрупулни политикани да предават и продават България? Имам приятели мюсюлмани и турци и нямам нищо против обикновените хора, но по никакъв начин не мога да приема зловредните и подмолни действия на една противоконституционна партия, действия, които са изцяло във вреда на целокупния български народ и в услуга на турските имперски домогвания! Събудете се и прогледнете, българи! За това ли апостолите на свободата дадоха живота си, за да харизвате вие сега България на чужденци и откровени престъпници?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки