„Железният” хинап дарява здраве


„Железният” хинап дарява здраве
19 Септември 2013, Четвъртък


Почти всички части на екзотичното растение са много полезни и се използват за терапевтични цели

Автор: проф. Христо Мермерски

Мнозина стопани в по-топлите части на България отглеждат вече масово екзотичния хинап. Така че това растение, известно и като китайска фурма или жожоба, не е съвсем непознато у нас. А то е удивително полезно и за терапевтични нужди се използват не само плодовете му, но и неговите костилки, кората, листата и корените.

Хинапът съдържа множество витамини, микроелементи и различни други полезни съставки – катехини, органични киселини, захари, пектин, флавоноиди и дъбилни вещества. Количеството от витамин С в него например е повече, отколкото в лимона. Народните лечители по света го отнасят към най-полезните лекарствени растения, а лечебните му качества го приравняват към женшена.

Консумацията на плодовете помага за подмладяването на клетките и очистването на организма от холестерин, шлаки, токсини, вредни метали и излишни течности. Под тяхното въздействие се регулират процесите на отделяне на жлъчка и се засилва функционалността на черния дроб. При кърмещите жени се усилва изработването на млякото и се подобрява неговото качество.

Хинапът отлично тонизира нервната система, успокоява и оказва лек анестезиращ ефект. Особено обезболяващи са листата на растението и често се използват за жабурене при зъбобол и лечение на стоматит. Те притежават способността да блокират чувствителността на някои вкусови рецептори – след като се сдъвчат например, не се усеща вкусът на сладкото и горчивото, като в същото време се запазват възприятията за солено и кисело.
Противовъзпалителните и диуретични свойства на хинапа се използват за лечение на различни бъбречни заболявания като цистит, нефрит и бъбречно-каменна болест. При респираторни проблеми помага отвара от плодовете му. Тя е много полезна и при коклюш, бронхит, трахеит, фарингит и ларингит.

За приготвянето й се взимат 5-10 плода, заливат се с ½ л гореща вода и се варят на водна баня в течение на 30 минути. После течността се охлажда, прецежда и се допълва до изходния й обем. С помощта на тази отвара може да се нормализира и кръвното налягане, но за да стане това, трябва да се употребява ежедневно в продължение на три месеца (3-4 пъти на ден по 50 мл). При аритмия е полезна настойка от костилките (100 г счукани костилки се варят 10 минути в ½ л вода, след което към това се прибавя 200 мл медицински спирт и се оставя да престои 8 часа. Пие се по 1 с. л. 4 пъти на ден).

Чаят от хинапа успокоява нервите, нормализира съня и премахва тревожността. Отвара от корените на растението се използва като укрепващо средство за косата. За преодоляване на косопада и засилване растежа на косъма в продължение на около месец трябва всеки ден с нея да се мие главата. Приготвя се от 20 г нарязани на ситно корени, които се варят на водна баня половин час в ½ л вода, като се разбъркват непрекъснато. Течността може да се приема и като понижаващо температурата средство, като се пие 3 пъти на ден по 1/3 чаша по време на хранене.

Мазилото от листата на хинапа пък е отлично средство при гнойни рани и абцеси. Свежите листа се смесват със зехтин в съотношение 1:5 и сместа се нагрява до 90 градуса. Оставя се да престои 10 дни преди прилагането си.
Растението не се препоръчва да се употребява единствено от хора, страдащи от ниско кръвно налягане.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки