7% ДДС за плодове и зеленчуци?


7% ДДС за плодове и зеленчуци?
06 Август 2013, Вторник


Министерството на земеделието уж обмисляше да намали данъка за зеленчукопроизводителите, за да намали дела на стопаните в сивия сектор, но после се отметна


Ставката по ДДС да не е 20 процента, а да се намали на 7% и това да важи за производителите на грозде, плодове и зеленчуци, обмислят в Министерството на земеделието и храните. Основният мотив за въвеждането на диференциран данък в тези производствени сектори е да се намали делът на стопаните, които са в сивия сектор. Едно от условията за въвеждане на новата, силно занижена ставка обаче ще е представителите на бранша да се сдружават в организации, съобщават експерти от агроведомството пред Fermer.bg. Само така те ще могат да се ползват и от още един бонус - право на преференциален акциз върху горивата, използвани във фермите.

Има законова възможност за промяната на ДДС, тъй като в повечето страни членки на Европейския съюз ставките са диференцирани, а повечето от тях са въвели по-нисък данък и за храни, книги, лекарства и хотелиерство. Европейската комисия дори предвижда специална плоска ставка по данък добавена стойност за фермерите. В Гърция, например, ДДС върху храните е 13%, а за хотелиерите - 6,5 на сто, показва справка на ЕК.

Във Великобритания данъкът върху храните е 5%, във Франция е 5,5%, в Германия плащат 7 на сто, в Полша - 8, а в Румъния - 9%. Единственото изключение за по-нисък ДДС у нас е в сектора хотелиерство, който се облага с 9%, вместо със стандартните 20 на сто.Въпреки че предвижданите промени се коментират от няколко седмици, във вторник (30 юли) аграрният министър Димитър Греков заяви, че Земеделското министерство и правителството не са обмисляли към този момент намаляване на ставката за ДДС за храните.

Подобна мярка се подготвя в Румъния, но според министъра не следва при всяка данъчна или законодателна промяна в съседна страна, това да води до очакване за подобни решения и у нас.
Той заяви, че се поддържа курс на стимулиране на родното производство с други лостове – повече дотации, субсидии и облекчения в определени сектори, които да  направят стоките ни конкурентни и да повишат качеството.

В последните 23 години не всички производства са субсидирани еднакво и при настоящото подпомагане на единица площ не всички земеделски производства се нуждаят от еднакви средства. Според министъра е необходимо диференцирано заплащане за отделни култури.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки