Социалните помощи само за циганите


Социалните помощи само за циганите
На снимката ясно се вижда кои са „уязвимите“ хора
18 Септември 2012, Вторник


Правилата са измислени така, че почти всички средства да отиват при ромите

Автор: Веселина Николова

След последното поскъпване на тока средностатистическият българин съвсем логично насочи поглед към доскоро уж по-евтиния вариант за отопление с дърва и въглища. И ако въглища на този етап все още могат да се намерят, то да се сдобиеш с дърва за огрев е нужно доста повече усилие. За българите те не достигат, с предимство се ползва съседна Гърция. Защото там се продават на двойна цена.

Иначе на Софийската стокова борса цената на един кубик върви в момента по 60 лева. С още 30 лв. се оскъпява, ако клиентът иска количеството да бъде доставено до дома му. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че дървата ще се продават по 36 лв. на кубик в горските стопанства, т. е. близо два пъти по-евтино, отколкото на пазара. Наши читатели обаче твърдят, че дори и да се намери такава цена, после разликата си я доплащат за транспорт.

Така че и тази правителствена „промоция“ е само привидна. Остава ни да се надяваме, че ще влезем в дългия списък на нуждаещи от помощи на Министерството на труда и социалната политика.

Според последната заповед, която издаде министърът на въпросното ведомство Тотю Младенов, целевата помощ за отопление за сезон 2012/2013 г. е в размер на 65.72 лева месечно или общо 328.60 лв за целия сезон. За сравнение, миналата зима най-бедните се „радваха“ на 289.60 лв. целево подпомагане. „Голямото“ увеличение (няма и 40 лева) обаче е малка утеха след драстичното поскъпване на тока с 13 процента от 1 юли т. г.
По предварителни данни от Социалното министерство, броят на закъсалите и изпаднали в тежка финансова криза домакинства е около 300 000. За тях правителството е приготвило общо едни 11 млн. лв.

При кого ще отидат обаче парите?
И какво разбират управляващите под „социално слаби хора и семейства“? „Десант“ потърси отговорите на тези въпроси.
Правила има. Оказа се обаче, че те оставят нуждаещите се български семейства извън схемата. За сметка на циганите.
Например, има ред условия (освен ниския доход), на които трябва да отговарят кандидатстващите за енергийна помощ. Свързани са с възрастта, семейното положение, имотното състояние и др. Къде е уловката? (виж карето)

Преди време ви разказахме историята на семейство от бургаското село Твърдица, което нямаше право не само на тези, но и на никакви други помощи, защото са продали единственото си парче земя. Никой не ги е питал, че парите са отишли за покриване на дългове в размер на повече от половина от получената сума. Жалката сделка се оказа достатъчно основание на чиновниците да ги лишат от помощи за 5 години! Наша проверка установи, че всъщност и една самотна майка, чието детенце е освидетелствано от ТЕЛК, няма право да ползва „привилегията“ от 65 лв. на месец, защото... има работа, а заплатата й е малко над минималната за страната.

Ако пък майката е безработна, но си позволява лукса да отскача зад граница за лекарства или прегледи на същото това дете, пак няма право да се реди на опашка с бедните цигани. Основание за дискриминирането й е пък печатът в задграничния паспорт. Без значение, че средствата за лечението на детето й са събирани от близки и приятели. И така се оказва, че всъщност „охолството“ да си позволиш да не работиш, да не живееш в собствено жилище и да не напускаш страната в България могат да си позволят само многодетните семейства – в днешно време циганите, които чакат 20-о число на месеца (когато превеждат детските надбавки), за да си напазаруват – цигари, бира и т. н.

Интересно е каква е логиката в социалната ни политика, при условие че е всеизвестен фактът, че болшинството от тях не плащат сметки за ток и вода.
Всяка година голяма част от тях пък продават ваучерите си за отопление, които са им подарени и заплатени от нашите данъци. Един пример – през 2010 г. само в Пловдив 7138 семейства са били одобрени за тази помощ, като 430 от тях са продали своите придобивки. Единственото, което социалните правят в такива случаи, и то при условие че докажат измамата, е да лишат злоупотребилите с това преимущество през следващата година.

В края на януари т. г. медиите начело с БНР разпространиха информация, която гласи, че само малка част от ромите у нас живеят от социални помощи (?!)
Проучването било осъществено по международен проект за включване на ромското население. Изследването сочи още, че само 4,3 процента от представителите на малцинството получавали обезщетения за майчинство и детски надбавки за деца до 1 г. , а само 13 на сто от интервюираните ни сънародници от ромски произход ползвали помощи за отопление. Данните изнесе Боян Захариев от институт „Отворено общество“ (сещате се кой е Джордж Сорос, нали?).

И не само това, ами през последните 10 години циганите, казват още от антибългарската фондация, се чувствали дискриминирани.
Няколко месеца след изнасянето на тази скандална статистика се оказва, че само в последния ден на август т. г. повече от 200 роми обсадиха социалната служба в „Столипиново“, за да подадат молбите си за помощи за отопление. Заради което пък служителите в социалната служба се наложи да работят под полицейска охрана.

Та в най-големия ромски квартал в Пловдив се оказа, че желаещите да получат помощи за отопление са хиляди.
За да запазят реда си на опашката, немалко от тях дори прекарват по няколко нощи на открито, тъй като повечето семейства от квартала отговарят на критериите за социалната помощ. Хамалогията е пълна, защото вместо за всяко домакинство да чака по един човек, пред службата се редят по 10-15 души от фамилия.

Как така в останалите райони приемът на документи протича без километрични опашки? Означава ли това, че законът е приспособен да обслужва само определени интереси? Зададохме въпроса и на Министерството на труда и социалната политика, от там обаче отговориха, че статистика относно пол, раса и други дискриминационни характеристики не се води.

Наше проучване показа обаче, че във Врачанско например, желаещите да получат помощи за отопление към момента са повече от 8 000 души. Много от тях ще получат отказ заради това, че са им били повишени пенсиите и така много бедни български пенсионери, макар и с малко, надскачат допустимите прагове за доход.

В началото на тази седмица (от 10 септември) Българският червен кръст също започна да раздава помощи на най-бедните хора, под формата на хранителни продукти. За целта са отпуснати 21 млн. евро от фондовете на ЕС по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за нуждаещите се лица“. До европейските боб, брашно, вафли и др. обаче ще се доредят предимно тези, които вече са получили и помощите за отопление за предходния отоплителен сезон.

Месечният размер на целевата помощ за отопление се определя на база левовата равностойност на 350 квтч електроенергия (250 квтч дневна + 100 квтч нощна). Лицата или семействата трябва да отговарят и на следните условия:  Да няма сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане (освен в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са пенсионери, инвалиди, учащи се или безработни); Да не са продавали недвижимо имущество през последните 5 г.; Да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца; Спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв. на член от семейството.


Глас в пустиня


От дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив са предложили няколко варианта, за да се справи правителството с безотговорните и неблагодарни получатели на помощи, защото злоупотребите не са само с дървата, а и с безплатните винетки за хора с увреждания, които въведоха преди две години.

Един от коронните номера на недобросъвестните изпаднали в нужда цигани е, че кандидатстват за помощи и след това излизат в чужбина. От пловдивското „Социално подпомагане“ казват, че те обикновено не притежават недвижимо имущество на свое име, не работят на договор и така законът връзва ръцете на тяхната служба.

В момента ситуацията е такава, че ако лицето дължи 2000 лева за социални помощи, то по други канали Дирекцията продължава да му дава пари. Което си е чиста липса на закони и наличие на обслужващи циганските интереси правила.
Като основна пречка за въвеждането на по-крути мерки изтъкват стратегията на ЕС за интеграция на ромите, според която държавата няма право да им отнема всички помощи.

През юли в Пловдив се развихри и друг скандал – с бум на деца с увреждания в квартала. Досега тези случаи са били „скрити“, тъй като освидетелстваните от ТЕЛК малчугани не са посещавали детски или учебни заведения. В същото време едва смогващи самотни майки или социално слаби български семейства, които отглеждат деца със сериозни заболявания, не получават право на пари за тях и лишават децата си от елементарни неща.



При кого ли ще отидат помощите за отопление Цигани обсадиха социалната служба в „Столипиново”

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
мери
09.11.2012 09:03:25
0
0
Съгласна съм с вас!!!Трябва да знаете,че социалните не се смятат за"БЪЛГАРИ",щом помагат на циганите!За нас няма място там,или ще живееш или ще умреш!!! [geometry]
2
мери
09.11.2012 09:03:20
0
0
Съгласна съм с вас!!!Трябва да знаете,че социалните не се смятат за"БЪЛГАРИ",щом помагат на циганите!За нас няма място там,или ще живееш или ще умреш!!! [geometry]
1
мери
09.11.2012 09:03:15
0
0
Съгласна съм с вас!!!Трябва да знаете,че социалните не се смятат за"БЪЛГАРИ",щом помагат на циганите!За нас няма място там,или ще живееш или ще умреш!!! [geometry]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки