Инж. физик Евгени Делев: Най-много у нас са потомците на предтракийското население на Балканите


Инж. физик Евгени Делев: Най-много у нас са потомците на предтракийското население на Балканите
Инж. физик Евгени Делев
01 Август 2012, Сряда


То се е появило тук преди 25 000 години, казва управителят на Българския генетичен проект



Автор: Интервю на Диана Славчева

В предишния брой на „Десант“ разказахме за проучванията на изследователя Евгени Делев във връзка с произхода на рупците, населяващи странджанските села в района на Граматиково, които той прави на базата на ДНК анализ. Продължаваме в малко по-глобален аспект разговора си по темата с младия инженер-физик, който се явява управител на Българския генетичен проект.


- Покрай подробностите за откритията ви във връзка с произхода на рупците в Странджа стана ясно, че изследванията ви не се ограничават само върху този географски район. Какво повече може да ни разкажете за проекта, който ръководите?

- Разбира се, че всеки българин, който желае, може да се тества по проекта. Основният тест е 12-маркерен и по мъжка линия се изследва Y-хромозомата, по която може да се определи произходът на пряката мъжка линия „баща-дядо-прадядо“, а по пряка женска линия „майка-баба-прабаба“ се прави митохондриален анализ. Това са именно двата теста,  които се прилагат, за да се установи произходът на рода.

Трябва да е ясно, че в никакъв случай геномът на човека не се ограничава до пряка женска и пряка мъжка линия. Всяко човешко същество е носител на едни кръстосани гени, като е взело частичка и от своите пра-пра-баби и дядовци.
Този голям брой гени, които всеки носи, може да бъдат проследени чрез т. нар. „автозомни тестове“.

Те са много интересни дотолкова, доколкото човек може индивидуално да разбере за себе си какъв процент от неговите гени имат средиземноморски произход, какъв – западноевропейски произход, източноевропейски, средноазиатски или алтайски например. При тях се изследват 1 милион азотни бази и възоснова на получените резултати се прави т. нар. компаративен анализ върху вече известни мутации, за които е установено, че са типични за съответния антропологичен или генетичен тип.


- Може ли да ни очакват изненади, когато получим резултатите от тези тестове?

- ДНК-то на човека е строго индивидуално и ако си направите автозомен тест, напълно е възможно вашите гени да сe окажат съвсем различни от тези на вашата сестра или брат. Причината за това е много проста – нормално е вие да сте взели повече гени от страна на дядо си по майчина линия да речем, брат ви пък да е наследил повече от някоя от другите линии. И това прави всеки човек различен от другите, дори и от най-близките си.


- А кое обединява на генетично ниво представителите на един род?

- В областта на генетичната генеалогия своеобразните клони на родословното дърво на човечеството се оформят от т. нар. „хаплогрупи“. Най-общо може да се каже, че хората от една и съща хаплогрупа са потомци на един и същ прародител и съответно са носители на едни и същи мутации на гените. Някои от тези групи, които формално се обозначават с букви от латинската азбука, са започнали да се оформят още преди 30-45 хиляди години.

Имайки предвид, че Y-хромозомата търпи средно по една мутация на всеки 500 години, може да се изчисли степента на родственост на двама души от една и съща хаплогрупа, а също и да се определи приблизителния брой на поколенията назад до общия им прародител.


- Имате ли в практиката си случаи, при които човек открива свои роднини, за чието съществуване никога не е подозирал?

- При генетичните тестове на един българин – казва се Никола Цвятков, чийто род е от странджанското село Факия, установихме, че той принадлежи към една хаплогрупа I1, която е много нетипична за българите. Затова решихме да финансираме допълнително генетични тестове, за да видим подгрупата коя е.

Така стигнахме до извода, че вероятно този човек е някой от потомците на шведския крал или на някой от неговата свита, тъй като произходът на установената му хаплогрупа е баварски. А от справката, която направихме, стана ясно, че шведският крал е имал именно баварски произход. И това означава, че е напълно възможно едно от незаконните деца на краля (за които се знае, че са съществували) или на негов придворен, да е останало тук, на територията на България. Така, без да знае, цитираният българин от Факия се оказа потомък по мъжка линия на един род, който датира от 1610 г. и е с баварска кръв.

Такива интересни парадокси често се срещат по света. Надяваме се, че по-нататъшното обогатяване на събираната база данни с информация от ДНК изследвания по целия свят ще позволи на всеки, който се тества, да открива все повече по-близки или по-далечни роднини.


- За какво друго може да послужат ДНК изследванията?

- Ще разкажа накратко една много показателна история за приложението на резултатите от нашите тестове. Преди време съдбата ни срещна с българина Димитър Михов, който работеше като етнограф към Община Тунджа. От устните предания на прадядо си той знаеше, че бил потомък на рода на Елтимир – син на Георги І Тертер и брат на Теодор Светослав. Та Димитър реши да се подложи на теста на Българския генетичен проект, за да разбере дали това предание е вярно.

Оказа се, че неговата хаплогрупа – L2, е разпространена само сред 1 % от населението и се различава съществено от преобладаващите при останалите българи хаплогрупи. Разпространението на този ген е основно в териториите на изток и север от Черно море. За да си изясним картинката, направихме още редица генетични тестове, които да проследят пряката мъжка линия на рода Елтимир. И още първото изследване, което извършихме в американската лаборатория Family Tree DNA показа интересно съвпадение – този род се оказа, че също е от хаплогрупа  L2.

Която се е зародила преди 30 000 години в района на Северен Пакистан и обхваща по-късно една доста широка територия – от Индия до Армения и от Украйна до Анадола, но както вече изтъкнахме, практически не е разпространена в Европа. Другите проведени тестове ни доведоха до извода, че общият прародител на рода Елтимир е живял някъде между 3500-2800 г. пр. н. е.

Което пък в най-общ план потвърди устните предания на прадядото на Димитър Михов. Получените резултати изцяло се припокриват с предполагаемия скитски произход на Елтимировия род, но за да потвърдим категорично това, трябва да получим сходен резултат от изследването на поне още един представител на Тертеровата династия.


- Като стана дума за това изключение от общата картина на българския геном, който, както е известно, не е еднороден като състав, може ли да се каже какви хаплогрупи преобладават сред българското население?

- Досега сме тествали 150 човека от България и техните резултати сочат няколко хаплогрупи по мъжка линия, които са силно засегнати у нас. Може би най-разпространената хаплогрупа тук е I, която е характерна за коренното балканско население – т. нар. пелакси, пелагри или пелгари, които са – както повечето историци ги наричат – предтракийско население. Тя се е зародила на Балканите преди 25 000 години, като нейните предшественици са попаднали тук от северна Месопотамия през Мала Азия. Така че е възможно да се окаже, че първото заселване на Европа е тръгнало именно през Балканите.

Вероятно някой хубав ден, когато се направят по-подробни генетични тестове на кости, ще се установи дали скелетите от пещерата „Бачо Киро“, които са датирани отпреди 43 хиляди години, принадлежат към същата тази хаплогрупа I или пък към някои от основни клонове на нейния предшественик IJK – хаплогрупата, съществувала още отпреди да се раздели на  I, J и K; и която също идва от района на Месопотамия през много по-далечен период – още с идването на европейския кроманьон на територията на Стария континент.

Интересно е също да се спомене, че около 12 % от българското население пък принадлежи към хаплогрупа R1b, която идва от Мала Азия на Балканите по поречието на река Дунав чрез славяни, прабългари, авари и кумани, и достига чак до днешните земи на Испания, Германия и Франция. Генетиците наричат тази група келтска.


- Вероятно за мнозина българи ще бъде интересно да научат колко струва един такъв ДНК тест и какво е нужно да предприемат, за да си го направят.

- Взимането на пробите не се различава по нищо от това, което сме наблюдавали в криминалните сериали – взима се най-елементарна натривка със стерилна пръчица от вътрешната страна на бузата на тествания човек, след което полученият материал за изследване се поставя в стерилно шишенце, което се затваря и изпраща по пощата до съответната лаборатория.
Комплектът за ДНК изследването също може да се получи по пощата чрез поръчка по интернет – директно от сайта на www.familytreedna.com/public/bulgariandna.

Но за целта желаещите  трябва да разполагат с кредитна карта, за да извършат разплащането, или пък трябва да направят банков превод. Аз също мога да съдействам за получаването на тестовия комплект, както и да помогна с консултация какъв точно тест да се поръча. Като всеки, който проявява интерес, може да ми пише на следния електронен адрес: numis18@hotmail.fr.

Обикновените тестове по пряка мъжка и по пряка женска линия струват 99 долара, а по-подробните изследвания могат да достигнат до 290 – 450 долара в зависимост от това какъв точно тип тест иска да си направи човек, т. е. какво точно иска да разбере за себе си и своя род. Резултатите може да се проверят чрез интернет по референтния номер на съответния комплект, с който е взета пробата за изследването, и обикновено стават готови след около 4-8 седмици.



В категории: Интервю , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
батиВлади
02.03.2019 18:28:56
1
0
коментар към ИСМЕТ: Опитайте в 23andme. Аз имам 3 ДНК теста: в 23andme, FTDNA и Ancestry. Най-доволен съм от информацията, която 23andme предоставя. Майчината и бащината хаплогрупи са включени!
6
ИСМЕТ
17.02.2019 15:33:25
1
0
Направих си тест в MyHeritage ,но честно не съм доволен !Платих 8О евро доставката още 9 ,но това което получих е една суха информация от която станах още по-объркан
South Europe
48,3%
Greek
44,2%
Италиански
4,1%
North and West Europe
1,3%
Фински
1,3%

South Asia
43,8%
Среден изток
6,6%

а какъв съм по хаплогрупа така и не узнах ...искат ми още 199 евро за пълен анализ !
Тези анализи се правят единствено с цел да се установи доколко еврейската раса /незнам дали е правилно да се казва така / но дори тук евреите използват средставта на другите за си вършат работата ..браво на тях !!
p.p забравих да спомена нещо много важно ...досега се смятах за ром незнам по нататък какъв да се наричам хахахахах
5
Valpet
24.04.2014 13:51:44
0
0

Хаплогрупа е точно понятие, но етнос или народност не са такива. Невъзмжно е да се свърже точното с неточното. Ефектът от подобно свързване е че неистината се представя за истина.
4
bayStoycho
04.10.2013 13:03:30
1
1
Предтракийското население е познато с имената - пелакси, пеласки, перласки, пелагри, пелгари, пели, белгаси, белгури, берси, белси и други подобни и може би не всички тракийски племена са били с тракийски произход, а са ги наричали траки поради географското наименование на региона който са обитавали.
3
Юлия
30.07.2013 20:54:13
1
1
На мене ми харесва този проект и мисля да се възползва Винаги съм била любопитна какъв е моя геном. Научих от телевизиятал.Надали принадлежа към някои кралски далечен род, но резултатът ще и бъди много интересен[curious]
2
aysphmc
28.01.2013 02:46:22
0
0
OKYfSt <a href="http://nxfsasrileyp.com/">nxfsasrileyp</a>
1
Totok
27.01.2013 12:59:52
0
0
I hate my life but at least this makes it beaarble.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки