Полицейски тормоз над екозащитници в Крумовград


Полицейски тормоз над екозащитници в Крумовград
Около 6 000 жители на Крумовградско не могат да се примирят, че Ада тепе ще се превърне в лунен пейзаж след разкопките за златодобива
26 Юни 2012, Вторник


Противниците на златодобива на Ада тепе не се предават, но и главният прокурор не си поплюва

Автор: Гергана Костова

Съпротивата в Крумовград срещу златодобивните намерения на канадската фирма „Дънди прешъс металс” алармира, че е подложена на небивал полицейски натиск. До момента над 100 души, подкрепили подписката срещу опасното производство на злато от Ада тепе, са били привикани с призовки в местното Районно полицейско управление, за да дадат показания как, защо и кога са се обявили категорично срещу концесията.

По нареждане на главния прокурор е образувана преписка №107 от 26 април 2012 г. Хиляди ще трябва да бъдат разпитани в полицията и да кажат защо не са съгласни с бляскавата перспектива да работят в златния рудник, а настояват да пият чиста вода, примерно.
„Опасната“ за властите подписка се проведе в края на миналата година на територията на цялата Крумовградска община. Тя беше внесена в местния парламент, след което замина за Еврокомисията,  Европейския парламент, стигна до европейския и българския омбудсмани и до всички парламентарно представени партии.

През май т.г. обаче областният управител на Кърджали Иванка Таушанова изненадващо разпрати сигнали до всички институции, получили категоричната позиция „против”, с твърдението, че подписката е нелегитимна. Таушанова се позовава на жалбата на шестимата общински съветници от ГЕРБ в Крумовград, които твърдят, че 500 от подписите били „фалшиви“.

Така започват и проблемите на гражданите, изразили демократичното си право на глас. „Бяхме призовани за свидетели, едни с призовка без уточнения, други устно - да потвърдим подписа си и да дадем отговори на провокативни въпроси в писмена форма”, каза Маргит Василева, председател но инициативния комитет за подписката.

Според нея става дума за откровен рекет. „Репресия или полицейски тормоз е това, питат гражданите. Нервни кризи, безпокойство на възрастни хора, работещите губят минимум 3 часа работно време, хората от района на общината пътуват специално, правят разходи. Тепърва трябва да проверяват още 5 260 души, които са положили подпис”, добави Василева. Изобщо властите успешно всяват страх.

Въпреки това, протестите няма да спрат. До дни площадът пред паметника на Хан Крум ще бъде окупиран от негодуващите срещу реализирането на инвестиционното предложение ”Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе” на находище „Хан Крум”. В сдружението „Бъдеще за Крумовград” цари суматоха и недоумение от акцията на висшия магистрат и прокуратурата спрямо всички хора, дали вота си срещу опасността от екологична катастрофа.



Маргит Василева Хиляди участници в протестите срещу инвестиционните намерения на канадците за златодобив сега са притиснати от полицията и дават писмени показания защо са срещу тази перспектива

В категории: Общини , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
ВашаВаля
04.07.2012 17:27:15
0
0
Пробвайте Амнести интернешъл.Правата ви определено са нарушени.
Пуснете електронна подписка.Няма да могат да извикат в крумовградското полицейско хора от цяла България. Подкрепям ви и ви се възхищавам.
7
До routers
30.06.2012 06:06:01
0
0
Ти който си написал този коментар си една МИЖИТУРКА ПЛАТЕНА, ЖАЛЪК ПУМИЯР!!!
НАРОДЪТ Е НАЯСНО КАК СЕ ОГРАБВА СТРАНАТА НИ ,КАК ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ПРИРОДАТА НИ, А НАЙ-ЛОШОТО Е ,ЧЕ ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА НА КАНАДСКИТЕ ПУМИЯРИ ДА ГО ПРАВЯТ ,ДОРИ СЕ ПОДСТРЕКАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ ОТ НАШИТЕ депутатчета жалки!!!
6
routers
29.06.2012 20:09:47
0
0
[rolling]mn.ste zle v toq krumovgrad mrete v ni6teta togava
5
Крум
29.06.2012 12:52:32
0
0
Рекета е от "природозащитниците" към компанията инвеститор. Те искат да вкарат фирма приближена на тях да добива злато
4
Krumovgad4anin
29.06.2012 11:20:10
0
0
"Лунен Пейзаж" - хахаха, браво бе, вие имате ли си, дето се казва по нашенски "халхабер" какво зна4и лунен пейзаж... :D :D :D :D :D :D
3
горчев
27.06.2012 08:52:06
0
0
Тази Иванка Таушанова е просто една престъпничка, която не си дава сметка каква вреда причинява с тези си действия. Един ден тези хора ще отговарят пред съда за екологичната катастрофа и за ограбването на българското злато!
2
27.06.2012 03:58:31
0
0
Е глупости говорите. Къде мислите, че живеете. Това да не е средновековие. Само искате да има напрежение
1
от Пловдив
26.06.2012 17:09:09
0
0
Кога е следващия протест?! Тази работа няма да остане така! Не спирайте да информирате какво се случва и щом трябва от всички градове ще се вдигнем, нека ни разпитват колкото искат. Имаме какво да кажем!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки