Божидар Димитров: Няма славянска азбука, а българска!


Божидар Димитров: Няма славянска азбука, а българска!
24 Май 2012, Четвъртък


Още по-неправилно е да наричаме това, на което пишем, кирилица, казва историкът Божидар Димитров

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Непрекъснато излизат статии на учени от Македония, които се опитват да натрапят тезата, че славянската азбука е всъщност македонска. Трябва ли да обръщаме внимание на подобни манипулации?

- Първо да направя едно уточнение, че славянска азбука не съществува. Ние самите сме си виновни, като сме наложили това понятие и сме приели, че 24 май е Ден на българската култура и славянската писменост.

Славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица. Защото създаденото от братята Кирил и Методий пък е глаголицата. И за да няма объркване, най-добре е да наричаме азбуката, която ползваме ние и още няколко славянски народи (поляци, хървати, чехи например също са славяни, но пишат на латиница), българска.

Македонската тема я отхвърлям категорично, защото тя не заслужава никакво внимание. Претенциите на западните ни съседи са предявени от  хора с интелектуална недостатъчност, и които са силно обременени и политически. Никъде в света този въпрос не се разглежда, няма нужда да го правим ние.


- Някои слависти по света я наричат българска, защо ние продължаваме да казваме на азбуката си славянска? Има ли изобщо спор по този въпрос?

- Дори и руснаците са се примирили по този въпрос, може би не случайно, и подкрепят нашата теза. Има и такива слависти, които защитават твърдението, че това е азбука, създадена за славяните.

Не. Азбуката е създадена през 855 г., точно за мисията на Кирил и Методий в България. Такива са историческите факти. Изобщо, ако има спор, той повече се води у нас и това е пак по чисто политически причини.

Знаем, че в Брегалнишката област азбуката им няма голям успех и по неизвестни причини мисията на братята е прекратена. Няколко години по-късно те са изпратени във Великоморавия, но със вече съществуващата българска азбука, с книгите, преведени на български език.

Те са били напълно разбираеми за великоморавците.  Пренесена е от тук набързо и в Русия, и Сърбия. Тези страни продължават да пишат на български, а не на съответните славянски езици, чак до XII век, тоест близо 300 години. Това е една писменост, която e с канонично разрешение на папството и на попската патриаршия и те не смеят да променят и една буква в нея.

С тази азбука в Русия се разпространява християнство. Същото е и в Сърбия. Едва XII в. започва лека-полека да навлиза славянски диалект.
В Румъния пък, една латиноезична област, голяма част от населението чак до XIX век  говори на българизиран латински. Тамошните историци, които работят с документите, оставени от канцелариите на влашките войводи, задължително трябва да знаят български език. Защото са написани на него.


- Има ли още спорове за произхода на братята Кирил и Методий?

- Едно е сигурно за тях – те произхождат от българско семейство,  тъй като никъде другаде не биха могли да научат български език и да превеждат сложната материя в богослужебните книги.
Българският език не може да бъде научен, както подхвърлят някои, на пазара в Солун, където двамата играели и където имало много български търговци. Това са пълни глупости. 

Първо, децата на високопоставените служители на Византия не играят по пазарите. Второ, вярно е, че Кирил и Методий са учили в Магнаурската школа, но там няма факултет по славянска филология, тоест и там не биха могли да го научат.

Единственият начин е да го знаят от семейството си, а очевидно и баща им, и майка им са били българи. А и затова си има изрично сведение в думи на Кирил. Когато го питат защо се занимава с тази работа, той казва: „Аз произхождам от благороден род, приближен на царя“. По това време има само един цар в Европа - българския, другите владетели са императори.

Така че и спорът за произхода на братята е излишен. Той е малко изкуствено създаден и осъвременен покрай политическата обстановка на Балканите. Националните държави Гърция, Сърбия, България, спорят за братята Кирил и Методий.
Тук искам да кажа, че бъркаме и когато обявяваме Византия за гръцка държава. Това е станало някъде през Възраждането, тъй като българите тогава са водели борба със Вселенския патриарх, а той се смята за последната жива частица на Византийската империя.

Византия не е гръцка държава и това и самите гърци си го пишат. Тя е държава на християнството. Тя е построена не на етнически, а на религиозен принцип. Тоест, в нея е проектирано Божието царство на земята. То е едно, а официозната доктрина и проекцията му на земята трябва да бъде една християнска държава. В тази страна мирно съжителстват гърците, арменци, грузинци, българи...


- Мислите ли, че трябва да има закон за българския език?

- Откровено казано, няма нужда от закон за защита на българския език. Имам ясно мнение по този въпрос и ще ви обясня защо. Със закон не се спира  взаимообменът между езиците.
Преди дни излезе речник с новите български думи след 1989 г. Той съдържа над 5 000 нови попълнения. Тоест само за 20 години тези думи са  „нахлули“ в нашия език. Такива процеси е имало и в миналото, още от средновековието – в речника ни са навлизали турцизми, аваризми и т. н., в зависимост от това кой народ е влязъл на българска територия.

Добре, ще издадем закон и вместо „имидж“ ще казваме „образ“. Обаче може ли със закон във време на демокрация да се определи как да се напише определено изречение? Не може.
Вече станаха твърде много глобите – за цигарите например, а сега и за езика.

Мисля, че това е въпрос на българско съзнание – да използваме българското съответствие на една дума.
И ще дам един пример - веднага след 10 ноември вестниците започнаха да използват отдавна изчезналата от българския език турска дума „илач“ – „Илачите поскъпнаха“ и т. н. Това си е турска дума, изкуствено върната в обращение.

Всъщност колебая се, трябва ли да има подобен закон, или не.
Мисля, че също като закона за пушенето, ще бъде трудно изпълним и само ще се налагат безсмислени санкции на хората.
Въпросът по-скоро е защо културни хора в България – тези, които пишат, издават вестници, говорят по телевизията, не използват българските думи. Няма да изглеждат по-малко учени, нали?


- Вие наблюдавате отблизо и обществения живот. На какъв език говорят примерно депутатите в Народното събрание?

- Те са с различно интелектуално и образователно равнище и всеки говори по своему. Не мога да им дам обща оценка. Някои говорят много добре, други – не толкова. Което не означава, че казват непременно нещо по-смислено. Защото, ако човек реши, може да говори красиви думи, без никакво съдържание.


- Какво е отношението на вестниците към българския език?

- Доста безотговорно отношение имат, тъй като те искат да говорят, за да могат да бъдат чути, на разбираем роден език. И както правят някои политици, според мен напълно съзнателно, стесняват речниковия запас, с който се борави в един вестник.
Някои радиостанции например казват, че работят с максимум 1500 думи, за да могат да бъдат разбирани от хора, които не знаят добре съответния език.

И много медии в България постъпват така в момента, като боравят със сравнително малък речников запас, въвеждат разговорния стил, в което няма нищо лошо, стига да използват цялото богатство на езика.

Такива са времената.  Пазарът отхвърля тези, които искат да бъдат по-интелектуални, тъй като тогава пък словото им достига до по-тесен кръг от хора.



В категории: Интервю , Горещи новини

27
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
27
Zlatko Petrović
04.02.2020 10:21:21
0
0
https://www.scribd.com/document/132922424/Recnik-Persijsko-arapsko-serbsko-grcki-iz-15-veka
26
Българин
07.03.2017 20:25:16
6
0
Уважаеми Кирил, не съм съгласен че Славяните са били множеството, по-скоро обратното .Отдавна излязоха фактите и информацията че Аспарух не е бил само с 10 000 Българи, това са сведения от хранисти по това време. Да не говорим че това трудно би направило да се организира държава и то под постоянния натиск от Византия , и другите племена да не говорим славяните.Не забравайте че има по едно и също време 3 държави с името България създадени от един род . И до сега името на държавата ни е България не Славяния или нещо друго. Проф. Димитров е прав , това е Българска азбука , но политически причини са в основата да се казва Славянска.Ако ние не настояваме на истината то и другите няма да я спазват факт.
25
руми
07.03.2017 15:36:38
0
16
Този Божидар откача вече от само издигане! Не трябвало да я наричаме кирилица! Свети Кирил я написва подрежда, как да я наречем! ?? кур ли да я наречем.!!!!!!
24
руми
07.03.2017 15:36:31
0
10
Този Божидар откача вече от само издигане! Не трябвало да я наричаме кирилица! Свети Кирил я написва подрежда, как да я наречем! ?? кур ли да я наречем.!!!!!!
23
руми
07.03.2017 15:36:25
0
10
Този Божидар откача вече от само издигане! Не трябвало да я наричаме кирилица! Свети Кирил я написва подрежда, как да я наречем! ?? кур ли да я наречем.!!!!!!
22
руми
07.03.2017 15:36:15
0
9
Този Божидар откача вече от само издигане! Не трябвало да я наричаме кирилица! Свети Кирил я написва подрежда, как да я наречем! ?? кур ли да я наречем.!!!!!!
21
Генади Савов
12.10.2014 19:39:52
4
0
Приемам тезата на проф.Б.Димитров,че българската азбука е създадена по поръка на Византия с цел България тихо и мирно до стане византийска провинция и да се погърчи,тъй,като бълг.азбука е създали българите Кирил и Методий-византийски аристократи според византийския император...Но,ромейските сметки излязли криви бълг.народ и княз Борис Кръстител от 864 година с християнството прието от Виз-я.бълг.племе и княз не се погърчили.Бълг.азбука е създ. през 855 год.от родолюбците българи Кирил и брат му Методий,които знаели,че с бълг.азбука ще запазат народа си от асимилация от Ромейската империя.[bluescreen]
20
Йоги
10.06.2014 11:41:47
2
3
Хайде, като искате да не пишете глупости, защо споменавате този изкривен факт че едва ли не 500 българи са превзели, видиш ли, "многобройните", "древни" славяни. Някой вярва ли на това? Че то би трябвало тези 500 българи, не богатири, не титани, ами извънземни да са били, че да се наложат и след толкова време още да се наричаме "Българи"
19
българин
23.05.2014 16:59:17
8
0
Прочетох коментарите на всите славяни.Колкото и да ви боли другаре естината е че азбуката е българска и то глагалица По късно е пригодена кирилицата и никога ама никога не забравяйте че изтинската азбука е глагалицата За кирилицата е ползвана гръцката азбука -другаре и славянски тролове.Покрай изборите а и не само се понасрахте да ни карате да се чувстваме славяни . Не ние българите не сме славяни а вие сте национални предатели .Между другото в българската азбука има букви които нямат нищо общо със славянски а те са -ъ ш щ ь ж ч ю я .Много сажалявам славянчета но по добре е да си одите у подмосковието. И там ги е срам че сме им дали четмо и писмо при това българско. При това сме им държали ръчиците да се научат да четат и пищат.На колкото и велики да се правят
18
Кирил
14.02.2014 14:08:39
1
2
Съгласен съм с повечето мнения тук, във форума - нашата азбука по своята функция е СЛАВЯНСКА!!! Защото принадлежи на племена, а сега, народи и нации, които в миналото са били много близко един към друг в езиково, културно, битово и даже генетическо отношение! Азбуката на Кирил и Методий, модифицирана и опростена като графика от Климент Охридски, Наум и Константин Преславски, е наистина българска - в това няма никаква грешка, защото е създадена на територията на Българското княжество при непосредственото участие на Борис 1 и Симеон Велики! Но азбуката е създадена не само за българският клонинг на славяните, но за всички ИЗТОЧНИ (и не само-и за тогавашните моравците - сегашните чехи, поляци, словаци) славяни да четат и пишат на свой собствен език!
Извода е следният: Киилицата по свое назначение и дух е славянска (защото в България преобладаващото население еславянско и е избрана съответна езикова и литературна ситсема, която да е по-близка за славянската част на България,- на болшинството)Но също така е вярно, че славянската азбука е българска, защото е приета и по всичко личи създадена по времето на Борис 1 и Симеон Велики и при тяхното участие в България! Родина - България! Назначение и дар - за вси славяни! Мисля,това е истина. Моля, не примесвайте Русия, защото тя е само един възприемник относно азбука, литература, култура, език, писменост и тя не може да се нарича създател на славянската цивилизация поради ясните факти, които на даден момент имаме. Проблема на Русия е,че като по-голяма и силна от България в даден период от ист. време, не може да си позволи някаква малка България, от която нищо не зависи, която на нищо не влияе, да бъде призната за извор и родно място на славянската култура! Затова руснаците ползват общите понятия като славянска азбука (предпочтат да отбележат само славянският й характер и премълчават българския), южно-славянско влияние, средновековна балканска литература от Преслав, Охрид и Търново, балкански исихазъм, сръбска книжовна школа и т.н. Руснаците не лъжат, не, но премълчават или малко видоизменяват ключовите събития и явлния от славянската култура, просто не назовават и не уточняват. Така им е по-удобно. В противен случай трябва със сълзи на очите да признаят, че не те, великите и героичните, уникалните, богатите, са всновата славянската цивилизация!
17
02.04.2013 17:37:35
5
0
Ето ви отговор защо се разпада държавата има славяни,цигани и т.н само нема бугари.Абе народе прост Паисий го е казал поради что се срамиш да се викаш болгарин та като споменахме Паиси да кажем че е написал „история БОЛГАРСКАЯ“а не славяно българская. Тука ни направиха славяни а в другата бг татари народе...[chewinggum]
16
Емил Захариев
01.06.2012 09:07:05
1
0
http://preslav.shu.bg/webs/Deinost/archive/Tom%207/H.%20Trendafilov.pdf
[rolling][rolling][rolling][rolling][rolling][rolling][rolling][rolling]
15
ЛАЖИДАРЕ, ГОЛЕМО СИ МАГАРЕ!!!
01.06.2012 09:04:30
0
1
http://www.desant.net/show-news/24676/
[bouncing][devil][bouncing][devil][bouncing][devil][bouncing][devil][bouncing][bouncing][devil]
14
Емил Захариев
30.05.2012 11:24:41
1
1
Божо е известен с това, че възмездно, или безвездмиздно е проЕлински ориентиран!
[bouncing][bouncing][bouncing][bouncing][bouncing][bouncing][bouncing]
13
Емил Захариев
30.05.2012 11:20:48
3
0
"ОТ ВСИ СЛОВЕНИ ПЪРВИ БОЛГАРЕТЕ ИМАХА ЦАРСТВО И ТО БЕШИ НАЙ ТОЛЕМОТО И НАЙ СЛАВНОТО!!!
[popinpopout][popinpopout][popinpopout][popinpopout][popinpopout][popinpopout]
12
Горазд
28.05.2012 04:12:36
5
0
Добре го е казал Пич Божо, но празните, промити и пробити кратуни нямат с какво да го разберат и запаметят! [bouncing]
11
Българин
27.05.2012 06:22:58
9
2
Кои са славяните? Как така изведнъж се появиха в историята и ние си ги сложихме в учебниците, защото така изпълняваме заръките на руската империя? Стига сме говорили за славяни, при условие, че такива не съществуват.
Четете хора, интересувайте се, съмнявайте се. Има и други книги. Не е страшно да ги разлистите.
10
Десант
25.05.2012 13:55:21
2
0
Томова и всички останали нейни "имена" като Ева, Козата, Иван Костадинов и т.н., общо 8 на брой поуста - ако продължаваш със спама, ще се принудим да те баннем.
9
Ela
25.05.2012 09:30:30
0
0
"Изобщо, ако има спор, той повече се води у нас и това е пак по чисто политически причини."

Не, Уважаеми г-н Димитров!
Причините са авторски, на г-на Черноризца Храбра са. А той не е бил политик.
Вие сте политик. И политическите си причини си ги търсете у вас и у политическия ви вестник.
8
Kozeto
25.05.2012 09:10:46
0
1
Претенциите на западните ни съседи са предявени от хора с интелектуална недостатъчност, и които са силно обременени и политически. "

Brej ti samija slagash u vseki izrechenie po 3 lazi naj-malko.
za tova li si naj-intelektualno dostatachnija
zastoto lazesh i mamish?
7
Иван Костадинов
25.05.2012 09:09:00
0
0
"И за да няма объркване, най-добре е да наричаме азбуката, която ползваме ние и още няколко славянски народи (поляци, хървати, чехи например също са славяни, но пишат на латиница), българска."

В "За буквите" азбуката е наречена много пъти "славянски" от самия Черноризец Храбър. Ако Божидар Димитров се смята за по-стар и за повече автор от "За буквите" от Черноризец Храбър и от Преславската школа - може да му се позволи да пренаписва историята. Но тъй като не е , а се е родил стотици години по-късно да си обърне историческите документи с главата нагоре, и да ги чете в тази посока, а не с главата надолу, както ги чете до момента. А че се е намерила медия да му престане на сранетата е повече от странно и срамно. Но позорът ни няма да има край с такива псевдоучени като него и техните слугинажни медии
6
Томова
25.05.2012 09:05:18
1
4
"Славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица"

На острови в Хърватско пишат на глаголица. Пък да ви информирам и за това, г-н Димтров. Щото очевидно и него не знаехте. Ами 150 млн в света използват Кирилицата. И е срамота на самия 24 май - на празника на славянската култура и писменост да правите провокации с лъжи и изопачения. Отвратена съм!
5
Не съм дигитаец като тая откач
25.05.2012 09:03:45
0
4
"Славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица"

Да, славяните са много, г-н Димитров. Когато Аспарух дошъл с има-няма 500 души конница, е заварил 3 милиона славяни на Балканите. Много сме и говорим стар славянски език. Защото сме славяни. А не шибани дигитайци с дръпнати очи.
4
Ал Х
25.05.2012 09:01:47
1
2
"Славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица. Защото създаденото от братята Кирил и Методий пък е глаголицата"

E,кого поучавате, г-н Димитров?
Какво ново казахте?!
- Нищо ново (отговор). Това всеки го знае.
Но вие просто изпитвате неистова необходимост да обиждате сънародниците си. И какво от тези факти?! Като е наречена неправилно кирилица, наречена е и така се разпространява. Ако вас не ви изнася изнесете се на запад и пишете на латиница. Можете и в Израел да отидете и там да свирите по чужда свирка
3
Томова
25.05.2012 08:58:28
0
2
"- Първо да направя едно уточнение, че славянска азбука не съществуваНие самите сме си виновни, като сме наложили това понятие и сме приели, че 24 май е Ден на българската култура и славянската писменост"

Аз питам как може един мъж с претенциите на "историк" да изкривява цитатите от старите текстове, като "За буквите" и да изкривява до неговата противоположност самия "Черноризец Храбър"?!?!?!
Как е възможно един историк да лъже за прочетеното там от съвременниците на тая азбука? Да изопачава един съвременник на Преславската школа?
Нямате ли съзнание като лъжете сънародниците си така подло, г-н Димитров?
Или ще ни обидите отново с някоя сочна псувня и на този празник за да си прокарате помиите само и само за да се доберете до властта!
Продадохте си душите за власт!
2
Tomova
25.05.2012 08:55:08
0
2
Ето кой ви промива мозъците и не може да прочете 1 стар текст като ЗА буквите от Черноризец Храбър като хората. Там ясно пише "Славянски език", "славянски букви", "Славянски азбукарчета". Но божидар Димитров не може да чете. Понеже иска власт. Много власт, много свинско, много пари и много жени. За това трябва и много лъганйе
Пълен отврат
До къде ще стигнете с лъжите, г-н Димитров?
До кривата круша!
1
паламуд
24.05.2012 05:16:28
3
1
божка,не им отваряй очите на шибаняците ,и без тва НЯМА ДА ТЕ РАЗБЕРЪТ [yawning]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки