Вековни къщи се рушат в Бдинци


Вековни къщи се рушат в Бдинци
Дворът на църквата „Св. Параскева” е обрасъл с бурени – отдавна никой не е припарвал в него
11 Април 2011, Понеделник


Едно от най-старите селища в Добруджа, успяло да съхрани през вековете автентичния си архитектурен вид е застрашено от изчезване. Бдинци се намира само на 25 км. от областния център Добрич. Но българите тук или са се изселили, или просто си отиват по естествен път.


Автор: Пламен Николов; Снимки: автора

Прогресивно се заселват цигани. Гледка, която е характерна за все повече добруджански села...
Пътят от Добрич за Бдинци минава през хълмиста местност и криволичи през гъста гора – като ония, които преди два века първите български заселници са изкоренявали, за да си осигурят земя за обработване. Минаваме и край изоставена каменна кариера.
С влизането в Бдинци забелязваме почти напълно разрушена сграда – тук навремето е имало магазин и бар, изгорели при пожар преди няколко години. Останали са да стърчат само тухлените стени – от покрива и дограмата не е останал и помен, следствие на непрестанните цигански набези.
Археологически находки, открити в местността „Белезите” – керамични фрагменти и очертания на дворове с камък, навеждат на предположението, че районът е бил населен още в първите векове след Христа. След това тук идват и българите на Аспарух. На 200 м. южно от днешното село е открит древнобългарски некропол от 8-9 век. Проучени са 2,5 дка. Открити са 307 гроба с погребения по два обреда – трупополагане  и трупоизгаряне. Намерената златна монета на византийския император Константин VІІ (945-959 г.) помага некрополът да бъде датиран като ранносредновековен.
Добруджа през Средновековието се превръща в арена на военни действия  и нашествия на какви ли не варварски племена и народи от Изток и Север – татари, руси, узи, печенеги, кумани. Затова в средните векове тази област е била изключително слабо заселена. Веднага след турското нашествие районът е обезлюден за пореден път. Местното българско население (което и без това тогава не е многобройно) е било прогонено, избито или подложено на асимилизация. Първият писмен документ за селото Гьокче Дюлюк  (така се е казвало Бдинци през турското робство) се открива в регистър на  джелепгешаните (овцевъди) с дата 12 септември 1573 г. Там е посочено, че населението е изцяло мюсюлманско. Така и не става ясно дали се касае за турски овчари, дошли от вътрешността на империята, или за насилствено ислямизирани българи. В друг данъчен регистър е указано, че селото Гьокче Дюлюк от Провадийската кааза се задължава да даде пет дяла ечемик за имперската хазна. Това говори, че по онова време то е било многолюдно.
Българи в Добруджа се появяват отново през 19 в. след Руско-турската война от 1828-29 г., когато десетки хиляди нашенци от Тракия поемат на север с оттеглящата се руска армия, защото добре знаят докъде може да стигне гневът на поробителите. През 1831 г. в местността Баа-куру край днешното село Бдинци се настаняват седем български семейства от хасковското село Главан. Местният бей им разрешил да останат – така си осигурявал евтина работна ръка. В началото на 20-ти век турците масово се изселват от Бдинци и то се запазва многолюдно и чисто българско като етнически състав в продължение на десетилетия. Тук е роден и писателят Ивайло Петров.
Интересен е и фактът, че Бдинци и съседното Вратарите са единствените селища в Южна Добруджа, които след Ньойския диктат остават в границите на България. През 1934 г. Гьокче Дюлюк приема сегашното си име – в чест на Шеста пехотна Бдинска дивизия, прославила се в боевете за освобождение на Добрич от румънска окупация (5-7 септември 1916 г.).
Между него и Вратарите в средата на 30-те години на миналия век е издигнат внушителен паметник в чест на падналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война жители на двете села. Над постамента с имената на загиналите около 50 души се извисява фигурата на войник в цял ръст, отправил поглед към поробената Добруджа. Монументът е дело  на изтъкнатия наш скулптор Кирил Шиваров. Съгласно военния  устав всеки български войник е бил длъжен да отдава чест, минавайки край паметника.
Непосредствено до входа на селото се извисява църквата „Св. Параскева”. Сградата е в сравнително добро състояние, но не може да се каже същото за надгробните паметници на видни общественици и свещеници, осеяли църковния двор. Край храма са избуяли храсти и бурени, високи повече от човешки ръст – сигурен признак, че тук не е стъпвал човешки крак от месеци.
Местна забележителност е чешмата в центъра на селото, строена през 1810 г. Тя черпи водите си от т.нар. Ходжов кладенец.
На книга в Бдинци живеят 150 души. Със сигурност реално местните жители са по-малко и са предимно в пенсионна възраст. Единственият поминък тук е земеделието. Местната кооперация обработва 15 000 дка и осигурява работа на 20-ина души, но само през лятото.
Тръгваме по улиците на селото. По тях не се вижда нито един човек – въпреки че времето е топло и 20-те градуса температура на въздуха са ясен знак за приближаващата пролет. Отново сме впечатлени от множеството стари къщи. На моменти обликът на Бдинци напомня Боженци. Разликата между добруджанското село и архитектурния резерват е, че тук голяма част от изоставените стари сгради се рушат. Защото никой не полага усилия да инвестира в съхраняването на автентичния облик на живописното добруджанско селце.
Погледът ни е привлечен от двувековна къща, запазила вида си без никаква промяна. Времето все още я е пощадило от пагубното си въздействие. Къщата е строена през 1832 г. Стените са дебели 60 см., изцяло изградени от камък. Останалата част от конструкцията е дървена. Тук могат да се видят и характерните добруджански къщи – двуделни или триделни жилища с чардаци и кьошкове и дървени стълбове вместо колони.
Днес Бдинци е оставено изцяло на произвола на съдбата. Управляващите, които строят ударно магистрали, така и не се досещат, че в покрайнините на държавата има кътчета, запазили спомена за миналото, които трябва да бъдат съхранени за поколенията. Защото са свидна част от милата ни родина.


Подобна злочеста съдба е сполетяла много от сградите в селото Паметникът на загиналите, пред който някога всеки войник е отдавал чест В Бдинци са се запазили много от типичните добруджански къщи

В категории: Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки